بر اساس گزارش گمرک ایران از قابلیت جدید سامانه جامع گمرکی

چگونه می توان کالای قاچاق را در کمتر از یک دقیقه شناسایی کرد؟

گمرک ایران از شناسایی کالای قاچاق از غیرقاچاق در کمتر از یک دقیقه توسط سامانه جامع گمرکی خبر داده است.
تاریخ: 02 شهریور 1395
شناسه: 3472

گمرک هر روزه از فعالیت های جدید خود برای مقابله با قاچاق خبر می دهد. چندی پیش سامانه های الکترونیکی گمرک راه اندازی شد تا شاید راهی باشد با مبارزه با قاچاق. حالا این سامانه ها تا جایی پیشرفت کرده است که گمرک ایران از شناسایی کالای قاچاق از غیرقاچاق در کمتر از یک دقیقه خبر داده است.

بررسی اطلاعات گمرک ایران نشان می دهد که این امکان به کمک سامانه‌های الکترونیکی گمرک فراهم گردیده و با توجه به اینکه در سامانه کلیه اطلاعات پته‌های عبوری براساس اطلاعات تأیید شده ذخیره می‌گردد، براساس قابلیت‌های جدید برای شناسایی کالای قاچاق از غیر قاچاق و جهت استعلام سریع و دقیق اسناد گمرکی، سیستم پیام کوتاه قرار داده شد. بدین صورت که نیروی انتظامی براساس دسترسی‌های مشخص می‌تواند با استفاده از سامانه پیام کوتاه اقدام به ارسال شماره پته یا شماره خودرو نماید. بر این اساس به صورت آنی پاسخ استعلام مربوطه داده می‌شود و در صورت صحت، اصالت اطلاعات مربوطه به تفکیک نوع خودرو، نوع کالا و مشخصات کالا نمایش داده شده و در صورت عدم صحت پیغام هشدار به نیروی انتظامی ارسال می‌گردد. این قابلیت علاوه بر تلفن همراه با استفاده از شبکه‌های هوشمند و استفاده از رایانه نیز وجود دارد و جهت هر استعلام می‌توان با در اختیار داشتن اطلاعاتی مانند شماره پته یا شماره کوتاژ یا شماره خودرو جست‌وجو نمود. 
بنابراین گزارش، این سامانه درخصوص محموله‌های ترانزیتی نیز قابلیت‌های مشابهی دارد. زمانی که خودروی دارای محموله ترانزیتی از مبدأ حرکت می‌نماید، چند روز براساس فاصله بین گمرکات فرصت دارد تا محموله خود را به گمرک مقصد تحویل نموده یا از مرز خروج نماید. در صورتی که نیروی انتظامی به یک محموله ترانزیتی مشکوک شود موضوع را از طریق پیامک استعلام و سامانه جامع گمرکی در صورت صحت محموله ترانزیتی اطلاعات کامل محموله یا گذر از مهلت قانونی را در اختیار نیروی انتظامی قرار می‌دهد و در غیر این صورت پیام صادر می‌شود. 

راستی‌آزمایی عملکرد تجار براساس الگوریتم هوشمند دستاوردی دیگر از سامانه جامع گمرکی

گمرک ایران از راستی‌آزمایی عملکرد تجار براساس ویژگی‌های اطلاعاتی و الگوریتم هوشمند نیز خبر داده است. براساس این گزارش، با توجه به بهره‌برداری نهایی از سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی و سامانه جامع امور گمرکی امکان دسترسی به داده‌های زنجیره تأمین و راه‌اندازی مرکز داده کلان (big data) ممکن گردیده است. براساس قابلیت‌های جدیدی که با بهره‌برداری از فاز اول سامانه هوشمند مدیریت ریسک در دسترس قرار گرفته است امکان راستی آزمایی عملکرد تجار براساس ویژگی‌های (features) اطلاعاتی و الگوریتم‌های هوشمند در کلیه مراحل فرایند ترخیص فراهم گردیده است. از آنجایی که برخی از بنادر ورودی کشور به‌عنوان مناطق ویژه مشمول قوانین کنترلی گمرکی نیستند جهت اطمینان از خروج کالا فقط از مبادی رسمی ورودی و خروجی تحت نظر گمرک، تفاهم‌نامه‌ای ما بین نیروی انتظامی و گمرک جمهوری اسلامی منعقد گردید تا برای شناسایی کالای قاچاق از غیرقاچاق و جهت استعلام سریع و دقیق اسناد گمرکی، در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرک دسترسی لازم به مأموران نیروی انتظامی ایجاد گردد. در فاز اولیه این دسترسی، نیروی انتظامی براساس دسترسی‌های مشخص با استفاده از سامانه پیام کوتاه اقدام بررسی اطلاعات و اسناد پروانه‌های خروجی می‌نماید و به‌صورت آنی استعلام مربوطه در صورت صحت، اصالت اطلاعات مربوطه به تفکیک نوع خودرو، نوع کالا و مشخصات کالا پاسخ داده شده و در صورت عدم صحت پیغام هشدار به نیروی انتظامی ارسال می‌گردد. در فاز دوم امکان تعیین و اعلام وسایل حامل، کالاها و افراد پرریسک به نیروی انتظامی فراهم خواهد گردید. بنابراین گزارش، این سامانه درخصوص محموله‌های ترانزیتی نیز قابلیت‌های مشابهی دارد.

 

در همین رابطه