مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت با اشاره به نیاز ۵۱۰ هزارتنی سالانه کشور به پوشاک گفت: حدود ۳۱۰ هزار تن از نیاز کشور به پوشاک در داخل تولید و ۲۰۰ هزار تن دیگر از طریق واردات رسمی یا قاچاق تأمین میشود.
افسانه محرابی افزود: ارزش پوشاک موردنیاز کشور در سال ۳۲ هزار میلیارد تومان برآورد میشود که فقط ۲۲ هزار میلیارد تومان معادل ۷۰ درصد آن در داخل تولید میشود.
وی گفت : صنایع نساجی و پوشاک با ۹۸۰۰ واحد صنعتی از الیاف تا پوشاک، ۱۱ درصد از کل صنایع، ۲۸۰ هزار اشتغال صنعتی و ۵ درصد کل سرمایهگذاری صنعت کشور معادل ۹۰ هزار میلیارد ریال را در اختیار دارد.
محرابی با بیان اینکه حداقل ۴۰ درصد از صنایع نساجی و پوشاک کشور معادل حدود ۴ هزار واحد نیازمند نوسازی و بازسازی است افزود : هرچند تعداد انگشتشماری از واحدها به ماشینآلات ۲۰۱۷ مجهز شدهاند اما فناوری حدود ۶۰ درصد واحدهای دیگر هم صد درصد بهروز نیست.
مدیرکل صنایع نساجی و پوشاک گفت : اغلب بنگاهها مشکل دارند و صنعت پوشاک برای جهانیشدن و تولید محصولات رقابتی با کیفیت بالا علاوه بر آموزش نیروی انسانی، کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری و استفاده از مواد اولیه مرغوب نیازمند استفاده از ماشینآلات جدید و فناوری روز است.
محرابی افزود : بیشتر نیاز ما به بازسازی و نوسازی در صنعت نساجی و پوشاک مربوط به زنجیره قبل از پوشاک از جمله نخ و رنگرزی است و برخلاف نساجی در بخش پوشاک عمده نیاز ما ایجاد واحدهای پوشاک با فناوریهای روز دنیا است.
مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک ظرفیت پائین تولید را از مشکلات اساسی صنعت پوشاک برشمرد و گفت : جدای از قاچاق پذیر بودن پوشاک که این صنعت را اذیت میکند، بیتوجهی به موضوعاتی چون آموزش و طراحی و مد همچنین نبود یا کمبود دستگاههای برش تمام اتوماتیک باعث شده است بسیاری از واحدهای پوشاک با یکسوم ظرفیت کار کنند، در حال حاضر حدود ۷۰ درصد واحدهای پوشاک کشور با ظرفیتی پائین و کمتر از یکسوم کار میکنند.
محرابی با اشاره به حجم بالای قاچاق پوشاک و ضرورت مقابله با این پدیده افزود: مبارزه با قاچاق به یک عزم ملی با مشارکت همه دستگاهها نیاز دارد، بخشی از قاچاق بهصورت کوله بری، معافیتهای مرزنشینی، ملوانی، ته لنجی و مناطق آزاد انجام میشد بر همین اساس شناسنامهدار کردن پوشاک وارداتی و تولید داخل با هدف کنترل مبدأ تا عرضه به اجرا گذاشته شده است و در ادامه با دریافت کد رهگیری تکمیل میشود.
وی با تأکید بر اینکه ورود غیررسمی پوشاک و پرداخت نشدن عوارض و حقوق گمرکی کالای قاچاق، توان رقابت را از تولیدکننده داخلی گرفته است گفت: حجم پوشاک ته لنجی ابتدا ۶ وانت تعیین شده بود که بعداً به ۲۰ وانت هم رسید و درواقع کل لنج را شامل میشد به این معنی که کل پوشاک وارداتی از این طریق از پرداخت حقوق گمرکی معاف میشد.
محرابی افزود : برای اینکه تولیدکننده داخلی به تولید ادامه دهد پیگیری کردیم که واردات پتو، پارچه و پوشاک به این روش مشمول معافیت گمرکی نشود.
وی با اشاره به سهم پوشاک در سبد خانوار و اینکه بعد از غذا مهمترین دغدغه انسانها است، گفت : هزینه بالای تولید و کاهش قدرت خرید مردم در کنار قاچاق باعث تشدید مشکلات این بخش و ناتوانی فعالان و تولیدکنندگان در پرداخت حقوق دولتی اعم از بیمه و مالیات همچنین بازپرداخت تسهیلات بانکی و در نتیجه تعطیلی و فعالیت با ظرفیت پائین بنگاهها شده است.
