علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران
علی سنگینیان در نوزدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران که امروز - سیزدهم مهرماه - در ساختمان اتاق تهران برگزار شد، درباره تعامل ایران با موسسه FATF توضیح داد: امروزه همه بانکها و نهادهای مالی دنیا تلاش میکنند با FATF تعامل مناسب داشته باشند. اگر کشور ما با این موسسه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم تعامل لازم را نداشته باشد، آنها ما را در لیست کشورهای غیرهمکار قرار خواهند داد و بانکها و نهادهای مالی دنیا اجازه همکاری با ما را نخواهند داشت.
وی همچنین اظهار کرد: حتی اگر برجام نیز وجود نداشت ما باید خروج خود از لیست سیاه FATF را پیگیری میکردیم چون بخشی از روابط بانکی بینالمللی خود را در صورت تداوم حضور ایران در لیست سیاه FATF از دست میدهیم.
عضو اتاق تهران افزود: از سال ۲۰۰۸ به لیست سیاه غیرهمکار رفته و از سال ۲۰۱۲ در لیست کشورهای پرریسک قرار گرفتیم. کشورهای پرریسک کشورهایی هستند که FATF از کشورهای دیگر میخواهد اقدامات مقابلهای را علیه آنها به کار بگیرند. این کشورها شامل ایران و کره شمالی بودند که اکنون ایران از این لیست به صورت موقت خارج شده است.
وی همچنین بیان کرد: اکنون کشورهای غیرهمکار شامل افغانستان، یمن و غیره میشود که همکاری چندانی باFATF ندارند، ولی این موسسه کشورها را به انجام اقدامات مقابلهای تشویق نمیکند، ولی باقی کشورها توانستهاند این موسسه مبارزه با پولشویی و تامین مالی توریسم را متقاعد کنند که در سیستم مالی و بانکی آنها برای جلوگیری از پولشویی و تامین مالی توریسم تمهیدات لازم اندیشیده شده و آنها اقدامات لازم را در این زمینه در دستور کار دارند.
این عضو اتاق تهران اظهار کرد: عدهای انتقاد میکنند که ما در جریان تعامل با FATF مجبوریم که اطلاعاتی از نظام بانکی خود به کشورهایی ارائه دهیم در حالی که چنین نیست و FATF بانکی برای جمعآوری اطلاعات ندارد. همچنین منتقدیم نگران تفاوتهای دو کشور در تعریف تروریسم هستند، ولی باید در این زمینه توضیح بدهم که درFATF مصداقی از تروریسم وجود نداشته و دست ما برای ارائهی تعریف خود از تروریسم باز است. عدهای میگویند
این فعال اقتصادی ادامه داد: عدهای میگویند اگر پیوستن به FATF را بپذیریم باید اشخاصی را در کشور خود مورد تحریم قرار دهیم که این موضوع صحیح نیست و به نظر میرسد که منتقدین غالبا اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. بسیاری از مواردی که آنها بیان میکنند در تعامل با FATF قابل حل است.
وی افزود: در اتاق بازرگانی باید کمک کنیم که بحث پیوستن ایران به FATF در چارچوب قانون اساسی کشور پیگیری شود.
سنگینیان همچنین گفت: طبق شنیدههای ما تاکنون شورای امنیت ملی با پیوستن ایران به FATF موافقت کرده است و ما نیز به عنوان بخش خصوصی در جهت اجرایی شدن آن باید تلاش خود را کنیم.