هفدهمین اجلاس گروه مشترک اقتصادی ایران و عمان پس از سه روز برگزاری با امضای تفاهمنامه ضمانت صادرات میان ایران و عمان توسط محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت و علی بن مسعود السنیدی وزیر بازرگانی و صنایع عمان به کار خود پایان داد. پیشبینیشده است با امضای این تفاهمنامه سطح روابط تجاری ایران و عمان تا 5 میلیارد دلار عملی شود.
در سفر محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت به عمان،بیش از 40 نفر از تجار و بازرگانان بخش خصوصی او را همراهی کردند. محسن ضرابی رئیس اتاق مشترک ایران و عمان نیز در این سفر حضور داشت.
در صورتجلسه امضا شده میان وزیران صنعت دو کشور ایران و عمان، همکاریهای تجاری، اقتصادی، سرمایه گذاری، صنعتی، معدنی، زمینشناسی، گمرک، نفت، گاز و پتروشیمی، حمل و نقل، کشاورزی، فرهنگی، علمی و همکاری بین دو استان «مسندم» عمان و «هرمزگان» ایران مد نظر قرار گرفته است.
سید آرش شهرآیینی عضو هیات مدیره و معاون فنی صندوق ضمانت صادرات ایران، پس از امضای تفاهمنامه ضمانت صادرات میان ایران و عمان در جمع خبرنگاران بیان کرد: ابتکارات وضع شده در این تفاهمنامه میتواند سطح روابط تجاری ایران و عمان را افزایش دهد و اهداف دولت برای ارتقای سطح روابط تجاری دو کشور را به 5 میلیارد دلار عملی کند.
عضو هیات مدیره و معاون فنی صندوق ضمانت صادرات ایران تاکید کرد: تفاهمنامه همکاری میان صندوق ضمانت صادرات ایران و صندوق ضمانت صادرات عمان موسوم به «کریدیت عمان» میتواند با تسهیل روابط تجاری و سرمایهگذاری، جایگزین سیستم بانکی بین دو کشور شود و مشکلات مربوط به صدور ضمانتنامهها را تا حدود زیادی بر طرف کند.
وی همچنین خبر داد: بیمههای مشترک و اتکایی برای پروژههای سرمایهگذاری مشترک ایران و عمان، موضوع دیگری است که در این تفاهمنامه قید شده است تا شرکتها از حمایت کافی دو دولت بهرهمند شوند.
شهرآیینی توضیح داد:در بیمه اتکایی، یکی از طرفین که بیمهگر اتکایی خوانده میشود، تعهد میکند که در مقابل دریافت حق بیمه، همه و یا قسمتی از خسارت وارد شده به طرف دیگر را که بیمهگر واگذارنده نامیده میشود، در مورد بیمهنامههای صادره جبران کند.
شهرآیینی در ادامه توضیحات خود بیان کرد: تبادلات اطلاعات اعتباری میان دو کشور ظرفیت دیگری است که در این تفاهمنامه ایجاد شده است؛ به این شکل که صندوق ضمانت صادرات عمان اطلاعات مربوط به خریداران ایرانی را از صندوق ضمانت صادرات ایران و متقابلا ایران هم اطلاعات خریداران عمانی را از طرف مقابل استعلام خواهد کرد.
ضرورت ایجاد تعامل سازنده میان فعالان اقتصادی ایران و عمان
محسن ضرابی رئیس اتاق مشترک ایران و عمان در نشستی که با حضور مسئولین و نمایندگان بخش دولتی و خصوصی دو کشور برگزار شد، با اشاره به افزایش چشمگیر حجم مبادلات تجاری دو کشور طی چهار سال اخیر که با رشد بیش از ۳ برابری همراه بوده، بیان کرد: آنچه توانست ما را به این موفقیت نزدیک کند، حمایت مقامات دو کشور، بهخصوص همراهی ویژه عمانیها با فعالان بخش خصوصی و اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان است.
رئیس اتاق مشترک ایران و عمان، امکانات و شرایط فراهمشده برای ایرانیها در عمان را بینظیر دانست و گفت: سیاستهای اقتصادی حکمرانان عمانی بهدوراز بازیهای سیاسی ستودنی است.
رئیس اتاق مشترک ایران و عمان گفت: در حالی حجم مبادلات تجاری افزایش پیداکرده که هنوز بسیاری از موانع و مشکلات بر سر راه فعالین اقتصادی دو کشور بهطور کامل مرتفع نشده است و تجار دو کشور با محدودیتهای بانکی مواجه هستند.
ضرابی تاکید کرد: باید با تعامل سازنده بین مسئولین کشور بتوانیم هرچه سریعتر موانع پیشروی فعالان اقتصادی ایران در عمان و همچنین سرمایهگذاران عمانی را در ایران برداریم.
گفتنی است که حجم مبادلات تجاری ایران با عمان در سال گذشته، 577 میلیون دلار و در 2 ماهه اول امسال 159 میلیون دلار بوده است.
مهمترین برنامههای هیئت تجاری در سفر به مسقط
علاوه بر امضای تفاهمنامه ضمانت صادرات میان ایران و عمان، دیدار وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران با اسعد بن طارق البوسعیدی معاون نخست وزیر عمان در امور همکاریهای بین المللی و درویش البلوشی وزیر امور دارایی عمان، نشست با فعالان تجاری عمان و کلنگ زنی مدرسه ایرانی در این کشور از جمله مهمترین رویدادهای سفر هیات تجاری ایرانی به عمان بود.
شریعتمداری همچنین در جریان این سفر از مرکز تجاری ایران در عمان بازدید کرد.
همچنین،در حاشیه برگزاری هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و عمان، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و عمان، با هدف تسهیل ارتباط بانکی دو کشور با مدیران ارشد بانک صحار گفت گو کرد.
برگزاری جلسات پرسش و پاسخ و همچنین آشنایی با مزیتهای سرمایهگذاری در کشور عمان به خصوص، بنادر و مناطق آزاد این کشور از دیگر اقداماتی بود که در اولین روز از اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و عمان انجام شد.