رادیو مجازی اتاق ایران - 29 فروردین 1403

مهدی تقوی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

توسعه حجم صادرات از آثار مثبت برجام است

تقوی، اقتصاددان می‌گوید: بعد از توافق برجام، شرایط صادرات در همه حوزه‌های صادرات نفتی و غیرنفتی بهتر شده است. از طرفی دولت توانست تورم را کنترل کند و وعده رشد 5 الی 8 درصدی داده است.

18 مرداد 1395
کد خبر : 3074
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
تقوی، اقتصاددان می‌گوید: بعد از توافق برجام، شرایط صادرات در همه حوزه‌های صادرات نفتی و غیرنفتی بهتر شده است. از طرفی دولت توانست تورم را کنترل کند و وعده رشد 5 الی 8 درصدی داده است.

مهدی تقوی؛ اقتصاددان

دولت یازدهم دو برنامه اصلی داشت، حل پرونده هسته‌ای ایران که نتیجه آن امضای برجام بود؛ و حل مسایل و مشکلات اقتصادی کشور. مهدی تقوی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی به پایگاه خبری اتاق ایران می‌گوید: «دولت در هر دو زمینه موفق عمل کرده است. هم توانست با کشورهای 1+5 سر میز مذاکره بنشیند و مشکلات پرونده هسته‌ای ایران را به خوبی حل کند و هم به اوضاع اقتصادی کشور سروسامان دهد.»

تقوی به افزایش حجم صادرات در چهار ماهه اول کشور اشاره می‌کند و آن را نتیجه برجام می‌داند. او می‌گوید: «بعد از برجام و رفع تحریم‌ها دولت توانست بازارهای بین‌المللی را شناسایی کند و با آنها ارتباط خوبی برقرار کند. نتیجه این بهبود رابطه تجاری، در حوزه صادرات و واردات بود.»

تقوی صادرات را در سه حوزه صادرات نفتی، صادرات غیرنفتی وابسته به نفت و صادرات غیرنفتی واقعی بررسی می‌کند. او معتقد است در هر سه این حوزه‌ها، شرایط بهتر شده است. «اراده دولت یازدهم، برای برگرداندن حجم صادرات نفت خیلی خوب بود. قبل از برجام ما حدود 1 میلیون بشکه نفت صادر می‌کردیم و پول حاصل از این فروش هم به کشور برنمی‌گشت. اما بعد از برجام سهم فروش ما در بارا به حدود 2 میلیون بشکه رسیده است و با این تفاوت که می‌توانیم این حجم از صادرات را به کشور برگردانیم.»

این اقتصاددان اشاره می‌کند: «البته عده‌ای معتقدند که دولت در سال های گذشته با نگاه به درآمدهای نفتی از صادرات غیرنفتی غافل بوده و این موضوع باعث شده است اساسا ارتباط بین دو عامل ارتباطی متوازن و متعادل نباشد. اما من این را قبول ندارم. برای اینکه حجم صادرات در همه حوزه‌ها بالا رفته است. ولی از آنجایی که ایران کشور نفتی است حتما حجم صادرات نفت بالاتر از صادرات غیرنفتی خواهد بود.»

 او افزایش حجم صادرات را نتیجه ثبات و امنیت سیاسی در کشور می‌داند. تقوی به رشد اقتصادی و کنترل کشور هم اشاره می‌کند: «دولت توانست تورم 40درصدی را به تک رقمی برساند و این واقعا قابل تقدیر است. در دولت گذشته تورم 40درصد بود و نرخ رشد منفی بود. یعنی مردم 40درصد فقیرتر از امروز بودند؛ وضعیت اقتصادی در آستانه فروپاشی بود.»

او معتقد است: «در دولت یازدهم نرخ رشد مثبت شده و دولت هم برنامه‌ریزی می‌کند تا امسال به نرخ رشد 5 الی 8درصدی برسد. البته این با برنامه‌ریزی ممکن خواهد بود.»

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح می‌کند: «اما ما نباید از عملکرد تیم دیپلماسی و دیپلماسی تجاری هم غلفت کنیم. شناسایی بازارهای هدف، امضای تفاهم‌نامه‌های اقتصادی شرایط را برای صادرات آماده کرده است.»

در همین رابطه