رادیو مجازی اتاق ایران - 29 فروردین 1403

پایگاه خبری اتاق ایران گزارش می‌دهد

افزایش تورم ماهانه در فروردین کرونایی

آمارهای رسمی حاکی از این است که نرخ تورم سالانه در فروردین امسال برای خانوارهای کشور به ۳۲٫۲ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل ۲٫۶ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. همچنین نرخ تورم نقطه‌ای در این ماه به ۱۹٫۸ درصد رسیده ۲٫۲ واحد درصد کمتر از ماه قبل است؛ اما تورم ماهانه در فروردین‌ماه دوباره افزایشی شده و با ۰٫۶ درصد رشد به ۲٫۱ درصد رسیده است که می‌تواند نشانه‌ای از بازگشت دوباره تورم بالا باشد.

01 اردیبهشت 1399
کد خبر : 32946
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

مرکز آمار ایران، نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ۹۹ برای خانوارهای کشور را ۳۲٫۲ درصد اعلام کرد که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۲٫۶ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. البته داده‌های آماری از فشار تورمی بر خانوارهای روستایی حکایت دارد و نرخ تورم این مناطق همچنان بالاتر از نرخ میانگین کل کشور برآورد می‌شود.

بر اساس آمارها، نرخ تورم سالانه در فروردین ۹۹ برای خانوارهای شهری ۳۱٫۹ درصد محاسبه شده که نسبت به ماه قبل ۲٫۵ واحد درصد کاهش داشته است. این در حالی است که در این ماه نرخ تورم سالانه برای خانوارهای روستایی ۳۳٫۹ درصد بوده که گرچه نسبت به ماه قبل ۳٫۴ واحد درصد کاهش داشته اما همچنان بالاتر از نرخ میانگین است.

در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «میوه و خشکبار» (لیموشیرین، لیموترش، سیب، پرتقال)، گروه «سبزیجات» (گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و حبوبات) و گروه «قند و شکر و شیرینی» (قند، شکر) است. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» گروه «کالاها و خدمات متفرقه» (حق بیمه اتومبیل‌سواری، طلای ۱۸ عیار) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند. هم‌چنین گروه «گوشت قرمز، سفید و فرآورده آنها» (گوشت مرغ) نسبت به ماه قبل، کاهش قیمت داشته است.

کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه

در فروردین‌ماه ۱۳۹۹ نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه یعنی فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل به عدد ۱۹٫۸ درصد رسیده است که نسبت به تورم نقطه‌ای ماه قبل ۲٫۲ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. تورم نقطه‌به‌نقطه ۱۹٫۸ درصدی در فروردین امسال به این معناست که خانوارهای کشور در این ماه به‌طور میانگین ۱۹٫۸ درصد بیشتر از فروردین ۱۳۹۸ برای خرید ۱ «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند.

در فروردین امسال، نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با کاهش ۳٫۹ واحد درصدی به ۱۰٫۷ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ۱ واحد درصدی به ۲۴٫۷ درصد رسیده است.

نکته امیدوارکننده نرخ تورم نقطه‌ای این است که در فروردین امسال نرخ تورم خانوارهای روستایی کاهشی بوده و با ۳ واحد درصد کاهش به ۱۸٫۱ درصد رسیده است درحالی‌که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری با ۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل ۲۰٫۲ درصد برآورد شده است.

افزایش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور

در فروردین امسال، گرچه نرخ تورم سالانه و نقطه‌به‌نقطه کاهنده بوده و از کاهش شیب افزایش تورم حکایت دارد اما نرخ تورم ماهانه فروردین ۱۳۹۹ به ۲٫۱ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ۰٫۶ واحد درصد افزایش داشته و می‌تواند نشانگر احتمال موج جدیدی از افزایش قیمت باشد.

بر اساس آمارهای منتشر شده، در فروردین امسال رشد قیمت گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» رکوردشکنی کرده به‌گونه‌ای که نرخ تورم ماهانه این گروه به ۵٫۱ درصد رسیده درحالی‌که نرخ تورم ماهانه گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» فقط ۰٫۸ درصد بوده است.

به‌عبارت‌دیگر در فروردین امسال، رشد قیمت بیشتر شامل حالا سبد مصرفی معمول خانوارهای بوده و مستقیماً معیشت و خوردوخوراک آنها را نشانه رفته است؛ مسئله‌ای که با توجه به شیوع کرونا و افزایش تقاضا برای خرید اضافی مواد غذایی و کالاهای اساسی قابل پیش‌بینی بود.

طبق اعلام مرکز آمار ایران، در فروردین امسال نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ۲ درصد بوده که نسبت به ماه قبل، ۰٫۶ واحد درصد افزایش داشته اما در مورد خانوارهای روستایی با شتابی بالاتر به ۳٫۱ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل ۱٫۳ واحد درصد افزایش داشته است.

تغییرات شاخص قیمت در دهک‌های هزینه‌ای کشور

اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در فروردین‌ماه ۱۳۹۹ برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۳۰٫۸ درصد برای دهک اول تا ۳۴٫۲ درصد برای دهک ۱۰ بوده است.

به‌عبارت‌دیگر در فروردین امسال شکاف تورمی میان ۲ دهک اول و دهم یعنی فقیر و ثروتمند به ۳٫۴ واحد درصد رسیده و طبقه ثروتمند با افزایش هزینه روبرو شده است؛ اما ازآنجایی‌که تورم فروردین‌ماه عمدتاً متأثر از گرانی گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بوده، متأسفانه اصل فشار تورمی بر گرده خانوارهای کم‌درآمد در ۴ دهک پائینی جامعه بار شده است که بخش عمده سبد مصرفی آنها را خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها تشکیل می‌دهند.

 

متن کامل گزارش و جداول مرکز آمار ایران از وضعیت تورم فروردین 1399 را اینجا مشاهده کنید.

در همین رابطه