در آستانه برگزاری اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو اکو مطرح شد

کشورهای عضو اکو در جذب سرمایه‌گذاری مشترک عقب ماندند

رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان معتقد است کشورهای عضو اکو پیش از هرگونه اقدامی باید شرایط سرمایه‌گذاری مشترک را بین خود تسهیل کنند چراکه در این بخش نسبت به اهداف تعریف شده، عقب ماندند.
خبرنگار
تاریخ: 12 آذر 1403
شناسه: 71980

عبدالحکیم ریگی‌میرجاوه، رئیس اتاق سیستان و بلوچستان

رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان با اشاره به برگزاری اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مشهد گفت: متأسفانه با وجود این سطح از ظرفیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری در کشورها عضو این سازمان، همچنان میزان تجارت و سرمایه‌گذاری بین آنها محدود است.

عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان در گفت‌وگو با اتاق ایران آنلاین تصریح کرد: مقامات دولتی کشورهای عضو اکو باید سرمایه‌گذاری بین خود را تسهیل و تشویق کنند. ظرفیت‌ها و امکانات بسیار خوبی در هر کدام از کشورهای عضو این سازمان وجود دارد که متأسفانه نسبت به آنها بی‌توجهی می‌شود. در حال حاضر پاکستان و افغانستان به عنوان اعضای سازمان اکو از منظر حمل‌ونقل و لجستیک به زیرساخت‌های بسیاری نیاز دارند.

این فعال اقتصادی ادامه داد: موقعیت مکانی اعضای اکو به گونه‌ای است که همه آنها از نظر ترانزیت، مورد توجه هستند، پس با تمرکز بر ظرفیت‌هایی که دارند، می‌توانند سرمایه‌های خارجی دیگر اعضا را جذب کرده و جایگاه اقتصادی سازمان اکو را در سطح بین‌المللی ارتقا دهند.

رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان با نگاهی به کشورهای عضو سازمان اکو، تأکید کرد: علاوه بر پایین بودند میزان سرمایه‌گذاری که بین کشورهای عضو اکو صورت گرفته است، سطح تجارت بین کشورهای عضو نیز با توجه به جمعیت 450 میلیون نفری این سازمان، قابل دفاع نیست.

ریگی از اهمیت برنامه‌ریزی بین اعضا در راستای کاهش و حذف تعرفه‌های تجاری برای افزایش میزان تجارت سخن گفت و افزود: دولت‌ها باید از امکاناتی که در دسترس آنهاست برای تقویت سطح مناسبات بین کشورهای عضو بهره ببرند، یکی از این موارد کاهش و در نهایت حذف تعرفه‌های ترجیحی برای تبادلات تجاری بین کشورها عضو است. البته در گذشته چنین توافقاتی صورت گرفته بود و اعضا به این نتیجه رسیدند که در قدم اول حدود 5 درصد از تعرفه‌ها را برای تجارت بین اعضا، کاهش دهند؛ اما در نهایت اجرایی نشد.

تمرکز کشورهای عضو اکو بر تقویت زیرساخت‌های حمل‌ونقل

این فعال اقتصادی تقویت زیرساخت‌های ریلی و جاده‌ای بین کشورهای عضو را نیز موضوع بسیار مهمی ارزیابی کرد و گفت: کشورهای عضو اکو با توجه به امکان استفاده از خدمات کارنه‌تیر در روند حمل‌ونقل، می‌توانند با رفع موانع گمرکی که در هر کدام از کشورهای عضو، شرایط حمل و انتقال کالا بین خود را تسهیل کنند.

او با بیان این مطلب که به زودی راه‌آهن چابهار-مشهد به راه‌آهن ملی افغانستان و ترکمنستان متصل می‌شود، افزود: وقتی این مسیر ریلی مهم به بهره‌برداری برسد، امکان اتصال کشورهای عضو اکو که در منطقه اوراسیا و آسیای میانه قرار دارند به منطقه جنوب و دریای عمان و اقیانوس هند، فراهم می‌شود. بنابراین سرمایه‌گذاری در بخش حمل‌ونقل بین کشورهای عضو اکو از اهمیت بالایی برخوردار است.

