معاون امور بینالملل اتاق ایران در نشست با کارشناسان اقتصادی وزارت امور خارجه از تعلل دستگاههای مربوطه در ایجاد بسترهای مناسب برای تسهیل تجارت خارجی انتقاد کرد و گفت: متأسفانه به دلیل فراهم نبودن بسترهای لازم برای توسعه مناسبات اقتصادی ایران با سایر کشورها، نتوانستیم از فرصتهای خود در این حوزه بهره ببریم.
محمدرضا کرباسی، معاون امور بینالملل اتاق ایران ضمن اشاره به این نکته که ایران با هیچ کشوری موافقتنامه تجارت آزاد ندارد و از طرفی موافقتنامههای تجارت ترجیحی که تاکنون امضا شده نتوانسته برای بخش خصوصی در بازارهای هدف مؤثر باشد، تصریح کرد: اگر بخواهیم در امر تجارت بینالمللی موفق باشیم، لازم است بین بخشهای مختلفی که در این حوزه فعال هستند، هماهنگی شکل بگیرد؛ اتاقهای استانی، اتاقهای مشترک، تشکلهای اقتصادی و بخشهایی از این دست باید زیر یک پرچم فعالیت کنند.
بر اساس اظهارات وی در برخی کشورها، رقابتهای مخربی بین فعالان اقتصادی ایرانی شکل میگیرد که ناشی از نبود هماهنگی بین نهادها و بخشهای مرتبط است.
معاون امور بینالملل اتاق ایران در تشریح فعالیتهای این واحد گفت: کشورهایی هستند که با آنها اتاق مشترک راهاندازی کردهایم مانند اتاق مشترک ایران و آلمان. در این بین کشورهایی هم هستند که به دلیل نداشتن اتاق مشترک، اتاقهای معین برای آنها در نظر گرفتهایم. این اتاقها در واقع اتاقهای استانی بوده که به دلیل ظرفیتها و تعاملاتی که از گذشته با برخی کشورها داشتهاند به عنوان معین یک کشور انتخاب شدهاند.
وی ادامه داد: برای اعزام و پذیرش هیات های اقتصادی به هر کشوری میتوان با هماهنگی این اتاقها اقدام کرد. از طرفی این اتاقها اطلاعات اقتصادی مربوط به حوزه فعالیت خود را نیز در اختیار دارند و میتوانند از این نظر نیز مورد توجه باشند.
کرباسی در مورد حضور هیات های خارجی در کشور نیز گفت: نباید اجازه دهیم که سفر این هیات ها تنها محدود به تهران شود. باید کاری کنیم که سرمایهگذاران خارجی از نزدیک با فضای صنعتی ایران آشنا شده و فکر نکنند که همهچیز فقط در تهران متمرکز است.
نادر سیف، معاون تشکلهای اتاق ایران نیز به برنامههای این معاونت در حوزه تجارت بینالملل اشاره و تأکید کرد: طرح یک تشکل، یک کشور موضوعی است که چندی پیش مطرح شد و توانستیم اقدامات اولیه آن را انجام داده و مذاکراتی با وزارت امور خارجه داشتیم که موفقیتآمیز بود.
وی افزود: بر اساس این طرح، هر تشکلی طبق ظرفیت و تخصصی که دارد، کشوری را تعیین کرده و با نمایندگی ایران در آن کشور ارتباط گرفته و از این طریق حوزه فعالیت خود را تنها در همان حوزه تخصصی دنبال میکند. بهطور حتم این تعامل دوطرفه بوده و نمایندگیهای ایران و تشکلها میتوانند با همکاری هم به توسعه سطح سرمایهگذاریهای مشترک کمک کنند.