سفر اخیر هیات تجاری و اقتصادی ایران همراه با رئیسجمهور به شرق آسیا از جمله کشور ویتنام به امضای تفاهمنامه و قراردادهایی منجر شد. از جمله مهمترین موضوعاتی که در سفر اخیر مورد توجه قرار گرفته است ارتباطات بانکی، کشت فراسرزمینی و... است. سفر رئیسجمهور و هیات همراه او البته محدود به ویتنام نبود و آنها به مالزی نیز سفر کردند و در دیدار با مسئولان این کشور توافقاتی حاصل شد.
اتصال بانکی ایران و ویتنام
اعمال تحریم علیه دولت ایران ضربههای جبران ناپذیری به روابط بانکی کشور ما وارد کرده است. در پسابرجام ترمیم این روابط در محور برنامهها بوده است. ایران در عین حال که سعی میکند با اقتصادهای قدرتمندی نظیر آلمان، فرانسه، انگلیس و... روابط بانکی داشته باشد، از سایر کشورها نیز در این زمینه غافل نمانده است. در سفر اخیر هیات ایرانی به ویتنام موضوع روابط بانکی مورد توجه قرار گرفت. پنجشنبه هفته گذشته رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به مذاکرات انجام شده با طرف ویتنامی و توافق روسای جمهوری دو کشور گفت: پیرو توافقنامه ای که حدود شش ماه پیش در تهران به تایید و امضای مقامات دو کشور رسیده بود در این سفر مذاکرات تکمیلی برای تعیین جزئیات اجرایی مورد بررسی و توافق قرار گرفت.
ولی ا... سیف افزود: بر این اساس دو طرف با تاکید بر توافقات قبلی، بر مکانیزم حساب مشترک برای تسویه حساب مبادلات تجاری طرفین توافق کردند. در همین راستا بانکهای مرکزی ایران و ویتنام نیز در خصوص روابط کارگزاری و اجرایی نمودن این روابط به توافق دست یافتند. او به موضوع اتصال سوئیچ کارتهای بانکی دو طرف هم اشاره کرده و گفت: با اجرایی شدن این موضوع اتباع دو کشور و گردشگران میتوانند از کارتهای بانکی کشور میزبان استفاده کنند که این مهم در روند تبادلات و تعاملات فیمابین نقش بسیار مهمی خواهد داشت. سیف ضمانت اجرایی توافقات انجام شده را نیز حائز اهمیت دانست و گفت: برای تحقق اهداف و برنامههای پیشبینیشده هم مقرر شد تا کمیته مشترک بانکی تشکیل و با برگزاری جلسات نوبه ای در تهران وهانوی روند اجرایی توافقات را دنبال کنند.
روز گذشته هم وزیر صنعت، معدن و تجارت درهانوی از گسترش روابط اقتصادی، بانکی، مالی، گردشگری و بازرگانی میان دو کشور ایران و ویتنام خبر داد. به گزارش روابط عمومی وزارت صنعت، محمدرضا نعمت زاده که رئیس کمیسیون مشترک ایران و ویتنام نیز هست، درباره دستاوردهای این سفر گفت: خوشبختانه در این سفر ملاقاتهای بسیار خوب و ثمر بخشی با رئیسجمهور، نخستوزیر، رئیس کل حزب کمونیست و مقامات ارشد مختلف ویتنام انجام شد که در هر یک از این دیدارها توافقات و تفاهمات خوبی در راستای تقویت گسترش همکاریهای اقتصادی، بانکی، مالی، گردشگری و بازرگانی دو کشور بهعمل آمد. او افزود: بنده نیز در این فاصله چندین جلسه به صورت جداگانه با وزیر صنعت و تجارت این کشور و برخی دیگر از مقامات ویتنامی داشتم که در این جلسات برخی دیگر از وزرا، رئیس اتاق بازرگانی ایران و تعدادی از تجار و بازرگانان دو کشور حضور داشتند. وزیرصنعت، معدن و تجارت با تاکید براینکه آینده روابط دو کشور بسیار روشن است، گفت: یکی از مشکلات اصلی در گسترش روابط دو کشور، نبود رابطه و تعاملات بانکی مستقیم بود که خوشبختانه در این سفر با حضور رئیس کل بانک مرکزی کشورمان، بانکهای مرکزی ایران و ویتنام تفاهم نامههایی را به همراه جزئیات امضا کردند تا کمیته مشترکی بین تهران وهانوی تشکیل شود.
نعمت زاده اظهارامیدواری کرد: هرچه سریعتر بهبود روابط بانکی دو کشور بتواند بخش خصوصی را نسبت به سرمایهگذاری و ورود به عرصه تعاملات بازرگانی و تجاری با طرف ویتنامی و بالعکس امیدوار و فعال کند. رئیس کمیسیون مشترک ایران و ویتنام با تاکید براینکه ظرفیت ارزشمندی برای افزایش حجم تبادلات دو کشور وجود دارد، ادامه داد: درحال حاضر حجم تبادلات تجاری دو کشور نهایتا به ۳۹۰ میلیون دلار میرسد که در دیدار رئیسجمهوری با همتای ویتنامی توافق شد حجم این تبادلات به دو میلیارد دلار در سال برسد.
کشاورزی در ویتنام
همزمان با اظهار نظرهایی که درباره بهبود روابط بانکی ایران و ویتنام منتشر شد، منابع خبری از انعقاد تفاهم نامهای در زمینه کشت فراسرزمینی ایران در ویتنام خبر دادند. کشت فراسرزمینی در حالی مطرح میشود که در سالهای اخیر هشدارهای زیادی درباره صادرات آب مجازی یا صادرات محصولات کشاورزی آب در ایران داده شده است. پنجشنبه هفته گذشته وزیر جهاد کشاورزی بررسی نحوه همکاری ایران با ویتنام در کشت فراسرزمینی و تعیین محورهای تجارت محصولات کشاورزی را از جمله توافقات هیاتهای دو طرف اعلام کرد و گفت: مقرر شد پیش نویس موافقت نامه ایجاد قرنطینه گیاهی و دامی دو کشور تهیه شود. به گزارش ایرنا، محمود حجتی عنوان کرد: طرف ویتنامی در زمینه کشت فراسرزمینی ایران در این کشور اعلام آمادگی کرده بود و مقرر شد نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی ایران و وزارت کشاورزی ویتنام اراضی و چگونگی در اختیار گرفتن آن را با توجه به سیاستهای ایران بررسی و نتیجه را اعلام کنند.
او امور مربوط به شیلات را یکی از زمینههای فوق العاده همکاری ایران و ویتنام خواند و گفت: در بخش پرورش، فرآوری، بازاریابی و صید زمینههای زیادی برای همکاری وجود دارد که روز پنجشنبه در دستور کار مذاکرات سران دو کشورهم قرار داشت. حجتی بخش سوم همکاری ایران و ویتنام را در زمینه کشاورزی، مربوط به تجارت محصولات کشاورزی عنوان کرد و گفت: ویتنام محصولاتی تولید میکند که مورد نیاز ایران است و حتی میتواند از طریق کشورمان به کشورهای منطقه صادر شود. محصولاتی هم در ایران تولید میشود که در ویتنام و کشورهای منطقه بازار خوبی دارد.