فعالان بخش خصوصی در همایش تجاری ایران و قزاقستان مطرح کردند

روادید تجاری میان ایران و قزاقستان لغو شود

در همایش تجاری ایران و قزاقستان، حذف روادید تجاری برای تقویت سطح مناسبات دو کشور از سوی بخش خصوصی ایران پیشنهاد شد.
خبرنگار
تاریخ: 03 اسفند 1400
شناسه: 41682

همایش تجاری ایران و قزاقستان در چارچوب هفدهمین کمیسیون مشترک دو کشور برگزار شد. در این رویداد «وزیر جهادکشاورزی»، «رئیس اتاق ایران»، «معاون نخست‌وزیر و وزیر تجارت و هم‌گرایی قزاقستان» و جمعی از فعالان اقتصادی دو کشور حضور داشتند.

در این هملیش، بخش خصوصی ایران ضمن تاکید بر تسهیل روند حمل‌ونقل بین دو کشور خواستار حذف روادید تجاری برای تسهیل رفت‌وآمد تجار بین دو کشور شد.

بسترهای توسعه مناسبات تجاری بین ایران و قزاقستان تقویت شود

محمدرضا کرباسی، معاون بین‌الملل اتاق ایران در این مراسم با نگاهی به حجم روا‌بط تجاری دو کشور تصریح کرد: متاسفانه با وجود ظرفیت‌های بالا از سال ۲۰۱۶ تا کنون شاهد روند نزولی سطح مناسبات هستیم. به نظر بسترهای لازم برای توسعه همکاری‌ها فراهم نیست. چناچه این الزامات با همت مقامات دولتی در کمیسیون مشترک، فراهم شود، حجم روابط تجاری دو کشور می‌توان به بیش از ۲ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.

او، فقدان مراودات مستقیم بانکی، پیچیده بودن شرایط صدور روادید از سوی قزاقستان، کمبود پروازهای مستقیم و بالا بودن هزینه رفت‌وآمد بین دو کشور، کمبود امکانات در بنادر دو کشور و در نتیجه بالا بودن هزینه‌ها و در نهایت شرایط سخت حضور شرکت‌های خدمات فنی مهندسی ایرانی در قرافستان را از جمله مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی فعالان اقتصادی دانست.

کریدور ایران-ترکمنستان- قزاقستان فعال‌تر شود

در ادامه غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه در دوران کرونا علی‌رغم برخی پروتکل‌ها، مرزهای بین ایران و قزاقستان بسته نشد و دو کشور از طریق دریا با هم در ارتباط بودند، گفت:  توسعه مناسبات ایران با قزاقستان جزو اولویت‌های دولت ایران به شمار می‌رود و خوشبختانه ظرفیت همکاری‌ها بسیار زیاد است، هرچند حجم روابط در سطح مناسبات سیاسی نیست پس باید گام‌های عملیاتی برای افزایش سطح روابط برداشته شود.

به اعتقاد شافعی کریدور ایران- ترکمنستان- قزاقستان جایگاه ویژه‌ای در افزایش و تسهیل تجارت بین دو کشور دارد و باید مورد توجه دو طرف باشد. در این بین تسهیل روابط دریایی بین ایران و قزاقستان بسیار مهم و موثر است.

او همکاری در بخش صادرات کالاهای صنعتی و خدمات فنی مهندسی، همکاری در حوزه بیوتکنولوژی و گردشگری سلامت را نیز ممکن ارزیابی کرد.

بر اساس اظهارات شافعی در حال حاضر حجم روابط تجاری ایران و قزاقستان برابر با 440 میلیون دلار است که باید افزایش پیدا کند.

امکان افزایش سطح مناسبات ایران و قزاقستان تا سقف 3 میلیارد دلار

سید جواد ساداتی‌نژاد، وزیر جهاد کشاورزی نیز درباره سطح مناسبات دو کشور به ضرورت تلاش‌های بیشتر بخش خصوصی اشاره و خاطرنشان کرد: سطح تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و قزاقستان مناسب نیست. در حال حاضر میزان صادرات ایران به قزاقستان 165 میلیون دلار و واردات ایران از این کشور 275 میلیون دلار برآورد می‌شود که آمار رضایت‌بخشی نیست.

وزیر کشاورزی با اشاره به تاکید و تلاش دو طرف بر استمرار روابط تاکید کرد: اگر زمینه‌ها و بسترها را با همکاری دو طرف مهیا کنیم، امکان افزایش مناسبات تا ۳ میلیارد دلار در بازه زمانی سه ساله را داریم.

