در نهمین جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب ؛

7 چهره در حوزه‌های علم، کارآفرینی و فعالیت اقتصادی تجلیل شدند

نهمین دوره جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب با حضور صمد حسن زاده رییس اتاق ایران، اعضای هیئت رییسه اتاق ایران، رییس اتاق تهران و جمعی از اعضای هیئت نمایندگان اتاق ایران در تالار وحدت برگزار شد.
تاریخ: 06 اسفند 1403
شناسه: 73863

نهمین جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب به‌رسم هشت سال گذشته در شامگاه روز پنجم اسفندماه با حضور اعضای هیات رئیسه و هیات نمایندگان اتاق تهران، فعالان اقتصادی، نمایندگان تشکل‌های بخش خصوصی و تعدادی از دانشجویان دانشگاه‌های مختلف کشور برگزار شد. در این مراسم که در تالار وحدت تهران برپا شده بود، از هفت چهره پیش‌رو در حوزه علم، کارآفرینی و فعالیت اقتصادی تجلیل به عمل آمد.

یکی از ویژگی‌های نهمین دوره جشنواره امین‌الضرب، حضور گسترده دانشجویان بود؛ آن‌چنان‌که به گفته رئیس اتاق تهران، دانشجویانی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه‌هایی چون تهران، علامه طباطبایی، بهشتی و شریف به‌عنوان کارآفرینان آینده کشور به این مراسم دعوت شده بودند تا در جریان زندگی و زمانه چهره‌های ماندگار عرصه کارآفرینی، تولید و تجارت قرار بگیرند.

این مراسم با پخش کلیپی از محسن خلیلی عراقی، که از او به نام پدر صنعت و پدر تشکل‌گرایی ایران یاد می‌شود آغاز شد؛ سخنان بنیان‌گذار گروه صنعتی بوتان در این کلیپ نشان می‌داد که او همچنان، مانند همیشه سودای توسعه ایران را در سر می‌پروراند، خلیلی عراقی در این ویدئو، به مهمانان مراسم امین‌الضرب خوشامد گفت و توصیه‌هایی خطاب به جوانان بر زبان جاری ساخت. در ادامه این مراسم، ویدئوکلیپی هم برای یادآوری نام و نشان کارآفرینان درگذشته ازجمله مرحوم علا میرمحمدصادقی به نمایش درآمد.

در ادامه، محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق تهران، پشت تریبون قرار گرفت و سخنانی را در باب وضعیت کنونی سیاست‌گذاری در اقتصاد ایران و ضرورت پذیرش پیش‌نیازهای توسعه و همچنین زنده نگاه‌داشتن امید در میان نسل جوان ایراد کرد. (سخنان رئیس اتاق تهران را اینجا می‌توانید بخوانید.)

در این مراسم چنین عنوان شد که امسال برای نخستین بار زندگی‌نامه برندگان در قالب پادکست تهیه و اکنون در سایت و کانال اتاق بارگذاری شده است. پس‌ازآن، با معرفی برخی خدمات اتاق تهران در قالب بیمارستان بازرگانان و اقدامات اتاق تهران در حوزه نشر، بیانیه هیات داوران قرائت شد و نوبت به معرفی و تجلیل از برگزیدگان رسید. البته پیش از آغاز این بخش، کلیپی با محتوای معرفی پیشگامان اقتصاد ایران نظیر خاندان ایروانی، برخوردار، لاجوردی، خیامی و.. پخش شد؛ کسانی که اگر امروز در قید حیات بودند، جایزه امین‌الضرب را دریافت می‌کردند.

اینترنت را به بخش خصوصی واگذار کنید

در ادامه این مراسم، شهاب جوانمردی عضو هیات رئیسه و محمدرضا نجفی منش و مریم تاج‌آبادی ابراهیمی دو عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به روی سن دعوت شدند تا نخستین لوح و نشان امین‌الضرب در این دوره را به «سیاوش شهشهانی» تقدیم کنند. شهشهانی استاد ریاضی دانشگاه شریف بوده و لوح و نشان امین‌الضرب به‌پاس سهمی که در توسعه علم و نقشی که در اتصال ایران به اینترنت جهانی داشته به او تعلق گرفت.

