ساختمان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران. عکس: بهاره تقیآبادی.
برگزاری دورههای آموزشی برای واحدهای صادرکننده گواهی مبدأ، یکی از مهمترین برنامههای معاونت کسبوکار اتاق ایران است و در همین راستا،این دوره آموزشی پیرو تصمیمات چهارمین جلسه کارگروه ملی امور گمرکی در اجرای قانون موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری فیمابین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در محل دفتر همکاری های بینالملل گمرک جمهوری اسلامی ایران، بهصورت ویدئو کنفرانس و با مشارکت تمامی اتاقهای بازرگانی شهرستانها برگزار شد.
در این نشست تخصصی آموزشی، علی زاهد طلبان، استاد مدعو از طرف مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ضوابط و قواعد مبدأ موافقتنامه موصوف را از طریق ارائه آموزشی مورد تجزیهوتحلیل قرارداد.
او با تشریح روندهای حاکم بر اقتصاد و تجارت جهانی، روند رشد موافقتنامههای تجاری در پنجاه سال اخیر را یادآور شد و سپس به نقش روزافزون تجارت درون منطقهای پرداخت. توضیح اهمیت قواعد مبدأ در جهان معاصر و دامنه کاربرد آن، شناخت نظام هماهنگ طبقهبندی و توصیف کالا و معرفی معیارهای عمومی برای تعیین قواعد مبدأ از دیگر سرفصلهایی بود که توسط زاده طلبان در مورد آنها بحث و بررسی شد.
در ادامه، زاهد طلبان ضمن مروری بر ضوابط قواعد مبدأ موافقتنامه ایران و اوراسیا، بر برخی مواد مهم قواعد مبدأ موافقتنامه یادشده و نیز قواعد و معیارهای احراز مبدأ کالا تأکید کرد.
زاهد طلبان همچنین مصادیق کالاهایی را که بهطور کامل تولیدشده یا بهدستآمدهاند و همچنین نحوه محاسبه محتوای ارزشافزوده و نیز ارزش مواد فاقد مبدأ در چارچوب این موافقتنامه را تشریح کرد.
در این دوره آموزشی همچنین دستورالعمل تکمیل فرم گواهی مبدأ و جزئیات مرتبط با نحوه تکمیل فرم، الزامات حفظ سوابق و برخی توصیههای کاربردی بهطور عمومی موردبررسی قرار گرفت و نکات لازم به شرکتکنندگان در دوره یادآوری و سپس نشست مجازی پرسش و پاسخ برگزار شد.