محمود جامساز، کارشناس اقتصادی
امروز که تصویب FATF به عقیده برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری، چندان ضروری نیست، بررسی چند نکته شاید خالی از لطف نباشد. کنوانسیونی که بلاتکلیف ماندن دو بخش از لایحه آن کار را برای ایران سخت کرده و امکان مراودات مالی و بین بانکی بین ایران و کشورهایی که حتی دوست و همراه ایران در زمان تحریمها محسوب میشدند را هم سخت کرده است.
توصیههای ۴۰ گانه FATF کاملاً با مبانی علمی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم منطبق است. داوود دانش جعفری اقتصاددان پیشازاین گفته است که اگر شخصی قائل به این است که FATF سیاسی عمل میکند، باید نشان دهد که کدامیک از توصیهها به لحاظ فنی و حقوقی تأثیری در پیشگیری و مبارزه با این جرائم ندارد. البته هیچکس نمیتواند منکر این باشد که برخی کشورها با استفاده از این نهاد بینالمللی اهداف سیاسی خود را دنبال میکنند؛ لیکن راه جلوگیری از این مساله انزوا نیست، بلکه ایران نیز باید با حضور فعال در این گروه و با استفاده از ظرفیت تعامل با کشورهایی نظیر روسیه و چین که خود عضو اصلی FATF هستند و نقش بسزایی در تصمیمات این نهاد دارند، مانع دستیابی کشورهای معاند به اغراض سیاسیشان شود.
محمود جام ساز اقتصاددان دراینباره به پایگاه خبری اتاق ایران، گفت: پیش از شیوع کرونا، تولید ناخالص داخلی آمریکا از 20 تریلیون دلار تجاوز کرده و گردش دلار در جهان به 50 درصد رسیده است. این اعداد به ما میگویند که بسیاری از بانکهای جهان با آمریکا مراوده مالی دارند و تبعا بین ایران و آمریکا، آمریکا را انتخاب خواهند کرد.
این اقتصاددان با تأکید بر اهمیت خروج ایران بهطور کامل از لیست سیاه توضیح داد: تا پیش از لغو برجام سه فرصت به ایران برای تصویب این لوایح داده شد اما به خاطر دوگانگی قدرت در ایران، این فرآیند به نتیجه نرسید. باید بدانیم که اگر این لوایح در ایران پذیرفته نشوند، برجام بهطورکلی منسوخ خواهد شد و تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ما از سر گرفته خواهد شد و دوباره در جهان تنها و منزوی میشویم. محصول این شرایط و تداوم آن، کاهش بیشتر صادرات نفت ما، تضعیف دوباره اقتصاد ایران و انزوای سیاسی و اقتصادی خواهد بود.
او تأکید کرد: کشورها با پیوستن به FATF، هم با سیستم بانکداری جهانی تبادل برقرار میکنند و هم با اطمینان خاطر با دیگر کشورها وارد مراودات اقتصادی میشوند و باید بپذیریم که راهی جز این برای ما وجود ندارد.