ساختمان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران. عکس: بهاره تقیآبادی.
هفته چهارم بهمنماه، هفته پرکار هیات رئیسه اتاق ایران بود که با نامه صمد حسنزاده به معاون اولرئیس جمهوری برای اجرای بهتر مواد 2، 3، 24 و 30 قانون بهبود محیط کسبوکار آغاز شد، و نشست شب گردشگری کرمان و امضای سه تفاهمنامه همکاری برای توسعه گردشگری کرمان، نیز به پایان رسید.
پیشنهادات سهگانه رئیس اتاق ایران برای اجرای بهتر قانون بهبود محیط کسبوکار
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران در نامهای به معاون اول رئیسجمهوری، برای اجرای بهتر مواد 2، 3، 24 و 30 قانون بهبود محیط کسبوکار، سه پیشنهاد از جمله دعوت نمایندگان اتاق به جلسات کمیسیونهای هیات دولت را مطرح کرد.
حسنزاده، در راستای اجرای بهتر مواد 2 و 3 قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، پیشنهاد کرده تا نمایندگان اتاق ایران در جلسات کمیسیونهای هیات دولت و دستگاههای اجرایی، دعوت شوند.
او در دومین پیشنهاد خود آورده است: مدت زمانی که در فرآیند بررسی پیشنهادها در کمیسیونهای دولت، مصوبه پس از انتشار در پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات مرتبط با محیط کسبوکار (gavanin.ir) لازمالاجرا میشود، در انتهای متن پیشنویس آن، درج شود.
سومین پیشنهاد حسنزاده نیز مربوط به خارج شدن برخی از پیشنویسها، مصوبات و مقررات مربوط به دولت و دستگاههای اجرایی از قید محرمانگی، در صورتی است که متضمن حق و یا تکلیف برای فعالان بخش خصوصی باشند.
کمیته مشترک همکاری اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت تشکیل میشود
رئیس سازمان توسعه تجارت به همراه معاونان خود با اعضای هیات رئیسه اتاق ایران دیدار کرد و از ضرورت همکاری و هماهنگی بین این سازمان و اتاق ایران صحبت کردند و به این توافق رسیدند با تشکیل یک کمیته متشکل از سه عضو هیات رئیسه اتاق ایران و سه معاون سازمان درباره همکاری در بخشهای آموزش، تهیه بسته تسهیل تجارت و رصد کالایی صادرات کشور برنامهریزی کنند.
در این نشست، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت از لزوم فراتر رفتن سطح روابط بین اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت صحبت کرد.
او تصریح کرد: یکی از موضوعات مهم این است که سیاستگذاری تجاری محصور سیاستهای ارزی شده است و توجهی به وضعیت تجارت نمیشود. ریشه این مسئله هم به قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز برمیگردد؛ چهطور ممکن است در این قانون درباره تجارت تصمیمگیری شود، در صورتی که باید در قانون تجارت به موضوع مبارزه با قاچاق پرداخت.
قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق ایران در ادامه این نشست از تعدد مراکز تصمیمگیری در حوزه تجارت انتقاد کرد و گفت: سازمان توسعه تجارت اگر به عنوان تنها متولی تجارت کشور تعیین شود در همکاری با اتاق ایران میتواند به کمک تجارت بیاید.
او ادامه داد: تجار در بازارسازی بسیار تلاش میکنند و در مقابل به راحتی با برنامهریزیهای داخلی این موقعیتها از دست میرود. امروز بسیاری از تولیدکنندگان کوچک که امکان واردات ندارند، مجبور هستند مواد اولیه خود را از بازار داخل تهیه کنند، در این شرایط چگونه میتوانند با ارز 80 یا 90 هزار تومان، مواد اولیه را تأمین کنند و آنگاه با کالاهای صادراتی رقیب در بازار هدف رقابت کنند. مشخص است که قیمت تمام شده کالای ایرانی در این رقابت کم میآورد. ایران توان آن را دارد که ظرف سه سال، صادرات به روسیه را به ۴ تا ۵ میلیارد دلار برساند، در صورتی که سیاستهای ارزی و تجاری هماهنگ شوند.
