بر مبنای گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت در نیمه نخست امسال، از مجموع ۳۵ محصول منتخب صنعتی و معدنی که همه روزه بررسی و پایش میشوند، ۲۰ محصول با رشد تولید مواجه شدند. بر اساس این گزارش در این مدت بیشترین آمار رشد تولید مربوط به ردیف محصولات «کامیون، کامیونت و کشنده»، «روغن ساخته شده نباتی»، «ماشین لباسشویی»، «شمش آلومینیوم» و «شیشه جام» بوده است.
رشد تولید انواع خودرو بهجز وانت
بر اساس این گزارش، تا پایان شهریور امسال تولید انواع خودروی سواری در کشور با رشد ۳.۴ درصدی به ۴۴۱ هزار و ۴۰۰ دستگاه رسید. این رشد در بخش اتوبوس، مینیبوس و ون ۹.۹ درصد بود و به ۹۱۰ دستگاه رسید.
در بخش کامیون، کامیونت و کشنده نیز با ثبت رشد ۶۶.۴ درصدی، چهار هزار و ۱۵۵ دستگاه از این خودروها تولید شد، با این حال خودروسازان در بخش وانت ۱۲.۷ درصد افت عملکرد داشتند و ۳۴ هزار و ۵۱۰ دستگاه وانت تولید کردند.
در بخش خودروهای کشاورزی نیز کارخانجات داخلی ۹ هزار و ۴۵۷ دستگاه تراکتور و ۳۳۵ دستگاه کمباین تولید کردند. که این بخشها به ترتیب با رشد ۳.۳ و ۱۷.۵ درصدی مواجه بودند.
تولید لوازمخانگی با وجود ممنوعیت واردات چه شرایطی دارد؟
اما بررسی آمار عملکرد تولیدکنندگان لوازمخانگی در بخش لوازمخانگی بزرگ از ابتدای امسال تا پایان شهریورماه حاکی از رشد نسبی تولید ماشین لباسشویی و یخچال و فریزر و افت تولید تلویزیون در همسنجی با پارسال است. این در حالی است که چند هفته پیش تعدادی از تولیدکنندگان لازم خانگی در نامهای به رهبری درخواست ممنوعیت واردات لوازم خانگی را مطرح کردند که این درخواست عملیاتی شده است.
آمار وزارت صنعت نشان میدهد کارخانجات تولیدکننده لوازمخانگی در نیمه نخست امسال بیش از ۶۶۸ هزار و ۹۰۰ دستگاه ماشین لباسشویی تولید کنند. این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۹ رشد ۳۵.۱ درصدی داشته است.
در بخش یخچال و فریزر هم یک میلیون و ۷۰ هزار و ۵۰۰ دستگاه تولید شد که تنها ۱۰ درصد بیش از تولید مدت مشابه سال گذشته بوده است. سال گذشته میزان تولید در این بخش ۹۷۲ هزار و ۹۰۰ دستگاه بود.
اما دردر این مدت ۵۵۵ هزار و ۴۰۰ دستگاه انواع تلویزیون در کشور تولید شد که ۱۰.۹ درصد کمتر از آمار مدت مشابه سال گذشته است.
رشد تولید محصولات پتروشیمی
گزارش وزارت صنعت نشان میدهد تا پایان شهریورماه امسال تولید روغن ساخته شده نباتی با رشد ۳۸.۴ درصدی به یک میلیون و چهار هزار و ۸۰۰ تن رسید. تولید کارتن با رشد ۲ درصدی به ۲۷۲ هزار و ۶۰۰ تن رسید و تولید نئوپان رشد ۹ درصدی ثبت کرد و به ۴۳۸ هزار و ۸۰۰ مترمکعب افزایش یافت.
همچنین تولید روغن صنعتی و موتور تصفیه اول رشد ناچیز ۱۵ صدم درصدی تجربه کرد و به ۳۲۹ هزار و ۴۰۰ تن رسید. در این مدت دوده با رشد 19 درصدی ۸۰ هزار و ۴۰۰ تن، محصولات پتروشیمی با 3.8 درصد رشد ۳۱.۷ میلیون تن، الیاف پلیاستر با رشد 2.2 درصدی ۹۵.۵ هزار تن و چرم با رشد 3.5 درصدی ۱۷.۸ میلیون فوت مربع تولید شدهاند.
