رادیو مجازی اتاق ایران - 4 فروردین 1403

یادداشت رئیس انجمن واردکنندگان فراورده‌های بهداشتی و آرایشی برای پایگاه خبری اتاق ایران

خطر تعدیل نیرو در 12 هزار شغل مستقیم حوزه واردات

رئیس انجمن واردکنندگان فراورده‌های بهداشتی و آرایشی در یادداشتی ضمن تشریح وضعیت تعدیل نیرو خاطرنشان کرده است: 12 هزار شغل مستقیم باقیمانده در بخش شرکت‌های واردکننده در صورت عدم‌اصلاح مقررات تجاری، پایداری چندانی نخواهد داشت.

حمید مقیمی

رئیس انجمن واردکنندگان فراورده‌های بهداشتی و آرایشی
04 اسفند 1398
کد خبر : 32322
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

جناب شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار ‌و رفاه اجتماعی در نشست اخیر هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به کارفرمایان توصیه کردند تا جایی که ممکن است، از تعدیل نیرو پرهیز کنند. تا سال گذشته، واردکنندگان فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی که حدود 250 شرکت معتبر و باسابقه هستند، بیش از 20 هزار نیروی کار مستقیم را در اختیار داشته و 50 هزار فرصت شغلی غیرمستقیم را هم پشتیبانی می­کردند؛ اما باکمال تأسف، به دنبال بخشنامه ارزی مورخ 31 اردیبهشت امسال وزیر محترم صنعت که ممنوعیت مطلق واردات رسمی فراورده­های بهداشتی و آرایشی را به همراه داشت، وضعیت کاری و مالی این شرکت­ها با آشفتگی شدید مواجه شد و تاکنون 8 هزار نفر از نیروهای انسانی ماهر و کوشای این شرکت‌ها که عمدتاً جوانان با تحصیلات دانشگاهی هستند، شغل خود را ازدست‌داده‌اند.

این در حالی است که توان ساخت داخلی کشور، صرفاً پاسخگوی تأمین حدود 40 درصد نیاز کشور در حوزه بهداشتی و آرایشی است و برای 60 درصد باقیمانده، به واردات متکی هستیم که تا پیش از ممنوعیت واردات، کل نیاز وارداتی کشور بدون هیچ‌گونه ارز دولتی و از محل ارز متقاضی صورت می­گرفت و همچنین با پرداخت عوارض گمرکی 26 تا 36 درصدی، بخشی از هزینه‌های دولت به‌ویژه پرداخت کمک‌هزینه‌های خرید سمعک کم‌شنوایان را نیز تأمین می‌کرد که اکنون با توجه به تقدیم بازار محصولات وارداتی به قاچاقچیان، دولت از این درآمد محروم شده است.

با توجه به فنّاوری بالا و مستمراً در حال تغییر فرایند تولید محصولات بهداشتی و آرایشی، ساخت مطلقاً داخلی این محصولات با دشواری‌هایی مواجه است. بااین‌حال واردکنندگان در دو سال اخیر درصدد تولید محصولات با مشارکت برندهای معتبر خارجی برآمدند که این هدف، با توجه به تحریم­های خارجی، با کندی پیش می­رود.

به گفته معاون محترم صنایع وزارت صنعت، با سرمایه‌گذاری 15 میلیارد یورویی در این بخش، می‌توان سهم ساخت داخلی را بالا برد که به‌یقین با توجه به فقدان چنین سرمایه­ای در شرایط فعلی و همچنین اولویت­های مهم‌تر برای سرمایه­گذاری، چنین کاری در بازه زمانی کوتاه­مدت و میان­مدت، غیرممکن است.

مدیران شرکت­‌های واردکننده که ناچار به چنین تعدیل نیروی گسترده­ای شده‌­اند، به‌خوبی واقف‌اند که بخش مؤثری از سرمایه‌­های انسانی­شان را ازدست‌داده‌اند و خود، از چنین رویدادی به‌شدت متأثر و اندوهگین هستند. همچنان که در ماه‌­های اخیر و با شبیخون بخشنامه‌­ها و دستورالعمل‌­های دولتی، سهم مهمی از سرمایه‌های مالی‌شان را نیز ازدست‌داده‌اند.

بسیار متأسف و غمگینم که باید بگویم 12 هزار شغل مستقیم باقیمانده در این بخش نیز در صورت عدم‌اصلاح مقررات تجاری، پایداری چندانی نخواهد داشت. مدیران شرکت‌های واردکننده فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی، حال‌وروز خوبی ندارند و برای حفظ سرمایه انسانی خود، کاری از دستشان ساخته نیست. آن‌هم در شرایطی که می­دانیم نه سازمان­های بیمه‌گر توان مالی لازم برای حمایت از بیکارشدگان را دارند و نه رکود سهمگین حاکم بر اقتصاد کشور، امکان جذب چنین حجمی از نیروهای متخصص در سایر حوزه‌ها را فراهم می­کند.

ممنوعیت‌های تجاری یک سال اخیر در حوزه فرآورده‌­های بهداشتی و آرایشی، به اذعان مسئولان تشکل تولیدکنندگان و همچنین مدیران بزرگ‌ترین شرکت­های تولیدی، نه‌تنها به رونق تولید کمک نکرده، بلکه مسیر تولید را نیز با دشواری­هایی مواجه کرده است. همچنین بر اساس گزارش رسمی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به جهش سه و نیم برابری حجم قاچاق منجر شده­است و به‌خوبی می­دانید که اقتصاد سیاه قاچاق، نابودکننده فرصت­های شغلی است و همچون موریانه، اقتصاد ملی را نابود می­کند.

در همین راستا با ارسال نامه‌ای به وزیر محترم کار، از ایشان تقاضا کردیم که نه‌فقط به کسوت متولی اشتغال کشور و مدیریت صندوق‌های بیمه اجتماعی، بلکه به‌عنوان امین دولت و نظام، به گشایش قفل واردات رسمی فرآورده­های بهداشتی و آرایشی کمک کنند و تدبیری اندیشیده شود میزان ارزی که هم‌اکنون توسط واردات محصولات قاچاق جذب می­شود، به سمت واردات رسمی و قانونمند هدایت شود تا هم فرصت­های شغلی باقیمانده در این بخش حفظ شود؛ زیرا این روش، تنها راه حفظ فرصت‌های شغلی باقیمانده در این بخش است. البته با باز شدن قفل واردات رسمی، می‌توانیم از سلامت عمومی جامعه نیز به شکل مطلوب‌تری محافظت کنیم تا در آینده نزدیک، مجبور به پرداخت هزینه­های بسیار گزاف ناشی از مصرف فرآورده­های قاچاقی و تقلبی توسط مردم و نظام درمان کشور نشویم.

در همین رابطه