در ادامه پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران نیز از اهمیت تدوین نقشه راه مشترک بین اتاق ایران و سازمان توسعه تجارت صحبت کرد و گفت: در این نقشه راه باید ساختاری را با ترسیم وضعیت موجود و وضعیت مطلوب، تعریف کنیم. در این نقشه ملزومات و نیازهای هر دو طرف باید دیده شود.
در این نشست، صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران تبدیل شدن تهدیدهای احتمالی در حوزه موافقتنامه تجارت آزاد به فرصت را موضوعی اساسی ارزیابی کرد و گفت: باید بتوانیم از این موقعیت بهترین بهره را ببریم.
او از حمایت نکردن دولت از روند صادرات در طول سالهای گذشته انتقاد و از آن به عنوان و این ضعف جدی یاد کرد.
حسنزاده همچنین همکاری اتاق ایران و سازمان را بسیار لازم و مؤثر ارزیابی کرد و گفت: این همکاری شاید همه مشکلات را حل نکند؛ اما میتواند بسیار مفید و اثرگذار باشد. پس سه نفر از اعضای هیات رئیسه را معرفی خواهیم کرد تا اعضای کمیته مشترک باشند و برای توسعه همکاریها برنامهریزی کنند.
خدمات فنی و مهندسی ایران به تاجیکستان در زمینه صنعت آسانسور صادر شود
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران در نشست با رئیس سندیکای صنایع آسانسور و پله برقی استان تهران و خدمات وابسته، با اشاره به درخواست مقامات دولت تاجیکستان برای صدور خدمات فنی مهندسی از ایران در زمینه بازسازی و نوسازی بیش از 20 هزار آسانسور در این کشور، گفت: در سفر هیات تجاری اعزامی ایران به تاجیکستان همزمان با سفر رئیسجمهوری به این کشور، به عنوان نماینده بخش خصوصی با برخی مقامات و وزرای اقتصادی این کشور از جمله وزیر توسعه اقتصاد و تجارت و همچنین رئیس کمیته سرمایهگذاری تاجیکستان دیدار و گفتگو داشتیم و در این دیدارها به تشریح ظرفیتهای کشورمان در حوزههای مختلف پرداختیم.
رئیس اتاق ایران افزود: مقامات دولت تاجیکستان مطرح کردند 20 هزار آسانسور قدیمی در تاجیکستان نیازمند بازسازی و نوسازی است. فعالان واجد شرایط صنعت آسانسور کشورمان میتوانند با رعایت مقررات و ضوابط دولت تاجیکستان و با انعقاد تفاهمنامه و قراردادهای مورد قبول طرفین، نسبت به پوشش این نیاز در کشور دوست و برادر تاجیکستان اقدام کنند.
مدیریت دولتی و قیمتگذاری دستوری، به صنعت خودرو آسیب زده است
تعدادی از هیاترئیسه انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان خودرو کشور و کانون انجمنهای صنفی قطعهسازان کشور با رئیس و هیاترئیسه اتاق ایران دیدار کردند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست از نقش و جایگاه اتاق ایران در حمایت از فعالان اقتصادی بخش خصوصی گفت: ما تکلیف داریم که از حقوق بخش خصوصی دفاع کنیم. باید در ایرانخودرو مسیری طی شود که درنهایت به نفع مردم، جامعه و اقتصادی ملی باشد. در این مسیر دولت و حاکمیت میتوانند از شرکتهای خارجی دعوت کنند تا تکنولوژی این صنعت بهروز شود و تولید این حوزه با سلیقه بازار بینالمللی متناسب باشد. همچنین شرایط برای جذب سرمایه خارجی هموار شود.
محمدرضا بهرامن، نایبرئیس اتاق ایران هم تأکید کرد: باید برای اداره صنعت خودرو توسط بخش خصوصی، طرح توسعهای داشت. همچنین باید برای رقابت و حضور در بازار رقابتی، آماده شد. در این بازار خودروهای وارداتی هم میتواند به کشور وارد شود. بخش خصوصی در بازار رقابتی موفقتر است نه بازار انحصاری و باید برای رقابتی شفاف و سالم در بازار تلاش کرد.
قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق ایران هم گفت: باید مسئله تعارض منافع در درون صنعت خود را به دقت بررسی کرد؛ تعارض منافع در آینده قطعهسازان را تحت فشار قرار خواهد داد.
