روایت اعداد از وضعیت کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در ایران و جهان

مسئله اعتبار و تسهیلات، در ایران چالشی اساسی برای کسب‌‌وکارهاست. شکاف اعتباری برای SMEهای رسمی در سطح جهان، حدود ۱.۲ تریلیون دلار تخمین زده شده است. این رقم با در نظرگرفتن SMEهای غیررسمی به ۲.۶ تریلیون دلار می‌رسد.
تاریخ: 29 آذر 1395
شناسه: 6017

کسب‌وکارهای کوچک و متوسط به خصوص در کشورهای در حال توسعه نقشی اصلی در بیشتر اقتصادها ایفا می‌کنند. بر اساس گزارش بانک جهانی، SMEهای رسمی ۴۵ درصد از کل استخدام‌ها و ۳۳ درصد از کل GDP تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده‌اند. زمانی که SMEهای غیررسمی نیز به حساب بیایند، این رقم بسیار بالاتر خواهد رفت.

تا ۱۵ سال آینده ۶۰۰ میلیون شغل مورد نیاز است که بیشتر آن نیز به مناطق آسیا و جنوب صحرای آفریقا مربوط می‌شود. اکثر مشاغل رسمی در بازارهای نوظهور از طریق فعالیت در کسب‌وکارهای کوچک و متوسط جریان دارد. تقریبا ۴ شغل از هر ۵ موقعیت جدید، در این بخش شکل می‌گیرد.

بانک جهانی در گزارشی درباره مشکلات کسب‌وکارهای کوچک و متوسط می‌نویسد:«دسترسی به فاینانس، یک کلید اصلی برای رشد SMEهاست، اما بیشتر آن‌ها با مشکل اساسی در این حوزه روبرو هستند. SMEها سخت‌تر از شرکت‌های بزرگ می‌توانند تسهیلات بانکی دریافت کنند. بیشتر آن‌ها برای پیش بردن کسب‌وکارهایشان به سرمایه‌های شخصی و یا اینترنت متکی هستند.» ۵۰ درصد از SMEهای رسمی به اعتبارات رسمی دسترسی ندارند و اگر SMEهای خرد و غیر رسمی هم به حساب بیایند، این رقم بیشتر می‌شود. می‌توان گفت حدود ۷۰ درصد از SMEها در بازارهای نوظهور با مشکل فاینانس روبرو هستند. این میزان در افریقا و آسیا بیشتر از تمام جهان است.

مسئله اعتبار و تسهیلات، در ایران نیز چالشی اساسی برای کسب‌‌وکارهاست. شکاف اعتباری برای SMEهای رسمی در سطح جهان، حدود ۱.۲ تریلیون دلار تخمین زده شده است. این رقم با در نظرگرفتن SMEهای غیررسمی به ۲.۶ تریلیون دلار می‌رسد.

مطالعه بانک جهانی نشان می‌دهد حدود ۳۶۵-۴۴۵ کسب‌وکار خرد، کوچک و متوسط در بازارهای نوظهور فعالیت می‌کنند. ۲۵-۳۰ میلیون از آن‌ها در SMEهای رسمی، ۵۵-۷۰ میلیون در کسب‌وکارهای خرد و ۲۸۵-۳۴۵ میلیون مورد در کسب‌وکارهای غیررسمی فعالیت می‌کنند.

در ایران نیز بر اساس آخرین داده‌های سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی  تا پایان اردیبهشت سال 1395 ،در کل کشور 87 هزار و 17 واحد صنعتی پروانه بهره‌برداری صنعتی دریافت کرده‌اند. از این تعداد 80 هزار و 81 واحد با اشتغال زیر 50 نفر شامل صنایع کوچک، 3456 واحد ا اشتغال بین 50 تا 100 نفر شامل صنایع متوسط و 3480 واحد با اشتغال بالای 100 نفر در زمره صنایع بزرگ قرار می‌گیرند. البته از مجموع واحدهای صنعتی فعال مستقر در شهرک‌ها، 31 درصد با ظرفیت بالای 70 درصد، 34 درصد با ظرفیت بین 50 تا 70 درصد و 35 درصد با ظرفیت کمتر از 50 درصد فعالیت دارند. از بیش از 7 هزار واحد متوقف شده، بیش از 4500 واحد به علت کمبود نقدینگی به تعطیلی کشیده شده‌اند.