پایگاه خبری اتاق ایران از نشست INC-5 و اهمیت آن گزارش می‌دهد

سند الزام‌آور بین دولتی برای جلوگیری از آلودگی‌های پلاستیکی تدوین می‌شود

قرار است در پنجمین نشست کمیته مذاکره‌کننده بین‌دولتی برای مقابله با آلودگی‌های پلاستیک سندی الزام‌اور تدوین شود؛ هیات ایرانی و نماینده انجمن ملی صنایع پلیمر ایران از منافع و الزامات صنایع تکمیلی پلیمر دفاع می‌کند.
تاریخ: 05 آذر 1403
شناسه: 71818

پنجمین نشست کمیته مذاکره‌کننده بین‌دولتی برای مقابله با آلودگی‌های پلاستیک (Intergovernmental Negotiating Committee on Plastic Pollution) موسوم به INC-5 از 25 نوامبر تا یکم دسامبر یعنی (پنجم تا یازدهم آذرماه) در بوسان کره جنوبی در حالا برگزاری است. قرار است در این نشست سند الزام‌آور برای جلوگیری از آلودگی پلاستیکی تدوین و نهایی شود.

بعد از آن INC در نیمه دوم سال 2022 برای تکمیل مذاکرات تا پایان سال 2024 کار خود را آغاز کرد. اولین جلسه (INC-1) در اروگوئه از 28 نوامبر تا 2 دسامبر برگزار شد. محل برگزاری دومین جلسه از 29 می تا 2 ژوئن 2023 پاریس، فرانسه بود؛ جلسه سوم از 13 تا 19 نوامبر 2023 در نایروبی، کنیا و سپس جلسه چهارم از 23 تا 29 آوریل 2024 در اتاوا، کانادا برگزار شد.

افزایش سریع سطوح آلودگی پلاستیک نشان‌دهنده یک موضوع جدی زیست‌محیطی جهانی است که بر ابعاد زیست‌محیطی، اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی توسعه پایدار تأثیر منفی می‌گذارد.

انتظار می‌رود که فقط در سال 2024 بیش از 500 میلیون تن پلاستیک مصرف شود و سهم بزرگی از این پلاستیک مستعمل به‌سرعت به 400 میلیون تن زباله پلاستیکی تبدیل می‌شود.

براساس یک برآورد معمولی و در نبود اقدام فوری و مداخلات لازم، زباله‌های پلاستیکی جهانی تقریباً سه برابر شده و تا سال 2060 به حدود 1.2 میلیارد تن خواهد رسید.

ازاین‌جهت در مارس 2022، در مجمع محیط‌زیست سازمان ملل متحد، قطعنامه‌ای تاریخی برای توسعه یک سند بین‌المللی الزام‌آور درباره آلودگی پلاستیکی، ازجمله در محیط‌زیست دریایی، به تصویب رسیده بود. پیگیری و تصویب این قطعنامه به درخواست انجمن محیط‌زیست سازمان ملل انجام‌شده است.

ایران در تمامی این نشست‌ها نماینده داشته و از نشست سوم به بعد، انجمن ملی صنایع پلیمر ایران نیز دارای کرسی بوده است. حضور نماینده انجمن ملی صنایع پلیمر ایران باعث می‌شود تا منافع و الزامات صنایع تکمیلی در خروجی‌های این نشست که یک سند الزام‌آور و قانونی خواهد بود موردتوجه قرار گیرد.

بیش از نیمی از صادرات غیرنفتی کشور بالغ‌بر 27 میلیارد دلار که شامل صادرات مواد اولیه و محصولات پلیمری است، می‌تواند توسط سند الزام‌آور بین‌المللی که خروجی این اجلاس‌ها باشد در معرض خطر قرار گیرد.

در همین رابطه