سیاوش شهشهانی در سخنان کوتاهی به این نکته اشاره کرد که سهم کوچکی در اتصال ایران به اینترنت جهانی و سهم بیشتری در توسعه دامنه دات آی‌آر داشته است. او گفت: به‌رغم آنکه ما در یک موسسه دولتی فعالیت می‌کردیم، به شیوه بخش خصوصی این دامنه را در ایران توسعه دادیم؛ به نحوی که بزرگ‌ترین رجیستری دامنه‌ها در خاورمیانه و شمال آفریقا به ایران اختصاص پیدا کرد.

این اندیشمند و چهره شاخص آکادمیک که در دانشگاه‌های داخل و خارج از کشور به تدریس مشغول بوده است، در بخش دیگری از سخنانش از سیاستگذاران درخواست کرد که سایر بخش‌های اینترنت را به بخش خصوصی واگذار کند یا به شیوه بخش خصوصی آن را توسعه دهد.

ایران بیش از هر زمان دیگری به امید و همت نیاز دارد

در ادامه، عباس آرگون عضو هیات رئیسه اتاق تهران، امیرمنصور عطایی و جمشید بردبار از برندگان دوره‌های پیشین امین‌الضرب و از اعضای هیات داوران دوره نهم، برای اعطای لوح و نشان دومین برگزیده این دوره از جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب روی سن حاضر شدند. «جواد خوانساری» از بزرگان صنعت راه‌سازی و ساختمان ایران برگزیده این بخش بود و لوح و نشان امین‌الضرب را به خود اختصاص داد. او در سخنانی با اشاره به اینکه سرزمینمان ایران بیش از هر زمان دیگری به امید و همت نیاز دارد، گفت: آبادانی ایران، آبادانی تک‌تک ماست و اگرچه دولت‌ها با ایجاد انواع مشکلات اقتصادی، اعمال سیاست‌های مالی غیرشفاف و کم‌توجهی و بی‌توجهی به بخش خصوصی واقعی، راه را به روی فعالیت‌های اقتصادی می‌بندد اما چند چیز را نمی‌تواند از بخش خصوصی بگیرد و آن، عزم ساختن، امید به آینده و عشق به ایران است.

او ادامه داد: ایران را دولت‌ها به تنهایی نمی‌توانند بسازند و ما که سال‌ها برای آبادانی ایران تلاش کرده‌ایم، نمی‌گذاریم ایران ضعیف شود. نمی‌توانیم بگذاریم که دانش و انگیزه‌ها از بین برود. باید تلاش کنیم که ایران را برای نسل آینده حفظ کنیم.

زمان اتخاذ تصمیمات سخت فرارسیده است

برگزیده بعدی این جشنواره، «محمدرضا تقی‌گنجی» از بنیان‌گذاران یزد تایر بود که لوح و نشان خود را از مهدی صادقی، نایب‌رئیس اتاق تهران، محمدرضا نعمت‌زاده وزیر اسبق صنعت و رضا رضایی از اعضای هیات داوران دریافت کرد.

او که با همسر خود برای دریافت جایزه خود به روی سن آمده بود، با بیان اینکه «برخورداری از منابع طبیعی، موقعیت جغرافیایی، فرهنگ، کارآمدی و اقتصاد دیجیتال ازجمله موارد مهم برای دستیابی به توسعه و پیشرفت است» ادامه داد: شاید هیچ عاملی به اندازه منابع انسانی در تعیین سرنوشت توسعه یک کشور نقش نداشته باشد. در حقیقت، برخی از نبودن‌ها هیچ بودنی را پر نمی‌کند و ثروت تنها در داشتن سرمایه خلاصه نمی‌شود. چنانچه با فردی که صاحب ثروت است، آگاهی، کردار نیک و فرصت کمک به دیگران همراه باشد، آنگاه او انسان ارزشمندی خواهد بود. در چنین چارچوبی، وظیفه حکمرانی، تأمین رفاه، امنیت، آموزش و بهداشت است و در مقابل، مردم باید از این امکانات در جهت رشد و شکوفایی کشور استفاده کنند. گاهی یک قدم کوچک می‌تواند آغازگر تغییری بزرگ باشد. دنیا در حال حرکت است و ما نیز نباید متوقف شویم.