ریگی تمرکز بر صنعت گردشگری و ایجاد انگیزه برای سفرهای زیارتی و سیاحتی بین کشورهای عضو اکو که از نظر تاریخی، فرهنگی، زبانی و اجتماعی، شباهت‌های زیادی با هم دارند را نقطه قوت دیگری برای افزایش سطح تبادلات و درآمد کشورهای عضو دانست و تأکید کرد: کشورهای عضو اکو می‌توانند روی تقویت صنعت گردشگری هم از نظر گردشگری سلامت، حلال، سیاحتی و زیارتی، سرمایه‌گذاری کنند؛ بیشتر این کشورها از نظر فرهنگی و آداب‌ورسوم، شباهت‌های زیادی با یکدیگر دارند.

ضرورت انعقاد موافقت‌نامه‌های تجارت ترجیحی و آزاد بین کشورهای عضو اکو

رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت تبدیل موافقت‌نامه تجارت ترجیحی بین ایران و پاکستان به تجارت آزاد اشاره کرد و گفت: ایران و پاکستان به عنوان دو عضو مهم سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) در حال نهایی کردن موافقت‌نامه تجارت آزاد بین خود هستند که متأسفانه هنوز نهایی و اجرایی نشده است. این موافقت‌نامه‌ها باید بین دیگر اعضای سازمان اکو نیز منعقد و اجرایی شود.

او امکان مبادلات تجاری بین ایران و پاکستان در چارچوب مکانیزم تهاتر را نیز مورد تأکید قرار داد و افزود: ایران به دلیل شرایط تحریمی، امکان تبادلات مالی و بانکی با دیگر کشورها را ندارد، در این راستا مکانیزم تهاتر قابلیت اجرا دارد که درباره پاکستان، شرایط آن مهیاست. دولت‌های دو طرف باید مقدمات آن را فراهم کنند تا شاهد افزایش سطح روابط بین این دو کشور باشیم.

ریگی همچنین از لزوم راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی بین کشورهای عضو و امکان خرید و فروش نیازهای روزانه مردم در قالب فروشگاه‌های مرزی خرده‌فروشی و بدون نیاز به پرداخت حقوق گمرکی و غیره سخن گفت.

تسهیل صدور روادید بین کشورهای عضو اکو

این فعال اقتصادی در نهایت تسهیل شرایط صدور روادید بین کشورهای عضو اکو که نیازمند همکاری دولت‌هاست را نیز پیشنهاد داد و گفت: علاوه بر ضرورت تسهیل صدور روادید گردشگری بین اعضا باید روند صدور روادید تجاری را نیز تسهیل کنیم. در واقع یکی از ابزار تقویت سطح روابط بین کشورهای عضو اکو، فراهم کردن شرایطی است که گردشگران و بازرگانان این کشورها بتوانند با شرایط آسان و ارزان بین کشورهای عضو، تردد کنند.

بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته قرار است بیست‌وهشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، ۱۲ و ۱۳ آذرماه در مشهد برگزار شود.

طبق اعلام احمد معصومی‌فر، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور ۹۰ تا ۱۰۰ مهمان رسمی در قالب ۲۰ هیات شامل وزیران امور خارجه، سفیران و هیات های نمایندگی ۱۰ کشور عضو اکو، دبیرکل اکو، دبیرکل و یا نمایندگانی از «آ. سه. آن» اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا، دبیرکل و یا نماینده‌ای از گروه «دی هشت»، هشت کشور اسلامی و نمایندگان برخی دیگر از پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در این اجلاس حضور دارند.

همچنین قرار است نشست مقامات ارشد کشورهای عضو روز دوشنبه، ۱۲ آذر، برای تهیه دستورکار وزیران برگزار شود و روز سه‌شنبه ۱۳ آذر نشست وزیران با صدور بیانیه نهایی موسوم به «بیانیه مشهد» به پایان برسد.

در همین رابطه