رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفتد: رقبای ما در عراق در حال افزایش است. ترکیه و چین در عراق فعال هستند و کشورهای عربی مثل اردن، عربستان و مصر در آینده رقبای ایران خواهند بود. هر میزان که وضعیت عراق عادیتر و امنتر باشد، شرایط رقابتیتر میشود.
یحیی آل اسحاق درباره حضور کشورهای دیگر بهخصوص کشورهای عربی در بازار عراق تصریح کرد: عربستانیها و مصریها مقدمات اولیه خود را برای حضور در بازار عراق طی میکنند و رقابتی بین آنها و ایران شکل نگرفته اما به هر صورت رقبای ما در عراق در حال افزایش است. ترکیه و چین در عراق فعال هستند و کشورهای عربی مثل اردن، عربستان و مصر در آینده رقبای ایران خواهند بود.
او ادامه داد: هر میزان که وضعیت عراق عادیتر و امنتر باشد، شرایط رقابتیتر میشود و با آرام شدن وضعیت عراق حتماً اروپاییها نیز وارد این بازار خواهند شد. ما در داخل باید کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش کالا را بهبود ببخشیم تا بتوانیم در بازار رقابت کنیم.
آل اسحاق در مورد کاهش ارز دینار عراق و تأثیر آن بر ارتباط تجاری این کشور با ایران اظهار کرد: کاهش ارزش دینار عراق مسئله داخلی این کشور است و استدلال دارند که این موضوع به نفع بودجه و دیگر مسائلشان است و این موضوع در تجارت ایران و عراق تأثیر چندانی ندارد. اما در واردات کالای عراقی قدرت مانور ما بیشتر میشود و اگر فرض کنیم مبادلات ما با دینار خواهد بود به نفع ما میشود، همچنین امکانات دیناری بیشتری در اختیار مسافران و زوار ما قرار میگیرد. اما روی صادرات تأثیر خاصی ندارد، دینار بیشتری به دست تجار ایرانی میرسد اما دیناری که ارزش کمتری دارد. ازآنجاکه کالای وارداتی زیادی از عراق نداریم و بیشتر صادرات به این کشور داریم درمجموع تجارت ما تأثیر چندانی نخواهد داشت.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در پاسخ به سؤالی درباره پولهای بلوکهشده ایران در عراق گفت: در حال حاضر پولهای بلوکهشده ایران در عراق حدود 5 میلیارد دلار است، برنامهریزیهایی در حال انجام است که از این 5 میلیارد دلار بهینه استفاده شود. در ازای بخشی از آن قرار است کالاهای غیرتحریمی وارد شود. اگر از بخش خصوصی نیز دراینباره استفاده شود بسیار خوب است. بهطورکلی در حال مذاکرات در این مورد هستند و به بخشی از آن نیز عمل شده است.