قدیر قیاقه، در نشست کمیسون کشاورزی اتاق ایران

اقتصاد از قیمت‌گذاری دستوری و دخالت دولت ضربه می‌خورد

نایب رئیس اتاق ایران در نشست کمیسیون کشاورزی با انتقاد از اقتصاد دستوری و دخالت دولت، خواهان به رسمیت شناختن اقتصاد بازار شد.
تاریخ: 06 اسفند 1403
شناسه: 73833

نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با حضور قدیر قیافه، نایب رئیس اتاق ایران و شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی  برگزار شد.

در ابتدای این نشست محمد علی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران از امضای تفاهم‌نامه این کمیسیون با نظام مهندسی کشاورزی در آینده نزدیک پس از بررسی نظرات اعضای کمیسیون در این باره خبر داد.

تعهد ارزی چالش بزرگ بخش کشاورزی است

در این نشست فعالان حوزه کشاورزی به بیان نظرات‌شان درباره مشکلاتی که در بخش صادرات مواجه هستند، پرداختند. محمدعلی تقوی‌فرد، نایب رئیس کمسیون کشاورزی اتاق تهران، ریشه مشکلات را نگاه دولتی حاکم بر این حوزه کشاورزی عنوان و تاکید کرد که باید  به دنبال درست کردن ساختارها رفت.

محمدرضافرشچیان، مسئول اتحادیه صادرکنندگان خشکبار کشور نیز با بیان اینکه صادرات 3 میلیارد دلاری سالانه خشکبار، آبروی بخش بازرگانی کشاورزی است، گفت: صادرکنندگان این حوزه نه از رانت ارزی، نه ارز سفارشی و نه ارز مبادله‌ای استفاده می‌کنند، با چه مجوزی واردات در مقابل صادرات لغو شده است؟

 جعفر نیکزاد، رئیس اتحادیه صادرکنندگان آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه مشوق‌های غیر نفتی برای صادرکنندگان بی اثر شده است، اظهار داشت: صادرکننده بخش کشاورزی در حوزه‌ای که فعالیت می‌کند، باید در قبال صادرات، واردات انجام بدهد. چرا من به عنوان صادرکننده بخش کشاورزی باید خودرو یا طلا وارد کنم و چرا نباید مجوز واردات موز انجام بدهم.

همچنین در این نشست عنوان شد چرا کسانی که کارشان واردات ماشین است، باید پسته صادر ‌کنند و این به صادرات پسته ضربه می‌زند و هر صادرکننده‌ای باید در حوزه خودش فعالیت کند.

مهدی حداد رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق سمنان نیز به انتقاد از پیمان‌سپاری ارزی در حوزه کشاورزی پرداخت و گفت: با توجه به تعهدات ارزی که گریبانگیر صادرکنندگان شده است، در حال از دست دادن بازارهای صادراتی هستیم. به عنوان مثال بازارهای هدف را در محصول سیب‌زمینی در حال واگذار کردن به هند و پاکستان هستیم.

ناصر مرادی، رئیس شورای نخود ایران و نایب رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه نیز به موضوع قیمت‌گذاری دستوری اشاره کرد و گفت: حوزه کشاورزی، چوب قیمت‌گذاری دستوری و تصمیمات خلق‌الساعه را می‌خورد.

وی پیشنهاد داد دولت از نظرات و پیشنهادات بخش خصوصی در بخش صادرات محصولات کشاورزی استفاده کند.

بهنام تاج الدینی، رئیس کمیسیون کشاورزی ارومیه نیز عنوان کرد: آنقدر که از وضع قوانین خلق‌الساعه می‌ترسیم از تحریم نمی‌ترسیم.

عطااله اشرفی اصفهانی، عضو اتاق ایران نیز اظهار داشت: شرکت‌های دولتی در حوزه واردات و تامین مواد اولیه به شدت رقیب بخش خصوصی هستند و نظارت بر آنها کمتر است و این مشکلات زیادی را به وجود آورده است.

ناترازی تدبیر و مدیریت داریم

قدیر قیافه، نایب رئیس اتاق ایران در این نشست با بیان اینکه مشکلات به نظام تدبیر بر می‌گردد، تصریح کرد: ما با ناترازی در حوزه تدبیر، مدیریت و ساختار روبرو هستیم. اقتصاد دستوری و دخالت دولت، ریشه مشکلات جاری است. اجازه نمی‌دهند با ساز و کارهای بازار و علم اقتصاد قیمت‌ها تعیین شود. باید اقتصاد بازار به رسمیت شناخته شود.

وی افزود: تا هنگامی که به دنبال عدالت توزیعی باشیم و فقر را توزیع کنیم این مشکلات ادامه دارد.

قیافه تاکید کرد: اول باید تعیین کنیم به کدام اقتصاد تعلق داریم. در یک جا از کره شمالی در اقتصاد دولتی‌تر هستیم و یک جایی از اقتصاد آمریکا، لیبرال‌تر عمل می‌کنیم.تا هنگامی سیاست‌های پولی و ارزی بر سیاست های تجاری استیلا دارد، همین وضعیت را داریم.

 نایب رئیس اتاق ایران در پایان خواستار این شد که از مشورت های جدی و تخصصی بخش خصوصی استفاده شود.

دوران امضای طلایی گذشت

شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در این نشست با بیان اینکه این معاونت آماده تعامل و شنیدن صحبت‌ها و نظرات بخش خصوصی است، تاکید کرد: برای مبارزه با فساد و رشوه آماده‌ام و دیگر امضای طلایی نداریم.

وی در ادامه به دغدغه‌های فعالان حوزه تولیدکنندگان کشاورزی پاسخ داد و درباره ممنوعیت‌های ایجاد شده برای برخی محصولات کشاورزی، گفت: بر اساس دستورالعمل، دولت می‌تواند تا سقف 3 ماه، صادرات یک محصول را کند یا متوقف یا بر آن تعرفه بگذارد.

مشیری درباره انتقاداتی که از سامانه بازارگاه می‌شود، نیز گفت: مشکلات سامانه سفارش را با وزیر بررسی خواهیم کرد.

در پایان نشست، رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی پیشنهاد داد که در کارگروه‌های مختلف از مشورت فعالان بخش خصوصی استفاده شود و این فرصت به فعالان این حوزه داده شود.