اتاق ایران امروز میزبان هیات تجاری ازبکستان به ریاست دوران وهاب اف، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت ازبکستان بود. قدیر قیافه، نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در استقبال از حضور این هیات در اتاق ایران، به سابقه تاریخی و اشتراکات فرهنگی دو کشور اشاره کرد و ادامه داد: امیدوارم تغییرات مثبتی که هم در ازبکستان و هم در ایران شاهد آنها هستیم به توسعه همکاریها در حوزههای صنعتی، تجاری و تکنولوژیکی میان دو کشور منجر شود.
او با اشاره به حضور 200 شرکت ازبکی در رویداد ایران اکسپو، گفت: در حاشیه برگزاری این رویداد حتماً ایونتی با حضور نمایندگان این شرکتها و تجار ایرانی برگزار خواهیم کرد تا دو طرف بتوانند شرکای تجاری خود را پیدا کنند.
ازبکستان مقصد خوبی برای صادرات مجدد محصولات ایرانی است
دوران وهاب اف، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت ازبکستان هم در این نشست با بیان اینکه ارتباطات تجاری ایران و ازبکستان در سالهای اخیر رو به افزایش بوده و ارقام تجاری رو به رشد است، اظهار کرد: با این حال هنوز ما از همه ظرفیتهای دو کشور استفاده نکردهایم.
او تأکید کرد: با همکاری بیشتر میان اتاقهای بازرگانی و بخشهای خصوصی دو کشور و حل موانع تجارت ایران و ازبکستان از سوی دولتهای آنها میتوان پیشبینی کرد که تا سال 2028 حجم تجارت دوجانبه ما تا پنج میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
وهاب اف افزود: ازبکستان محل مناسبی برای تولید محصولات آماده و صادرات آن به کشورهای دیگر است. برای این امر، مواد اولیه و خام نیاز داریم که ایران از آن برخوردار است. بنابراین این همکاری میتواند به رشد سریع مناسبات تجاری منجر شود.
او با بیان اینکه ما برای توسعه روابط تجاری نیاز به روابط بانکی داریم، تأکید کرد: اگر انتقال پول بین دو کشور مستقیم انجام شود تأثیر زیادی بر توسعه روابط خواهد داشت.
زمینه سرمایهگذاری مشترک تجار ایرانی در ازبکستان فراهم شود
موسی آقایی رئیس اتاق مشترک ایران و ازبکستان، هم گفت: حجم مبادلات دو کشور نسبتی با سابقه روابط اقتصادی، تاریخی و فرهنگی دو کشور ندارد و باید تلاش کنیم این وضع را تغییر دهیم.
او افزود: بخشی از دلایل این موضوع فضای ناعادلانه بینالمللی علیه ایران است اما برخی دیگر به ارتباطات دو کشور مربوط است که میتوان با ارائه طرحهای واقعبینانه آنها را حلوفصل کرد.
آقایی، تأکید کرد: از بانکهای دو کشور انتظار میرود با تجربه خود و با استفاده از نظر تجار دو کشور، راهکارهایی برای کاهش دشواریهای مبادلات مالی ارائه کنند. اتاق مشترک و اتاق ایران نیز آماده همکاری در این زمینه است.
او ادامه داد: مسئله دیگر تنوع پایین اقلام صادراتی طرف ازبک به بازار ایران است. اتاق مشترک آمادگی دارد به معرفی توانمندیها و ظرفیتهای ازبکستان در ایران کمک کند. در این میان صدور مجوز فعالیت خانه ازبکستان در ایران نیز میتواند مؤثر باشد.
رئیس اتاق مشترک ایران و ازبکستان، به دشواری و زمانبر بودن اخذ مجوزهای لازم دارویی و بهداشتی برای طرفهای ایرانی از سوی ازبکستان اشاره کرد و افزود: شرکتهای ایرانی توانمندیهای بالایی در تولید محصولات بهداشتی و دارویی دارند اما مشکلات صدور مجوز، مانع از ورود این محصولات به ازبکستان شده است.
او تأکید کرد: تجار و سرمایهگذاران ایرانی علاقهمند به سرمایهگذاری مشترک در ازبکستان هستند اما متأسفانه فضای مناسبی برای این امر ایجاد نشده است.
همچنین در امر صدور ویزا برای ایرانیان باید تسهیلاتی ایجاد شود. البته خواسته اصلی ما لغو روادید از سوی ازبکستان است.
آقایی با بیان اینکه گردشگری از موضوعات مهمی است که از سوی دو طرف به آن پرداخته نشده است در حالی که ظرفیتهای زیادی برای آن وجود دارد، افزود: دو پرواز مستقیم در حال حاضر بین دو کشور وجود دارد اما این تعداد کافی نیست و مانعی در مسیر توسعه روابط است. درخواست ما ایجاد دستکم یک خط پروازی دیگر از سوی ازبکستان به ایران است.