بازرس اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور با اشاره به 6 برابر شدن نیاز شرکتها به نقدینگی، تصریح کرد: بنا بر مصوبه ستاد تنظیم بازار، میانگین ثبت سفارش 2 سال گذشته شرکتها مبنای واردات قرار گرفته است؛ به این معنا که اگر شرکتی در 2 سال گذشته 60 هزار تن بار وارد کرده بود امسال نیز همان میزان را میتواند وارد کند و امکان ثبت سفارش مجدد برای آن شرکت وجود ندارد.
کسری لشگری، بازرس اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور با اشاره به بالا بودن حجم ثبت سفارش کالاهای اساسی در سال جاری بهویژه شکر و روغن، تصریح کرد: سال گذشته 8 میلیون دلار شکر ثبت سفارش شد؛ اما این رقم در سال جاری به 100 میلیون دلار رسید به همین دلیل ممنوعیتهایی در این زمینه وضع شد که همه شرکتهای واردکننده کالاهای اساسی نتوانند در حجم بالا اقدام به ثبت سفارش کنند.
او ادامه داد: این مصوبه باعث شد هفته گذشته در روند واردات نهادههای دامی اختلال ایجاد شود.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه نیاز به نقدینگی شرکتها حداقل 6 برابر شده است، گفت: در حال حاضر تنها شرکت پشتیبانی امور دام و شرکتهای بزرگ که مشکل نقدینگی ندارند، میتوانند در شرایط بهتری نهاده وارد کنند.
بازرس اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور نقش دولت در بحث واردات نهادهها را پررنگ دانست و اذعان کرد: من بر این باورم که دولت باید نقش خود را در اقتصاد کمرنگ کند و اجازه بدهد بخش خصوصی در عرصههایی که میتواند حاضر شود حضور خود را نشان دهد؛ دولت در ایران بزرگ است و این مسئله باعث بالا بردن هزینهها و در نتیجه قیمت تمام شده محصولات وارداتی میشود و در نهایت بازار را ملتهب میکند.
لشگری در پاسخ به این پرسش که آیا در سال جاری چالش تامین نهاده مانند سال گذشته تکرار میشود؟ گفت: به نظر میرسد این چالش امسال نیز دوباره تکرار شود؛ چراکه فصل برداشت جو در روسیه است و قیمت این محصول در این کشور کاهش پیدا کرده اما ثبت سفارشها به هر دلیلی در ایران بسته شده است.
وی ادامه داد: حوالههای بالای 5 میلیون یورو باید مجوز بانک مرکزی را داشته باشند که برخی از واردکنندگان نتوانستند در یک بازه زمانی مشخص این مجوز را دریافت کنند و به نوعی چابکی برای خرید در فصل برداشت محصول را از دست دادیم. همچنین تبعات جنگ اوکراین در بهمن بیشتر نمود پیدا میکند چراکه سطح زیر کشت در این کشور پایین آمده است.
لشکری با بیان اینکه انبارهای اوکراین از نهادههای دامی خالی نشده است، تصریح کرد: محصول سال گذشته در انبارهای اوکراین موجود است؛ اما از آنجایی که میزان کشت در سال جاری کاهش پیدا کرده است پیشبینی میشود مناقشه اوکراین چالش جدی در بحث تامین نهاده در دنیا ایجاد کند.
اودر پایان بیان کرد: در سال جاری خشکسالی باعث شد حجم تولید کاهش پیدا کند که سیل اخیر نیز آسیب جدی به تولیدات محصولات کشاورزی وارد کرد.