محرابی با اشاره به رشد صادرات صنعت نساجی و پوشاک نسبت به سال ۹۵ افزود: سال گذشته مجموعاً ۸۵۰ میلیون دلار انواع محصولات نساجی و پوشاک صادر شد که فرش و کفپوش بالاترین سهم را در میان اقلام صادراتی داشتند.
وی گفت : حجم صادرات این بخش در ۹ ماهه امسال به ۷۱۰ میلیون دلار رسید که در مقایسه با صادرات ۶۳۰ میلیون دلاری مدت مشابه در سال گذشته، از رشد ۸۰ میلیون دلاری صادرات محصولات نساجی و پوشاک حکایت دارد.
محرابی همچنین به رشد نوسازی ماشینآلات نساجی و پوشاک اشاره کرد و افزود : در ۹ ماهه امسال ۳۴۷ میلیون دلار ماشینآلات وارد کشور شد که در مقایسه با واردات ۱۹۴ میلیون دلاری سال گذشته ۱۵۱ میلیون دلار بیشتر است.
وی با اشاره به رشد ۷ درصدی تولیدات نساجی و پوشاک در ۹ ماهه امسال گفت : سهم صادرات پوشاک از کل صادرات نساجی و پوشاک طی ۹ ماهه امسال حدود ۴۷ میلیون دلار است که اغلب به روسیه، عراق و افغانستان صادر شده است.
محرابی افزود : در حمایت از تولید، ارتقاء دانش فنی تولید و طراحی و مد دستورالعملی با هدف ساماندهی واردات پوشاک در سال ۹۵ از جانب وزیر وقت ابلاغ شد که بر اساس آن ۲۰ درصد کل پوشاک یک برند وارداتی باید در داخل تولید و ۱۰ درصد این تولید صادر شود.
مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک در خصوص تولید برندهای خارجی پوشاک در کشور گفت : تاکنون فقط برندهای پوشاک ترکیهای در ایران فعالیت میکردند ولی اخیراً ۵۱ برند خارجی از آلمان، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، سوئیس، دانمارک، لهستان، انگلستان، کانادا و بلژیک مدارک خود را برای فعالیت در ایران تحویل دادهاند که ۲۵ برند از این تعداد موفق به دریافت گواهی برای واردات محصولات خود به ایران از مبادی رسمی شدهاند.
محرابی با اشاره به عقد قرارداد یکی از برندهای خارجی با ۱۵ واحد داخلی تولید پوشاک افزود: ارزش تولیدات ۷ قرارداد از این تعداد ۱ میلیون ۸۸۰ هزار یورو است که بهزودی برای صادرات آماده میشود.
وی به ایجاد شهرک تخصصی پوشاک با پیشرفت فیزیکی حدود ۴۰ درصد در حوالی فرودگاه امام اشاره کرد و گفت : در جهت طرح حمایت از تولید، ایجاد شهرکهای تخصصی پوشاک را در دستور کار داریم که بر اساس برنامه راهبردی قرار شد به ازای هر ۵۰۰ هزار نفر یک شهرک تخصصی ایجاد شود.
محرابی افزود : واحدهایی داریم که برای فعالیت به سرمایه در گردش نیاز دارند اما نرخ بالای سود تسهیلات بانکی مانع از رغبت فعالان این بخش برای دریافت تسهیلات شده است.
وی با بیان اینکه سهم صنایع نساجی و پوشاک از تسهیلات بانکی با هدف رونق تولید ۶ درصد بود درحالیکه سهم این بخش از کل صنعت ۱۱ درصد است گفت : پیشبینی میشد حداقل ۱۱ درصد این تسهیلات به صنعت نساجی و پوشاک تخصیص داده شود، بالا بودن نرخ بهره بانکی (۱۸) و نداشتن توجیه اقتصادی باعث شد استقبال چندانی از این تسهیلات نشود.
محرابی افزود: درصدد هستیم تا یارانه سود تسهیلات دریافت کنیم چراکه نرخ سود بیش از ۸ تا ۹ درصد برای فعالان این بخش فاقد توجیه اقتصادی است.