یکشنبه گذشته، نمایندگان مجلس در جریان جلسه علنی، ایرادات شورای نگهبان به برخی از مواد لایحه تجارت را بررسی و آن را اصلاح کردند. بر این اساس، یک تبصره به ماده 279 و یک تبصره نیز به ماده 293 این لایحه الحاق شد. همچنین ماده ۳۱۹ این لایحه اصلاح و یک تبصره به آن الحاق شد.
لایحه اصلاح قانون تجارت در سال 84 به مجلس رفت اما از آن سال تاکنون دستخوش تغییرات اساسی از سوی مجلس شده که میتوان ادعا کرد دیگر لایحه تهیه شده از سوی دولت نیست و به طرح مجلس تبدیلشده است. چندی پیش، متن لایحه بدون اطلاع بخش خصوصی، برای تصویب به صحن علنی رفت. نمایندگان بخش خصوصی همان زمان تاکید کردند که آنچه در مجلس برای تصویب مطرح شده، با آنچه در جلسات با حضور بخش خصوصی به توافق رسیده، تفاوت دارد.
احمد آتش هوش رئیس کمیسیون حقوقی و حمایتهای قضایی و مقرراتی اتاق ایران در گفتوگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» درباره آخرین وضعیت لایحه اصلاح قانون تجارت تاکید میکند که لایحه اصلاح قانون تجارت در چهار کتاب موردبررسی مجلس قرارگرفته است و با توجه به ایرادات شورای نگهبان، کمیسیون حقوقی مجلس، برخی اصلاحات موردنظر مجلس را در صحن علنی یکشنبه گذشته اعمال و تصویب کردند. آتشهوش میگوید: بنابراین بررسی کتاب اول از لایحه اصلاح قانون تجارت به اتمام رسید و اساسا چیزی هم اصلاحنشده است.
به گفته رئیس کمیسیون حقوقی و حمایتهای قضایی و مقرراتی اتاق ایران بررسی کتاب اول از لایحه اصلاح قانون تجارت در حالی نهایی شده و کنار گذاشتهشده که بخش خصوصی درباره این کتاب نقطه نظرات و پیشنهادهای خود را بیان کرده بود اما نظرات این بخش مورد بی توجهی قرار گرفت. بهخصوص درباره 41 ماده اول که شامل قواعد عمومی قراردادهاست و بخش خصوصی هم نسبت به آن معترض است، هیچگونه نظرخواهی از این بخش صورت نگرفته است.
اعتراض به وضعیت کتاب اول قانون تجارت، پیش از این از سوی سهیل مهرآمیز، سرپرست مدیریت امور حقوقی اتاق ایران نیز مطرح شده بود. مهرآمیز معتقد است اجرایی شدن کتاب اول قانون تجارت زمینه فساد را فراهم میکند.
آتش هوش خاطرنشان کرد: مواد دیگر این کتاب مربوط به اعمال تجارتی است که در همین زمینه ضروری بود تا با بازیگران اصلی تجارت مشورت انجام گیرد؛ اما متأسفانه نظرات و پیشنهادهای نه تشکلهای بخش خصوصی، اتحادیههای و کمیسیونهای مرتبط با تجارت درج نشده است.
او ابراز امیدواری کرد تا با توجه به تهیه گزارش بخش خصوصی از تبعات تصویب شتابزده لایحه اصلاح قانون تجارت، بررسی شتابزده این لایحه، توسط شورای نگهبان متوقف شود و مجددا به مجلس برگردانده شود؛ موضوعی که پیش از این در نشست مهرماه شورای روسای اتاقهای سراسر کشور، مورد تاکید نمایندگان بخش خصوصی نیز قرار گرفت.
نقد لایحه اصلاح قانون تجارت از زبان احمد آتشهوش