معدن زمستان یورت آزادشهر از توابع استان گلستان، پس از انفجاری که حوالی ظهر چهارشنبه گذشته در آن رخ داد، در صدر اخبار قرار گرفت و هنوز هم عملیات آواربرداری این سانحه دلخراش ادامه دارد. این معدن، یکی از معادن شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود است که با نماد معاملاتی کشرق در بازار عادی فرابورس حضور دارد و نماد آن از روز 23 آذر سال گذشته، پس از انتشار اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای 6 ماهه متوقف شده است.
آخرین خبرها حاکی از این است که تاکنون پیکر 22 معدنچی از تونل خارج شده است و امدادگران برای رسیدن به دیگر افراد گرفتار، در تلاش هستند؛ گرچه هیچ مرجعی، حتی کارفرمای این معدن، قادر به ارائه آمار دقیقی از افراد گرفتار نیستند. مسئلهای که گلایه فعالان کارگری را نیز در پی داشت. هادی ابوی، یک مقام مسئول کارگری، بیخبری کارفرمای معدن زغالسنگ یورت از تعداد کارگران محبوس شده در داخل معدن را دردناک توصیف کرده و میگوید: کار در معدن اینطور نیست که هرکسی سرش را پایین بیندازد و وارد تونل شود، بنابراین بیخبری از تعداد کارگران و تعداد دقیق آنها نشان میدهد کارفرما مسئولیتی در قبال سرمایه نیروی انسانی خود احساس نمیکند. این در حالی است که بررسیها حکایت از این دارد که مدیران معدن زمستان یورت از سوی یکی از هلدینگهای وابسته به یک نهاد انقلابی منصوب شدهاند.
بر اساس گزارش فعالیت هیئتمدیره شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود که در تاریخ ۱۳ /۲/ ۹۶ در سامانه کدال منتشر شده است، سه عضو از پنج عضو هیئتمدیره شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود، به شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ توسعه معادن روی ایران تعلق دارد که این شرکت نیز با نماد کروی در بازار اول (تابلوی اصلی) بورس تهران حاضر است و در معاملات امروز با صف فروش مواجه شد.
به گزارش ایلنا، شرکت بازرگانی توسعه صنعت روی و شرکت معدن کاران انگوران به هلدینگ توسعه معادن روی ایران وابستهاند هستند که عمده سهام این هلدینگ متعلق به شرکتهای گروه مالی مهر اقتصاد و شرکت سرمایهگذاری مهر اقتصاد ایرانیان و... است که همگی تحت پوشش بانک مهر اقتصاد قرار دارند.
بانک مهر اقتصاد نیز از ابتدای فعالیت خود با نام موسسه قرضالحسنه بسیجیان در سال ۱۳۷۲ شکل گرفته بود که هماینک زیرمجموعه بنیاد تعاون بسیج است.
حسب شواهد و قرائن، کارگران معدن زمستان یورت آزادشهر، چندین ماه حقوق معوقه دارند و بعضاً بابت 16 ساعت کار حدود 980 هزار تومان حقوق میگیرند. در صفحه 7 گزارش اخیر هیئتمدیره شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود، اظهارشده است که شرکت بهواسطه مشکلات ناشی از عدم پرداخت وجه زغالسنگ تولیدی توسط کارخانههای فراوری، با مشکل نقدینگی مواجه است و شرکت توانسته با افزایش تولید زغالسنگ کیفی و فروش آن به دیگر خریداران، بخش از مشکلات کمبود نقدینگی را برطرف کند. از دیگر سو در اولین ساعات بروز سانحه در معدن زمستان یورت، اعلام شد که نقص فنی در یکی از لکوموتیوهای معدن و سهلانگاری یا اشتباه فردی یکی از کارگران در تعمیر آن، باعث ایجاد جرقه و بروز حادثه شده است. در صفحه 13 گزارش اخیر هیئتمدیره شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود، به چنین مضمونی به فرسودگی و هزینه بالای نگهداری ماشین آلان معادن تحت مالکیت اشاره شده است: «... برای خرید اقلامی مانند لکوموتیو- لودر تونلی و وسایل جانبی و قطعات یدکی آنها، نیاز به خرید از خارج است و ازآنجاکه به علت مشکلات نقدینگی امکان جایگزینی و خرید ماشینآلاتی که عمدتاً فرسوده هستند وجود ندارد، هزینه تعمیر و نگهداری آنها زیاد است».
در میان باوجود خصوصی بودن این معدن، وزیر کار اعلام کرده است که با تشکیل کمیته انسانی مسائل حقوقی و بیمهای و عقبماندگیهای احتمالی را پیگیری خواهد کرد و دولت تا راهاندازی مجدد این معدن تمامی مطالبات مزدی 270 کارگر را پرداخت خواهد کرد.