او افزود: اهمیت دادن به انسان‌ها باید در اولویت سیاست‌گذاری‌ها قرار گیرد. نرخ تورم دو رقمی موجب کاهش رفاه عمومی و افزایش فشار اقتصادی بر مردم شده است که بخشی از آن، نتیجه تحریم‌های اقتصادی و بخشی دیگر، ناشی از سیاست‌های داخلی نادرست است. کشور ما از ثروت‌های عظیمی برخوردار است. مهم‌ترین سرمایه ما، علاوه بر منابع نفتی و معدنی، نیروی انسانی توانمند است. باید بستری فراهم کنیم تا سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان، این واقعیت را بپذیرند که تنها راه توسعه، اعتماد و تکیه بر نیروی انسانی کشور است.

او در بخش دیگری از سخنانش به این نکته اشاره کرد که دولت‌ها و دستگاه‌های اجرایی کشور مسئولیت بزرگی در جراحی اقتصادی و تأمین رفاه مردم دارند. او ادامه داد: اکنون زمان تصمیم‌گیری‌های سخت فرا رسیده است. مردم، اعتماد خود را از دست داده‌اند و برای بازگرداندن این اعتماد، باید اصلاحات اساسی و اقدامات مؤثر انجام گیرد. در حوزه داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی، لازم است تصمیمات مهمی اتخاذ شود، حتی اگر نیاز به پذیرش هزینه‌های سنگین باشد. در نهایت، مقام معظم رهبری به‌عنوان عالی‌ترین مقام کشور، چنانچه صلاح بدانند، می‌توانند با اتخاذ تصمیمات بنیادین، مسیر تحولات اساسی در حکمرانی را هموار سازند.

کهنه ولی ماندگار

محمود زینی، از بنیانگذاران و مدیرعامل گروه صنعتی لایکو، که در این مراسم نشان و تندیس امین‌الضرب را دریافت کرد، در سخنانی بر تولید با کیفیت محصولات این واحد تولیدی طی بیش از پنج دهه فعالیت تاکید کرد و گفت: در لایکو همواره تلاش بر این بوده که محصولاتی را تولید و به مصرف‌کنندگان ارائه دهیم که در آینده و پس از کهنه شدن همچنان قابل استفاده باشد و امروز محصولات لایکو در منازل مشتریانمان، دست‌کم دو نسل را گذرانده و ماندگار بوده‌اند.

وی با تقدیر از اتاق بازرگانی تهران و دست‌اندرکاران جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب، تصریح کرد که پس از تحصیل در رشته اقتصاد، پا به صنعت نساجی گذاشت و با تأسیس گروه صنعتی لایکو، در کنار مدیران و کارکنان و کارگران این مجموعه صنعتی، برند لایکو را به یک اسم عام در جامعه بدل کرده‌است.

ضرورت همبستگی در صنعت کشور

محمدرضا جابرانصاری، مدیرعامل گروه صنعتی سپاهان نیز پس از دریافت نشان و تندیس امین‌الضرب، در سخنانی با بیان اینکه اقتصاد و صنعت ایران در شرایط امروز، به تشکل‌گرایی و همبستگی نیاز مبرم دارد، تصریح کرد که اتاق بازرگانی می‌تواند در رشد و توسعه کسب وکارها نقش بسزایی ایفا کند.

وی یادآور شد که با اندیشه‌های نو باید به تقویت نهادهای بخش خصوصی ازجمله اتاق بازرگانی برای تصمیم‌سازی‌های بزرگ بهره برد.

