رادیو مجازی اتاق ایران - 5 اردیبهشت 1403

یادداشت حمید دیهیم، رئیس انجمن اقتصاددانان ایران

خوره تورم به جان اقتصاد

حمید دیهیم، رئیس انجمن اقتصاددانان ایران در یادداشت خود به چرخه تورم و افزایش هزینه و دستمزد در اقتصاد ایران پرداخته که تبعات ناگواری برای بنگاه‌های اقتصادی و معیشت نیروی کار دارد. به عقیده او دولت باید تدبیری بیندیشد تا عرضه کل افزایش یابد، چراکه این موضوع درنهایت سبب کاهش قیمت‌ها و کنترل تورم خواهد شد.

حمید دیهیم

رئیس انجمن اقتصاددانان ایران
25 آذر 1397
کد خبر : 16778
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در شرایط فعلی اقتصادی، ثابت ماندن دستمزد کارگران باعث فشار جدی به آنها شده است. نرخ تورم در اثر التهابات اخیر ارزی که شاهد بودیم در فروردین سال جاری به اوج خودش رسید، بسیار بالا رفته است و همین موضوع زندگی کارگران را دشوار کرده است. در حال حاضر دستمزد کارگران حداقلی است و با این دستمزد خرید گوشت، مرغ یا غیره به‌سختی انجام می‌شود.

از سوی دیگر، نباید از این نکته غافل ماند که دولت و صاحبان بنگاه‌های تولیدی و کارخانه‌ها نیز با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند؛ به‌ویژه اینکه افزون بر التهابات ارزی، تحریم‌هایی بر اقتصاد ایران تحمیل شده که شرایط را سخت کرده است. امروز شاهد هستیم که بدنه دولت بسیار بزرگ شده و بنابراین مخارج این نهاد افزایش یافته است و درنتیجه نمی‌تواند پاسخگوی تورم بالایی باشد که قرار است بر اقتصاد کشور سایه بیفکند.

همچنین بخش خصوصی ما با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است؛ بهای مواد اولیه بالاست و آنها نمی‌توانند قیمت‌ها را به‌سادگی تعدیل کنند. باید بر این نکته تأکید کنم که تورم همچون خوره به جان مملکت افتاده است. وقتی قرار است تورم به 40 درصد برسد باید حقوق کارگران به همان نسبت افزایش پیدا کند، چراکه افزایش نرخ تورم قدرت خرید کارگران را به‌شدت کاهش می‌دهد. بنابراین سیاست‌های ضدتورمی باید از سوی دولت اعمال شود، هرچند که این سیاست‌ها شروع شده اما کارایی چندانی نداشته است.

این موضوع تنها گریبان کارگران ما را نگرفته است،‌ بلکه امروز بازنشستگان نیز با مشکلات زیادی در زندگی خودشان روبه‌رو هستند. شاهدیم که خط فقر بالا رفته است و متأسفانه این‌ها واقعیاتی است که در جامعه ما رخ داده اما لازم است که دولت حقوق گروه‌هایی مثل کارگران و بازنشستگان را با توجه به نرخ واقعی تورم تعدیل کند.

من در خبرها خواندم که قرار است دولت حقوق را در بودجه سال آینده به میزان 20درصد افزایش دهد، این در حالی است که نرخ تورم 35درصد خواهد بود و این زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. از سوی دیگر خود افزایش حقوق تورم‌زاست. در این میان،‌ دولت باید تمام هم و غم خود را بر حمایت از تولید قرار دهد. امروز تولیدکنندگان ما با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند. دولت باید کمر همت ببندد تا وضعیت کارخانه‌های ما تغییر کند،‌ چراکه امروز شاهدیم آنها تعداد زیادی از نیروهایشان را تعدیل کرده‌اند یا متأسفانه خارج از ظرفیتشان تولید می‌کنند و این محصولات خارجی بی‌کیفیت هستند که بازار را تحت احاطه خود گرفته‌اند.

کاری که باید از سوی دولت انجام گیرد این است که تدبیری بیندیشد تا عرضه کل افزایش یابد، چراکه این موضوع درنهایت سبب کاهش قیمت‌ها و کنترل تورم خواهد شد. بنابراین تمام تلاش دولت باید معطوف به افزایش تولیدات داخلی با کیفیت باشد. همچنین آنچه باید مورد توجه دولت قرار گیرد این است به کالاهای اساسی نیز یارانه اعطا کند. امروز این یارانه‌ها به اقلام دارویی یا مواد اولیه خوراکی‌ها داده شده اما دولت باید برنامه‌ریزی جدی‌تر در این زمینه داشته باشد.

در همین رابطه