برداشت محصول در روستای چهارباغ نیشابور. عکس: تسنیم، سعید طلوعی
مشاور وزیر و مدیرکل دفتر محیطزیست و سلامت غذا در حوزه محصولات سالم وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال چهار استان خوزستان، فارس، اصفهان و زنجان بهصورت پایلوت برای تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده انتخاب شدهاند.
سعید سعادت، دیروز در نشست تخصصی بررسی ظرفیتهای سرمایهگذاری و راهکارهای توسعه محصولات ارگانیک و گواهی شده در خوزستان افزود: سه عامل وجود کشاورزان آگاه و بادانش ، حمایتهای فنی از سوی اتحادیههای کشاورزی و ظرفیتهای مناسب از دلایل انتخاب این چهار استان برای تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده بهصورت پایلوت است.
وی گفت: در سالهای آینده با تجربهاندوزی و افزایش سطح آگاهی کشاورزان ، امکان توسعه عملآوری محصولات ارگانیک و گواهی شده در سایر استانهای کشور فراهم خواهد شد.
تولید ارگانیک به محصولی گفته میشود که در همه فرایند تولید آن از مواد و سموم شیمیایی استفاده نشده باشد ولی در محصولات گواهی شده میتوان از مواد شیمیایی با توصیه و نظارت کارشناسان در زمان و مقدار مشخص استفاده کرد.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده در دنیا در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است افزود: وزارت جهاد کشاورزی نیز در این راستا از تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده حمایت میکند.
سعادت در ادامه با اشاره به اینکه افزایش درآمد کشاورزان و ایجاد امنیت غذایی در کشور ایجاب میکند در تولید محصولات گواهی شده برای مصرف در داخل و صادرات توجه بیشتری صورت گیرد افزود: امکانات و بسترهای لازم برای تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده در کشور فراهم است.
وی گفت: هرچند تولید محصول ارگانیک در فضاهای باز صورت میگیرد ولی در محیطهای گلخانهای که مصرف آب ، سموم و کودهای شیمیایی کنترل میشود امکان تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده وجود دارد.
سعادت افزود: در سالهای اخیر مصرف محصولات ارگانیک و گواهی شده در جامعه ما به دلیل تضمین سالم بودن آن رو به افزایش است ولی بهای آن به دلیل اینکه از مواد شیمیایی استفاده نمیشود و تولید در واحد سطح پایین است 2 تا سه برابر سایر محصولات است.
تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده را وابسته به دولت نکنیم
مدیرکل دفتر محیطزیست ، سلامت غذا در حوزه محصولات سالم وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده باید نظاممند بوده ولی وابسته به دولت نباشد افزود: وابستگی اینگونه تولیدات به دولت و یارانههای آن با شکست همراه است ، تولید محصولات ارگانیک باید با کشاورزان و اتحادیههای صنفی به پیش برود ولی حمایت دولت هم لازم است
سعادت افزود: مصرف تولیدات ارگانیک و گواهی شده نوعی پیشگیری از بروز برخی بیماریها است افزود: بهترین جای مصرف تولیدات ارگانیک، بیمارستانها، دانشگاهها، مهدهای کودک و رستورانها است، این شیوه نوعی فرهنگسازی است.
وی در این نشست که مدیران اتحادیههای کشاورزی و مردمنهاد ، مدیران جهاد کشاورزی شهرستانهای خوزستان و کارشناسان تولیدات نباتات حضور داشتند یکی از وظایف تشکلهای مردمنهاد را انعکاس مطالبات مردم بیان کرد و افزود: مردم باید به تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده که سلامت آنان را تضمین میکند اعتماد کنند.
پیشنهاد تشکیل کارگروه تولیدات محصولات ارگانیک و گواهی شده
سعادت پیشنهاد تشکیل کارگروه تولیدات محصولات ارگانیک و گواهی شده در جهاد کشاورزی خوزستان که در این نشست مطرح شد را گامی مهم و ارزشمند در راستای توسعه تولیدات ارگانیک بیان کرد و افزود:این کارگروه بهعنوان یک پشتیبان و راهنما برای کشاورزان عمل خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از کشورهای پیشرفته اروپایی تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده رو به افزایش است ابراز امیدواری کرد : در سالهای آینده شاهد پیشرفت اینگونه تولیدات باشیم.
در این نشست ظرفیتها، راهکارها، بسترها و موانع تولیدات ارگانیک و گواهی شده مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بر اساس برآوردهای غیررسمی حدود 40هزار هکتار از اراضی کشاورزی ایران زیر کشت تولیدات ارگانیک و گواهی شده قرار دارد.