رئیس اتاق مشترک ایران و سوئیس در گفت‌وگو با «اتاق ایران آنلاین»

پیش‌نیازهای سرمایه‌گذاری شرکت‌های اروپایی در ایران فراهم نیست

شریف نظام مافی معتقد است قوانین سرمایه‌گذاری خارجی و مشکل FATF، موجب شده تا شرکت‌های اروپایی با فرض توافق‌های سیاسی، صرفاً به فروش کالایشان به ایران تمایل داشته باشند.
تاریخ: 22 آذر 1403
شناسه: 72073

رئیس اتاق مشترک ایران-سوئیس، با اشاره به مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی، گفت: اگرچه بخش خصوصی به شدت از به نتیجه رسیدن مذاکرات سیاسی استقبال می‌کند، اما زیرساخت‌ها و گلوگاه‌های دولتی در اقتصاد، ایران را به بازار بسیار سختی برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرده است.

شریف نظام مافی، در گفت‌وگو با «اتاق ایران آنلاین»، ادامه داد: ما مشکلات تجاری جدی داریم و اگر محدودیت‌ها برطرف شود، در شرایط فعلی شرکت‌های اروپایی فقط علاقه‌مند به صادرات کالاهایشان به ایران هستند و علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری در ایران ندارند.

او افزود: دلیل این بی‌علاقگی، مشکلات بسیار زیاد ما در قوانین سرمایه‌گذاری خارجی، مشکلات بانکی و FATF و محدودیت‌های مختلفی است که ما در زمینه مجوزهای شروع به کار، وضع کرده‌ایم. یک شرکت خارجی از زمان تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در دوبی، در کمتر از یک هفته می‌تواند به تمام مجوزهای دولتی لازم برای شروع به کار دست پیدا کند. اما زیرساخت‌های ما چنین اجازه‌ای به شرکت‌های خارجی نمی‌دهد.

نظام مافی با بیان اینکه فوری‌ترین اقدامی که دولت برای بهبود این فضا می‌تواند انجام دهد، واگذاری موضوع به بخش خصوصی است، اظهار کرد: دولت باید این موضوع را به بخش خصوصی و در رأس آن اتاق‌های بازرگانی واگذار کند تا پیشنهاداتی بری رفع موانع بازرگانی و تجارت ارائه دهند و البته این پیشنهادات هم اجرا شوند. در آمریکا که مهم‌ترین قدرت اقتصادی دنیاست می‌بینیم که ایلان ماسک موظف شده به عنوان نماینده بخش خصوصی در دولت اداره جدیدی را با هدف کمرنگ کردن قوانین دولتی و بروکراسی در اقتصاد انجام دهد.

او با تأکید بر اینکه حضور قوانین پیچیده و بوروکراسی باعث عدم رشد اقتصاد می‌شود، افزود: لذا باید مسئولیت شرکت‌های زیان ده دولتی که رقیب بخش خصوصی شده‌اند، به بخش خصوصی واگذار شده و محوریت اتاق ایران در تصمیم‌گیری‌ها پررنگ‌تر شود. دولت باید از رقیب بخش خصوصی به یک نهاد تنظیم‌گر تغییر نقش دهد.

نظام مافی با بیان اینکه ایران یک بازار غیرقابل انکار برای شرکت‌های اروپایی است که در حال حاضر با محدودیت‌های مختلفی روبرو هستند، گفت: ایران یکی از بزرگ‌ترین بازارهای منطقه است و پتانسیل بالای تجاری، مصرفی و صادراتی دارد. شاید فقط بازار مصرفی تهران از کل بازار کالاهای مصرفی خاورمیانه بیشتر باشد. در صنایع سنگین هم زیرساخت‌های ما نیاز به بازسازی و به روزرسانی دارند. این در حالی است که برای شرکت‌های اروپایی بازارهای روسیه بسته است و بازارهای چین رو به بسته شدن است و این شرایط شرکت‌های اروپایی را وا می‌دارد که به دنبال بازارهای جدید برای سرمایه‌گذاری و بزرگ کردن تجارتشان باشند.

او با بیان اینکه شرکت‌های ایرانی به دنبال صادرات محور شدن محصولاتشان هستند، ادامه داد: اگر توافق سیاسی انجام شود قطعاً بسیار مورد استقبال دو طرف قرار خواهد گرفت و ما شاهد یک شکوفایی اقتصادی چه از لحاظ سرمایه‌گذاری و چه تولید و بازارهای جدید خواهیم بود.

نظام مافی تأکید کرد: اما این امر مستلزم حل مشکلات تجاری کشور برای تبدیل ایران به بازار مناسبی برای سرمایه‌گذاری است.

موضوعات :
در همین رابطه