بر اساس اظهارات او برنامه‌های خوبی برای همکاری بلندمدت بین دو کشور وجود دارد که توافق برای تشکیل شورای تجاری مشترک، برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های ایران در قزاقستان در بهار سال 1401، ایجاد کمیته مشترک خدمات بانکی برای استفاده از ارزهای ملی در تجارت، توسعه حمل‌ونقل و تسهیل شرایط تعرفه‌ای و تقویت حمل‌ونقل دریایی از جمله آنهاست و باید در نشست کمیسیون مشترک مطرح شده و درباره آنها به نتیجه برسیم.

ساداتی‌نژاد در پایان بر لزوم حذف روادید تجاری در راستای تقویت سطح مناسبات دو کشور تاکید کرد.

از ابزار موجود در راستای تقویت مناسبات تجاری کمک بگیریم

باخیت سلطان‌اف، معاون نخست‌وزیر و وزیر تجارت و هم‌گرایی قزاقستان به مجموعه کالاهایی که از ایران به این کشور و برعکس صادر شده، اشاره و نقش بخش لجستیک را در این پروسه بسیار مهم ارزیابی کرد و معتقد است کریدور ایران، ترکمنستان و قزاقستان جایگاه بسرایی در کاهش هزینه‎های تجاری دارد و دراین راستا وارد مذاکره با ترکمنستان شدیم تا سطح تعرفه‌های ترانزیت را کاهش داده و به تسهیل روند تجارت دو کشور کمک کند؛ قرار است این موضوع برای سه ماه اجرایی شود و امیدوارم ادامه‌دار باشد. 

او با بیان اینکه سال گذشته قراردادهایی به ارزش ۵ میلیون دلار بین شرکت‌های ایرانی و ازبکستانی امضا شد، تصریح کرد: این امکان وجود دارد که سطح روابط خود را ظرف سه سال تا سه برابر افزایش دهیم برای این منظور باید از امکانات خود بهره ببریم. ابزارهایی وجود دارد که می‌تواند با وجود تحریم زمینه تجارت را فراهم کند.

علاقه فعالان اقتصادی قزاقستان به همکاری با ایران در حوزه پتروشمی

مجید صمدزاده صابر، سفیر ایران در نورسلطان از درک متقابل و همکاری‌‌های دو جانبه در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی بین ایران و قزاقستان سخن گفت و تاکید کرد: روابط اقتصادی دو کشور را در چهار محور بازرگانی، معدن، حمل‌ونقل و کشاورزی تعریف کردیم و در تلاشیم به این محورها، انرژی را هم اضافه کنیم.

بر اساس اظهارات او مجوز پروازهای منظم تا دو پرواز در هفته از طرف قزاقستان ظرف ۱۵ روز اخیر داده شده که مایه امیدواری است.

صمدزاده صابر، از علاقه تجار قزاقستانی برای همکاری با ایران در حوزه پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی خبر داد و خواستار برنامه‌ریزی در این حوزه شد.

 برگزاری اولین نمایشگاه اختصاصی ایران در قزاقستان در ابتدای تابستان سال 1401  

امیرعابدی، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان از برنامه‌ریزی برای برگزاری اولین نمایشگاه اختصاصی ایران در قزاقستان در ابتدای تابستان سال 1401 خبر داد و گفت: در حال حاضر نبود اطلاعات مهم‌ترین چالشی است که در روند تجارت بین دو کشور مطرح است.

به اعتقاد این فعال اقتصادی وجود دفتر مشاور خدمات تجاری که قرار است به زودی در شهر آلماتی راه‌اندازی شود فرصتی را فراهم می‌کند تا در این راستا شاهد ارتقای سطح مناسبات تجاری بین دو کشور باشیم.

عابدی تاکید کرد: در حال حاضر مطالبه تجار بخش خصوصی لغو روادید است.

در انتهای این نشست عبدالله مهاجر دارابی، رئیس اتاق ساری به تجربه موفق در روسیه درباره ایجاد دفتر تجاری به منظور ارائه مشاوره‌های تجاری و خدماتی از این دست به فعالان اقتصادی دو طرف اشاره و از طرف بخش خصوصی برای راه‌اندازی این دفتر در قزاقستان اعلام آمادگی کرد.

همچنین دباغ، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیستم ساختمانی قالب‌های سبک فولادی سردنوردشده نیز از ظرفیت‌های بالای ایران در حوزه خدمات فنی مهندسی گفت و یادآور شد: ایران در عرصه خدمات فنی مهندسی، پروژه‌های قابل توجهی را در سطح منطقه اجرا کرده است. در صورتی که شرایط برای سرمایه‌گذاری در این کشرو فراهم شود، شرکت‌های ایرانی آمادگی لازم برای حضور در بازار قزاقستان را دارند.

در همین رابطه