کدام محصولات صنعتی با کاهش تولید مواجه شدند؟
اما در این مدت پودر شوینده با ۲۷۸ هزار و ۹۰۰ تن تولید ۱۲.۸ درصد کاهش، لاستیک خودرو با ۱۲۵ هزار و ۵۰۰ تن تولید ۴.۶ درصد کاهش، انواع کاغذ با ۴۷۹ هزار و ۱۰۰ تن تولید افت ۱.۶ درصدی، فیبر با ۶۶۱ هزار و ۶۰۰ متر مکعب تولید کاهش ۱۵.۴ درصدی، اکرلیک با یکهزار و ۴۰۰ تن تولید کاهش ۴۴.۶ درصدی، نخ سیستم پنبهای و ترکیبی الیاف مصنوعی با ۱۱۸ هزار و ۲۰۰ تن تولید افت ۸.۲ درصدی، انواع پاپوش و کفش با ۵۸ میلیون و ۲۰۰ هزار زوج تولید کاهش ۵.۲ درصدی و دستگاه الکترو موتور با سهمیلیون و ۳۴۳ هزار و ۵۰۰ تولید افت ۲۲.۹ درصدی داشتهاند.
کاهش تولید سیمان و فولاد
بر اساس این گزارش، از بین ۱۰ محصول منتخب بخش معدن و صنایع معدنی، پنج محصول رشد و پنج محصول دیگر افت تولید داشتند که مهمترین آنها کاهش تولید سیمان و فولاد به دلیل کمبود و قطعی برق بوده است.
شرکتهای بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی کشور در نیمه نخست امسال ۱۲ میلیون و ۸۸۸ هزار و ۲۰۰ تن فولاد خام تولید کردند. همچنین در این مدت این شرکتها بیش از ۱۲ میلیون و ۸۲۲ هزار و ۶۰۰ تن محصولات فولادی تولید کردند.
با این حال، روند تولید فولاد خام و محصولات فولادی در مقایسه با سال گذشته به ترتیب ۹.۵ درصد و ۳.۸ درصد کاهشی شد.
در بخش کاتد مس آمارها در مقایسه با پارسال افزایش نشان میدهد و کارخانجات موفق به تولید ۱۵۰ هزار و ۷۰۰ تن از این محصول شدند که حاکی از رشد ۳.۷ درصدی است.
بیشترین میزان رشد تولید نیز در این مدت برای شمش آلومینیوم با ۲۷.۷ درصد رقم خورد و چهار شرکت بزرگ داخلی ۲۶۵ هزار و ۸۰۰ تن از این محصول تولید کردند.
سیمان دیگر محصول بخش معدن و صنایع معدنی است که متاثر از قطعیهای برق نیمه نخست امسال روند کاهشی را پشت سر گذاشت. بهطوری که کارخانجات سیمان توانستند ۳۲ میلیون و ۳۵۴ هزار و ۷۰۰ تن از این محصول تولید کرده و ۶ ماهه امسال را با افت ۹.۲ درصدی به پایان برسانند.
در تولید آلومینا و کنسانتره زغالسنگ نیز کاهش تولید را شاهد بودیم، به طوری که تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور با تولید ۱۱۶ هزار و ۱۰۰ تن محصول، افت ۴.۶ درصدی ثبت کرد.
همچنین در تولید کنسانتره زغالسنگ کاهش ۶ درصدی ثبت شد و شرکتها ۷۲۴ هزار تن از این محصول تولید کردند.
برپایه این گزارش، کارخانجات داخلی تا پایان شهریورماه امسال کاشی و سرامیک با رشد 5.7 درصدی ۲۲۱ میلیون و ۲۸۵ هزار و ۶۰۰ متر مربع، شیشه جام با رشد 25.4 درصدی ۶۵۸ هزار و ۲۰۰ تن و ظروف چینی یا رشد 17.2 درصدی ۲۹ هزار و ۹۰۰ تن تولید داشتهاند.