توصیه‌های جوانمردی برای جوانان کشور

در ادامه این برنامه، شهاب جوانمردی، عضو هیات رئیسه اتاق تهران، دانشجویان و جوانان حاضر در این رویداد را مخاطب سخنان خود قرار داد و گفت: به حتم و یقین بدانید که موفقیت، تقدیر شما است پس، بزرگ فکر کنید و بیندیشید و برای خود، کشور و اطرافیانتان آروزهای بزرگ داشته باشید.

وی افزود: دوم آنکه، برای یک عمر و همه دوره زیست‌تان، آرزو داشته باشید و توکل کنید و مطمئن باشید که در مسیر زندگی کاری و ساخت ایده‌هایتان به هر نقطه که برسید، اثر خود را گذاشته‌اید.

تاکید بر اصلاح سیاست‌گذاری‌ها در کشور

محسن جلال‌پور، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت گسترش بازرگانی کرمان نیز پس از دریافت نشان و تندیس نهمین جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب، در نقد وضعیت اقتصادی امروز کشور، با بیان اینکه انقلاب صنعتی چهارم، یک صد و بیست سال پس از زیست حاج محمدحسین امین‌الضرب، در جهان شکل گرفت، تصریح کرد که توسعه در ایران نیاز به اصلاح روند سیاست‌گذاری‌ها دارد.

این فعال برگزیده اقتصادی در سخنانی که ارجاعات بسیاری از فیلم‌های سینما ازجمله «مسیر سبز» داشت، از مشکلات بسیار زیاد و عمیق موجود در اقتصاد و فضای کسب‌وکار کشور و سخنانش را با جمله‌ای از جان کافی، بازیگر فیلم مسیر سبز، به پایان برد و گفت: خیلی خسته‌م رئیس.

در مدح ثروت‌آفرینی در ایران

احمد گرامی، بنیانگذار و مدیرعامل گروه صنعتی گلستان نیز پس از دریافت نشان و تندیس امین‌الضرب، بر اهمیت ثروت‌آفرینی در کشور تاکید کرد و آن را فراتر از یک واژه دانست و تصریح کرد که خلق ثروت، شاخصی است که جایگاه یک ملت و کشور را در هر مقطع زمانی بیان می‌کند.

وی در این مراسم، به نقش سازنده همسران کارآفرینان مطرح و ثروت‌آفرین در کشور اشاره کرد و از همسر خود و تمامی بانوانی که در کنار کارآفرینان بوده‌اند، قدردانی کرد.

تشکیل بنیاد امین‌الضرب

در پایان نهمین دوره جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب، مسعود خوانساری رئیس سابق اتاق تهران و از بنیانگذاران جشنواره کارآفرینی امین‌الضرب، با بیان اینکه استقبال بخش خصوصی از این رویداد طی 9 سال گذشته، نشان داد که مسیری که طی شده به درستی بوده و امروز می‌توان گفت که نشان امین‌الضرب به برند کارآفرینی در ایران بدل شده است، از تصمیم برای تشکیل بنیاد امین‌الضرب خبر داد.

خوانساری با بیان اینکه از سال گذشته، تلاش‌ها برای تأسیس بنیاد امین‌الضرب آغاز شد، تصریح کرد که این بنیاد تلاش خواهد مرد تا سرگذشت و تجربه کارآفرینان کشور را به نسل جدید منتقل کند و این رسالت را برای خود محفوظ می‌دارد که با ترویج فرهنگ کارآفرینی، شور و انگیزه را در جوانان برای ماندن و ساختن ایران ایجاد کند.

وی همچنین تصریح کرد که بنیاد امین‌الضرب تلاش خواهد کرد در کنار ظرفیت‌های اتاق بازرگانی تهران، بازوی مشورتی برای حل بحران‌ها و ناترازی‌ها شود و به‌عنوان یک اتاق فکر برای پیشرفت و توسعه اقتصاد کشور عمل کند.

در همین رابطه