معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه بر این باور است که عواقب ناشی از بحران آب، همه کشورهای دنیا را تحت تأثیر قرار میدهد و اثرگذاری دیپلماسی آب مجازی در حل بحران آب منوط به حکمرانی باثبات کشورها و اعتماد بین آنهاست.
عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه با حضور در نخستین کنفرانس بینالمللی آب مجازی با تأکید بر همگانی شدن مسئله کمبود آب در سطح دنیا، گفت: کشورهایی هستند که در دل بحران آب قرار گرفته و درعینحال کشورهایی وجود دارند که در آستانه ورود به این چالش جدی هستند. بنابراین رفع آن به عزم ملی و جهانی نیاز دارد و برای همه کشورهای دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی نبود آگاهی و درک عمیق عمومی نسبت به این بحران جدی را عامل مهم در تداوم این بحران دانست و ادامه داد: طبق اظهارات سازمان ملل، دسترسی به آب سالم از عوامل رشد پایدار است. بدین ترتیب اطلاعرسانی هدفمند در این مورد میتواند نقش قابلملاحظهای در بهبود وضعیت آب جهانی داشته باشد.
بر اساس اظهارات این مقام مسئول عواقب ناشی از بحران آب همه کشورهای دنیا را تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند عامل مناقشه و بیثباتی در سطح بینالمللی باشد. برای همین رشد آگاهی مردم، یک مسئولیت جهانی است.
عراقچی با نگاه به جاری بودن بخش زیادی از حوزههای آبی دنیا در مناطق مرزی کشورها و مطرحشدن دیپلماسی آب برای چگونگی بهرهمندی از این منابع، تشریح کرد: 260 حوزه رودخانهای فرامرزی در میان 150 کشور وجود دارد که همین موضوع دیپلماسی آب را شکل داد. هنوز در بسیار از کشورها آب به عنوان یک عنصر کلیدی در سیاست خارجی کشورها وجود دارد و در آینده اهمیت آن بیشتر خواهد شد. در طول تاریخ منازعه یا همکاری دو مشخصه اصلی در تعامل کشورها در موضوع آب بوده است.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، چالشهای امنیتی و مهاجرت گروههای انسانی ناشی از کمآبی را به عنوان مسائل جدی برشمرد که با آب در ارتباط بوده و معتقد است عدم مدیریت پایدار آب، کشورها را تهدید کرده و ثبات منطقهای و حتی بینالمللی را با چالش بزرگ روبرو میکند.
وی افزود: البته در بیشتر مواقع کشورها توانستهاند با تعامل و همکاریهای مسالمتآمیز از وقوع منازعه و حتی جنگ جلوگیری کرده و قراردادهای خوبی را در همین زمینه منعقد سازند. در طول قرن بیستم کنوانسیونهایی میان کشورها تنظیم شد که رژیم حقوقی حاکم بر رودخانهها و آبراهههای بینالمللی را مشخص میکند.
این مقام مسئول در خاتمه با توجه به کاهش سرانه آب بر اثر افزایش تقاضا و تغییرات اقلیمی، خاطرنشان کرد: امروزه دیپلماسی آب ابعاد گستردهتر پیدا کرده که یکی از آنها دیپلماسی آب مجازی است. این مقوله پیچیدگیهای بسیاری دارد که برای موفقیت در آن باید بین کشورها اعتماد وجود داشته باشد و از طرف دیگر کشورها از نظام حکمرانی باثبات و خوبی برخوردار باشند. نکته کلیدی در این میان برخورداری از طرح جامع آمایش سرزمین، اتکا به منابع آبی کشور، مدیریت جامع منابع آبی و پیریزی علمی شیوههای استفاده مجدد از آب و فاضلاب است.
کنفرانس بینالمللی آب مجازی طی روزهای نهم و دهم اردیبهشتماه در اتاق ایران برگزار میشود.