رادیو مجازی اتاق ایران - 4 فروردین 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

چگونگی سیاست‌گذاری در تحریم و غیرتحریم

آیا در شرایط تحریم‌های کنونی می‌توان به تئوری‌ها و نظریات اقتصاد آزاد توسل جست، یا شرایط ویژه خود راهکارهای ویژه‌ای را می‌طلبد؟ ارائه هرگونه راه برون‌رفت از شرایط فعلی بدون درس‌آموزی از شکست‌های قبلی و پایبندی دقیق به اصول بنیادین علم اقتصاد ممکن نیست.

اقتصاد کلان

شرکت‌های دولتی و سهم آنها در بودجه کشوری

کسب‌وکارهای دولتی کاملا از طریق قوانین و مقررات دولتی در محدودیت توسعه‌ای است و فعالیت‌های تحت مدیریت بخش‌های شبه‌دولتی از مزیت‌های موجود در فضای بخش‌خصوصی و غیردولتی بهره‌مند هستند. اثر قابل‌توجهی هم از بخش‌خصوصی واقعی در اقتصاد ایران مشاهده نمی‌شود.

اقتصاد کلان

خصوصی‌سازی را متوقف کنید

عقل و تدبیر ایجاب می‌کند خصوصی‌سازی متوقف شود و به جای آن آزاد‌سازی به معنای حقیقی آن در دستور کار قرار گیرد. ضرورت تقدم آزادسازی بر خصوصی‌سازی نه تنها در تئوری بلکه در عمل و تجربه نیز به اثبات رسیده است.

خصوصی‌سازی

بازارهای عمان فرصتی طلایی برای اقتصاد ایران

ویژگی‌های ژئواکونومیک ایران و عمان هرگونه همکاری میان دو کشور را توجیه می‌کند. شاخصه‌هایی همچون مرز آبی مشترک، قرار گرفتن در فضای مناسب اقتصاد جهانی، دسترسی‌های بکر دو کشور برای یکدیگر و شرایط خاص اقتصادی و امنیتی تنگه هرمز مهم‌ترین عواملی هستند که رابطه اقتصادی و امنیتی دو کشور را توجیه‌پذیر می‌کنند.

صادرات

عمان؛ فرصتی در چند قدمی تجار ایرانی

ما در یک برنامه‌ریزی ۳ ساله به دنبال محقق شدن حجم مبادلات تجاری در سطح ۵ میلیارد دلاری میان دوکشور ایران و عمان هستیم؛ عمان در چند قدمی ماست که درکنار همه مزیت‌های گفته شده می‌تواند در شرایط حاضر تحریمی گره‌گشای بسیاری از مشکلاتمان باشد.

صادرات

یادداشت غلامحسین جمیلی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران

دبی و مسقط؛ کدام یک مقر صادرات ایران خواهد بود؟

خیلی از شهرها علاقه‌مند به تبدیل شدن به مرکز سرمایه‌گذاری در منطقه خلیج فارس هستند؛ بصره در عراق، دمام در عربستان سعودی، منامه در بحرین و دوحه در قطر. عمان همواره نقش خود را به‌عنوان یک واسطه‌گر سیاسی به‌ رخ کشیده، در شرایط حاضر برای تعدادی از تجار ایرانی مبدل به مرهمی موقت برای درمان خلأ دبی شده است؛ اگرچه نمی‌توان آن را جایگزین پرقدرت تجارت با امارات دانست.

صادرات

کسری بودجه و تورم؛ ترفند دولت‌ها چه بر سر اقتصاد می‌آورد؟

آیا دولتمردانی که برای جبران کسری بودجه‌های خود، اغلب به دریافت وام از بانک مرکزی یا بانک‌ها توسل می‌جویند و به بهای افزایش بی رویه نقدینگی و تورمی که به دنبال می‌آورد، مشکل کسری بودجه خود را حل و فصل می‌کنند، راز جدیدی را کشف کرده‌اند؟

اقتصاد کلان

یادداشت کیوان کاشفی عضو هیات رئیسه اتاق ایران

ضرورت مشورت خواهی حداکثری در تدوین لایحه اصلاح قانون تجارت

کیوان کاشفی عضو هیات رئیسه اتاق ایران در یادداشتی نوشته است: با توجه به ارجاع برخی مواد به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و همچنین حال و هوای ماه‌های پایانی دوره کنونی مجلس، ضروری است بررسی کامل‌تر لایحه مورد توجه ویژه قرار گیرد و تصویب نهایی آن را به صحن علنی دوره بعدی مجلس سپرده شود.

بازرگانی و تجارت

بازار ارز و چالش‌های صنعت مرغداری

محاسبات نشان می‌دهد که توقف پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای ذرت و سویا و واکسن‌های وارداتی، هزینه تمام‌شده هر کیلو گوشت مرغ را حدود ۸۰درصد افزایش خواهد داد. هیچ سیاستمداری در شرایط کنونی از چنین طرحی حمایت نخواهد کرد.

کشاورزی

یادداشت حسین سلاح‌ورزی، نایب رئیس اتاق ایران

بخش خصوصی؛ غایب بزرگ تدوین لایحه قانون تجارت

حسین سلاح‌ورزی، نایب رئیس اتاق ایران از غیبت بخش خصوصی در فرایند تدوین لایحه اصلاح قانون تجارت انتقاد کرده و پیشنهاد می‌کند: دولت لایحه فعلی را مسکوت گذاشته و با احترام به حقوق هزاران بازرگان داخلی و خارجی و با همراهی مسالمت‌آمیز نهادهای مدنی ذی‌نفع در تجارت قانون کهنه را دور بریزد.

بازرگانی و تجارت