بازار متشکل ارزی که قرار بود تا آخر خردادماه آغاز به کار کند، بر اساس آنچه بانک مرکزی اعلام کرده، قرار شده است تا فعالیت رسمی این بازار از 21 مردادماه آغاز شود.
در ابتدا حق عضویت صرافها در این بازار 100 میلیون تومان اعلام شده بود، اما با چانهزنی قرار شد تا صرافها با پرداخت 25 میلیون تومان به عضویت این بازار درآیند.
هجدهم دی ماه شورای پول و اعتبار به منظور ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارا موضوع «بازار متشکل معاملات ارزی» را مطرح و تصویب کرد.
بازار متشکل ارزی جزو مهمترین برنامههای عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی بوده است؛ همتی قبلاً در خصوص جزئیات بازار متشکل ارزی گفت: بازار متشکل ارزی باید شکل بگیرد؛ در خیابان و کوچه و پس کوچهها نمیتوان این بازار را شکل داد و نباید بازار غیرمتشکل داشته باشیم.
به گفته همتی، بازاری که تشکیل خواهد شد، فرصتی میشود برای کسانی که اسکناس ارز و سپس حواله خود را از طریق صرافیها به بازار عرضه کنند و به پلتفرمی تبدیل خواهد شد که بازار ارز متشکل شود.
مدل کلی بازار به نحوی طراحی شده است که در فاز اول، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راهاندازی میشود و سایر روشهای معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش مییابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکلی خود انتظام انجام شده و بر اساس دستور العملهای مصوب بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد.
یک ماه پس از تصویب این مصوبه، رئیس کل بانک مرکزی در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما خبر از راهاندازی بازار متشکل معاملات ارزی داد و اعلام کرد این بازار از اواسط فروردین ماه کار خود را آغاز میکند.
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در آخرین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در سال 97، ضمن تایید این خبر، تاکید کرد: «با راهاندازی بازار متشکل ارزی پیشبینی میکنیم حجم صادرات در سال 98 تا حد قابل توجهی افزایش یابد».