علی اصغر خامنوی، مدیرعامل جامعه نیکوکاری ابرار
کسبوکارهای کوچک و متوسط عمدتاً با جذب بخشهای آسیبپذیرتر نیروی کار، مانند زنان و جوانان، فرصتهای اشتغال و ایجاد درآمد را برای افراد فقیرتر بهویژه در "پایه هرم" فراهم میآورد. ازاینرو است که این نوع از بنگاهها یکی از شیوههای کاهش فقر و توسعه پایدار به شمار میرود و به تعبیری ستون فقرات اکثر اقتصادهای جهان قلمداد میشود؛ چراکه در اغلب موارد، این کسبوکارها تنها منبع کسب درآمد در مناطق روستایی است.
به همین دلیل است که مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای آگاهی بخشی در خصوص سهم و نقش این نوع از کسبوکارها در توسعه پایدار و اقتصاد جهانی، روز 27 ژوئن را، روز کارآفرینیهای کوچک، خرد و متوسط نامیده است.
امسال در شرایطی 27 ژوئن را گرامی میداریم که متأثر از همهگیری ویروس کرونا، بسیاری از کسبوکارهای کوچک و متوسط در وضعیت نامناسبی به سر میبرند. اثرات اقتصادی ناشی از این همهگیری، تأثیرات جبرانناپذیری را بر کسبوکارهای کوچک و متوسط بر جای گذاشته است. اختلال در زنجیره تأمین و کاهش شدید تقاضا در بیشتر بخشها، بسیاری از این کسبوکارها را با چالشهای جدی برای حفظ و بقاء مواجه ساخته است. ضروری است شناخت این چالشها و برنامهریزی برای کاهش یا رفع آنها، در دستور کار برنامهریزان قرار گیرد.
یکی از فعالیتهای اصلی جامعه نیکوکاری ابرار، تسهیلگری برای ایجاد و توانافزایی کسبوکارهای خرد و کوچک بهویژه در روستاهای مناطق کمتر برخوردار کشور است. در وضعیت جدید حفظ و بقاء کسبوکارهای روستایی هدف ابرار در طرح توسعه پایدار روستایی را شکل میدهد.
بدین منظور شناخت وضعیت موجود، چالشها و مشکلات عمده و ترسیم چشمانداز آینده کسبوکارهای خرد، کوچک و متوسط مبتنی بر زنجیره ارزش هر محصول و برنامهریزی برای ارائه کمکهای فنی و تخصصی در 42 روستا در استانهای خراسان جنوبی، خراسان رضوی، کردستان و همدان در دستور کار ابرار گرفته است. این کسبوکارها بیش از هر زمان دیگری به یک محیط کسبوکار پویا، امن و فراگیر نیازمندند.