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد روی 47 ایستاد
آخرین اطلاعات مرکز پژوهشهای اتاق ایران از وضعیت شاخص مدیران خرید (PMI)، از باقی ماندن این شاخص پیشنگر در محدوده رکود و انقباض حکایت دارد؛ گرچه اوضاع در بخش صنعت بهتر شده و شامخ این بخش به بالای 50 رسیده است.
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در دی 1403 بعد از تعدیل فصلی 47 برآورد شده و برای دومین ماه متوالی هشدار تعمیق رکود در اقتصاد را صادر کرده است. شیب کاهش این شاخص گرچه نسبت به آذرماه کمتر شده است؛ اما همچنان از وضعیت نامساعد کسبوکارها حکایت دارد.
اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران نشان میدهد در دیماه شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» کل اقتصاد برای دومین ماه متوالی کاهشی بوده و شاخص «میزان سفارشات جدید مشتریان» کل اقتصاد برای نهمین ماه متوالی کاهش پیدا کرده است.
بررسیهای حاکی از این است که شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداریشده» برای یازدهمین ماه متوالی کاهشی است؛ درحالیکه شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» همچنان در سطوح بالا به ثبت رسیده است.
همچنین در دیماه، شاخص «میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی» دومین رکورد پایین در دوره 58 ماهه شامخ را به ثبت رسانده و شاخص «موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای در حال تکمیل» نیز برای پنجمین بار از ابتدای سال کمتر از محدوده ۵۰ قرار گرفته است.
البته باوجود روایت نامساعد شامخ از کلیت اقتصاد، اوضاع این شاخص در بخش صنعت بهبود قابلتوجهی نسبت به آذرماه داشته و از 47 به 53 رسیده است. به نظر میرسد محرک بهبود شامخ بخش صنعت، نزدیک شدن به پایان سال و انتظارات تورمی مشتریان باشد.
مهمترین مسئله در جذب گردشگر خارجی، امنیت است
«شب گردشگری کرمان» عنوان نشستی است که همزمان با هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته، توسط اتاق کرمان برگزار شد. در این نشست که با حضور محمدعلی طالبی استاندار کرمان، محمدرضا باهنر نماینده اسبق مجلس، حسین مرعشی فعال سیاسی، صمد حسنزاده رئیس اتاق ایران و مهدی طبیبزاده رئیس اتاق کرمان و دیگران برگزار شد، از ظرفیتها و فرصتهای گردشگری و صنایع دستی استان کرمان گفتند.
در ابتدای این نشست مهدی طبیبزاده، رئیس اتاق کرمان گفت: کرمان به دلیل جذابیت ذاتی خود، مقصد گردشگری سنتی در کشور است اما به اقتصاد گردشگری در کرمان به صورت هدفمند نوین توجه زیادی نشده است. این استان جاذبه و زیرساختهایی خوبی دارد اما این ظرفیتها بهخوبی معرفی نشده است.
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: در این استان زنجیره ارزش گردشگری تشکیل نشده و این ظرفیتها بهخوبی معرفی نشده است. باید در حوزه معرفی این ظرفیتها به دقت کار کنیم.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران هم در نشست گردشگری کرمان گفت: گردشگری جایگاه مهمی در اقتصاد ملی دارد و باید برای تقویت این حوزه تلاش شود. ایران ظرفیت بزرگی در حوزه گردشگری دارد اما تا امروز به آن شکلی که باید، این ظرفیتها معرفی نشده است.
در بخشی از این نشست، حسین مرعشی، فعال سیاسی از جایگاه گردشگری در توسعه استان کرمان و اقتصاد ملی گفت.: بخش خصوصی ما در حوزه گردشگری از خود و منافع خود به خوبی دفاع نکرده است. هنرمندان بهتر از هتلداران و گردشگران از خود دفاع کردهاند، اگرچه در اوایل انقلاب تحت فشارهای سنگین بودند. چرا بخش خصوصی در مقابل این فشارهای سنگین از خود دفاع نمیکند. چرا این مشکلات را به دولت و مجلس منعکس نمیکنید و درخواست جبران خسارت نمیکنید؟ مشکلات کشور نباید سرمایهگذاران یک صنعت را به صفر برساند. باید به مدیریت عالی کشور عنوان کرد که صنعت گردشگری برای کار و توسعه نیازمند فضای مناسب بینالمللی است.