مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی
فرآیند نوسازی ناوگان هوایی ایران و خرید هواپیما از بهمنماه سال گذشته با بستن قرارداد با شرکت ایرباس آغازشده است. در کمتر از یک سال اخبار امیدوارکنندهای از نوسازی ناوگان هوایی در رسانهها منتشر شده است.
به نظر میرسد مسیر پرفراز و نشیب خرید هواپیما برای ایران پس از سالها و با گذشتن از سدهایی مثل عدم مجوز اوفک به شرکتهای خارجی برای معامله با ایران در حال به نتیجه رسیدن است، اما چند سوال در این بین مطرح است؟ سوال اول اینکه در صورت خرید هواپیماهای جدید شرکتهای هواپیمایی خارجی، چقدر این شانس رادارند که بهطور مستقیم در ایران حضور پیدا کرده و فعالیت کنند؟ سوال دوم اینکه در اظهارنظرهای مسوولان، موعد تحویل هواپیماها تا پایان سال جاری ذکر شده و این در حالی است که شرکتهای هوایی باید پس از بستن قرارداد با کشورها برای آنها هواپیما بسازند و این فرآیند زمانبر به بیش از یک سال وقت نیاز دارد.
در پاسخ به سوال اول باید گفت که طبق قانون هواپیمایی کشوری هیچ شرکت هواپیمایی خارجی نمیتواند مالکیت کامل یک شرکت هوایی در ایران را داشته باشد. حداکثر مالکیت شرکتهای هوایی در ایران باید در اختیار شرکتهای ایرانی باشد و تنها با شرط 49 درصد سهام خارجی و 50 درصد سهام ایرانی امکان فعالیت این شرکتها در کشورمان وجود دارد.
در پاسخ به سوال دوم باید گفت که قاعده شرکتهای هواپیماساز این است که پس از بستن قرارداد شروع به ساخت هواپیما برای خریداران میکنند، اما گاها شرکتهای سازنده هواپیماهایی برای کشورهای متقاضی ساختند که خریداران به دلایل مختلف از دریافت آن انصراف دادند و امکان فروش این هواپیماها به متقاضیان دیگر وجود دارد.
مذاکرات ایران با شرکتهای هواپیما ساز در حال نهایی شدن است. توافقات انجامشده است و نمایندگان بویینگ در تهران مشغول مذاکره با مدیران ایران ایر هستند و امیدواریم با پیگیریهایی که انجام میشود، فرآیند نوسازی ناوگان هوایی کشور به بهترین شکل ادامه پیدا کرده و به سرانجام برسد.