محمدرضا مودودی، معاون سازمان توسعه تجارت
محمدرضا مودودی در مورد عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی و تحقق این هدف، اظهار کرد: به عنوان یک ضرورت به این مساله نگاه میکنیم، چرا که پیوستن به سازمانی با حضور ۱۶۴ کشور بزرگ دنیا اتفاقی بسیار مهم است. این سازمان شامل کشورهای بزرگ صادرکننده دنیاست و قطعا دور ماندن از این سازمان عملا ما را در انزوا قرار میدهد و فعالیت تجارت خارجی ایران را که یکی از اهداف اقتصاد مقاومتی است با مشکل مواجه میکند.
باید کالای خود را برای افزایش ثروت ملی صادر کنیم
وی ادامه داد: از طرفی اعتقاد داریم که در تجارت خود باید درونزای برونگرا باشیم و کالاهای خود را برای افزایش ثروت ملی صادر کنیم. از طرفی نیز اگر قرار باشد عضوی از باشگاه کشورهای اقتصادی همپیمان نباشیم در واقع فرصت خود را از دست داده و کار تجارت را سختتر میکنیم.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه اگر فعالیتهای تجاری سخت شوند نتیجه دلخواه به دست نمیآید، بیان کرد: WTO (سازمان تجارت جهانی) یکی از فرصتهایی است که سالها وجود داشته و ما سالها به این بهانه که ممکن است تولید داخل آسیب ببیند از ورود به آن امتناع کردهایم، در حالی که ۱۶۴ کشور ملحق شده به WTO را ببینیم متوجه خواهیم شد که هیچ یک از آنها از عضویت در این سازمان جهانی پشیمان نشدهاند.
مسائل سیاسی و شرایط داخلی، عوامل مقاومت در برابر عضویت ایران در WTO
مودودی اظهار کرد: علاوه بر این مسائل سیاسی مزید بر علت شد تا مقاومتهای بیشتری برای ورود ایران به سازمان تجارت جهانی ایجاد شود. در حال حاضر فعالیت خود را به تلطیف فضای حاکم بر سازمان تجارت جهانی مبنی بر عضویت ایران دراین سازمان معطوف کردهایم، اما حتی اگر بخواهیم خوشبینانه به این مساله نگاه کنیم، عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی چند سال به طور خواهد انجامید.
وی همچنین در خصوص عوامل مختلفی که تاکنون مانع عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی شده است، خاطر نشان کرد: بخش عمده این عدم عضویت مربوط به سیاسیکاریها بوده است که کشورهای توسعه یافته تمایلی به عضویت ایران در WTO نداشتهاند، چرا که در این سازمان امکان توسعه روابط اقتصادی با دنیا برای کشورهای مختلف میسر میشود و این مساله به هیچ وجه مورد تمایل برخی کشورهای قدرتمند دنیا نبوده است. علاوه براین همگرایی و توافق داخلی لازم نیز به منظور عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی ایجاد نشده بود، در حالی که این اتفاق برای اقتصاد ایران یک ضرورت است.
محدودیتهای تجاری برداشته و هزینه های سربار کم میشود
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران همچنین با اشاره به فرصتهایی که عضویت در سازمان تجارت جهانی در اختیار اقتصاد ایران قرار میدهد، بیان کرد: نکته بسیار مهم این است که محدودیتهای تجاری برداشته میشوند و میتوانیم با کشورهایی که بازار هدف ما هستند به سهولت تبادلات اقتصادی و تجاری داشته باشیم و با عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی تعرفههای تجاری نیز برای ایرانیها معادل با تعرفههای در نظر گرفته شده برای سایر کشورهای عضو WTO خواهد شد که بنابراین میتوانیم در مورد کالاهای مزیتدار خود همانند کشورهایی که بدون این تعرفهها در بازار حضور داشته و در حال رقابت با ما هستند، به بازارهای جهانی وارد شویم و هزینههای سربار خود را کم کنیم.
مودودی با تاکید بر اینکه پس از عضویت در WTO نمیتوانند برای کالاهای ایرانی محدودیتهای ویژه و برای کالاهای خودشان امتیازهای ویژه در نظر بگیرند، عنوان کرد: زمانی که یک کشور به عضویت در سازمان تجارت جهانی درآید باید همان نگاهی را که در مورد سایر کشورها دارند به کشورها نیز داشته باشند.
در پنجره فروش جهانی سهیم میشویم
وی تصریح کرد: زمانی که به عضویت در سازمان تجارت جهانی در میآیید، یعنی اینکه بستههای لازم در اقتصاد کشورهای مختلف برای همکاری با دنیا فراهم شده و پس از آن میتوان در مورد سرمایهگذاری در بخشهایی همچون خودرو که نتوانستهاند در بازار رقابتی وارد شوند اقدام کرد. در نتیجه با داشتن دانش فنی و سرمایهگذاری خارجی میتوانیم کالاهای خود را رقابتی کنیم و از این طریق در پنجره فروش جهانی محصولات مختلف سهیم باشیم.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران همچنین در مورد اظهارات رییس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه در حال بررسی امکان عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی هستند، گفت: حکومت فعلی آمریکا در حال حاضر موضع خود را نسبت به ایران تکلیف کرد و نمیخواهد همانند سالهای گذشته که نسبت به ورود ایران به صورت قاطعانه مقاومت میکرد، سیاستگذاری کند، هرچند نمیدانیم که دولت بعدی در آمریکا چه موضعی داشته باشد و تا چه حد به صورت منطقی نسبت به این مساله نگاه کند.
چراغ سبز آمریکاییها و اروپاییها
مودودی با اشاره به اینکه آمریکا نسبت به عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی چراغ سبز نشان داده و بحثهای این چنینی نیز حاکی از رویکرد مثبت در این زمینه است، اظهار کرد: در مذاکرات ایران با سایر کشورهای اروپایی نیز شاهد رویکرد مثبت بودهایم و آنها نیز نسبت به عضویت ایران در WTO چراغ سبز نشان دادهاند و دیگر نمیخواهند نسبت به ایران همانند گذشته چراغ سبز نشان دهند، چرا که رویکرد ایران را دیدهاند و متوجه مغرضانه بودن رویکردهای خود در گذشته شدهاند و سعی در تغییر شرایط قبلی دارند.
وی افزود: مذاکرات جدی با اتحادیه اروپا برای عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی از یکسال گذشته اغاز شده است و با کشورهای متحد خود به صورت پیوسته در ارتباط هستیم و در تمامی جلسات و کمیسیونهای مختلف نیز نسبت به تعامل مثبت نسبت به عضویت ایران در WTO تاکید داریم.