در سومین نشست خبری ستاد اکسپوی اتاق ایران تاکید شد

فرآیند صادرات نیازمند بازنگری و محاسبه هزینه انرژی مصرفی است | تعطیلی بنگاه ها به دلیل ناترازی انرژی به بیش از ۱۰۰ روز رسیده است

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با بیان اینکه صادرات برخی کالاها نسبت به انرژی مصرف شده برای تولیدشان به صرفه نیست، گفت: تعطیلی ناشی از ناترازی انرژی در واحدهای تولیدی به بیش از ۱۰۰ روز رسیده است.
تاریخ: 10 اردیبهشت 1404
شناسه: 85028

سومین نشست خبری ستاد اکسپوی اتاق ایران با موضوع انرژی و با حضور آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران و محمد عیقرلو، دبیرکل فدراسیون حمل و نقل و لجستیک کشور، برگزار شد.

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران، با اشاره به فضای امیدوارکننده مذاکرات، گفت: اگر اتفاق مثبت و گشایشی در فضای تجاری کشور رخ دهد، برای مواجهه با آن آماده نیستیم. چرا که همین الان صنعت ما در زمستان با بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز مواجه است. به دلیل حکمرانی بد، گاز را با قیمت نازل در اختیار مصرف خانگی قرار می دهیم. در ایام گرم هم با ناترازی برق مواجهیم. 

او با تاکید بر اینکه راه حل ناترازی، مدیریت مصرف است، افزود: فرایند صادرات در کشور نیازمند واکاوی است. خیلی از کالاها با سوخت بسیار ارزان تولید می شوند و محاسبه هزینه های زیرساختی برای محصولی که صادر می شود، انجام نشده است. مثلا ارزآوری سیمان صادراتی به اندازه مصرف سوخت آن نیست و مقرون با صرفه نیست.

نجفی با بیان اینکه اکسپو، می تواند ظرفیت جذب شرکای خارجی را افزایش دهد، اظهار کرد: با یافتن شرکای تجاری، ناگزیر خواهیم شد به استانداردهای جهانی مصرف، بیشتر توجه کنیم و راندمان را در دستور کار قرار دهیم. 

محمد عیقرلو، رئیس فدراسیون حمل و نقل، نیز با بیان اینکه بیشترین مصرف کننده انرژی در کشور، بخش حمل و تقل است، افزود: کشتی های ما در خلیج فارس بسیار کهنه و فرسوده هستند و میزان مصرف سوخت بالایی دارند.

مصرف سوخت ناوگان جاده ای ما بیش از ۶۵ درصد است در حالی که این میزان در اروپا ۲۵ درصد است. دلیل اصلی آن عملیاتی نشدن نوسازی ناوگان حمل و نقل کشور است.

او با اشاره به اینکه معضل بزرگ ما در بخش حمل و نقل است، گفت: کامیون های یورو ۵ امکان تامین سوخت در کشور را ندارند.

در بخش دیگر از این نشست، نجفی با اشاره به تمرکزها برای تاسیس تجدیدپذیرها، گفت: در طول دولت سیزدهم ۱۱۰۰ مگاوات تولید برق تجدیدپذیر اتفاق افتاده است در حالی که مصرف برق کشور ۷۰ هزار مگاوات است. بنابراین تا پایان این دولت حتی اگر حدود ۴ هزار مگاوات هم تولید شود، باز هم از محل تولید برق تجدیدپذیر نمی شود انتظار رفع ناترازی داشت.

او تاکید کرد: یک روز قطع برق صنعت تا یک هفته ممکن است تبعات داشته باشد. مجموع قطعی برق صنعت در تابستان و زمستان به بیش از ۱۰۰ روز رسیده و این واحدهای تولیدی حتما بازده نخواهند بود. بنابراین باید کاهش مصرف را در راس برنامه ها قرار دهیم. 

نجفی، با اشاره به اهمیت ذخیره سازی برق، افزود: با تجهیزاتی که در دنیا وجود دارد، در ساعت کم باری، ذخیره سازی انجام میشود تا در ساعت پرباری از آن استفاده شود. به علاوه دولت باید قیمت مصرف را هم در ساعات پرمصرف نسبت به ساعات کم باری افزایش دهد. 

او با بیان اینکه راندمان برخی نیروگاه های کشور ۲۵ درصد است که تازه نیمی از برق تولیدی را هم خودشان مصرف میکنند، ادامه داد: چون قیمت گاز بسیار پایین است، چنین نیروگاه هایی به فعالیت خود ادامه میدهند. در حالی که دولت ها پاسخگو باشند.

نجفی گفت: ثبات قیمت برق، انگیزه تولیدکننده را برای تولید برق از بین برده است. این وضعیت باید بازنگری شود. عواقب قانون مانع زدایی از تولید برق هم به زودی خود را نشان خواهد داد. چرا که صنعتگران حوزه های مختلف را مجبور به نیروگاه داری و تولید برق کرده است در حالی که این حوزه امری تخصصی است. 

عیقرلو هم با اشاره به انفجار بندر شهید رجایی، گفت: بعد از انفجار بیروت سازمان بنادر دوره های فشرده برگزار کرد . ۹ طبقه بندی برای کالاها تعریف شد اما برخی برای اینکه هزینه حمل و نگهداری کالای خطرناک را پرداخت نکنند، اظهارنامه خلاف واقع میدهند. 

او تاکید کرد: صادرات و واردات ما متوقف نشده است. خوشبختانه بنادر جایگزین از جمله بوشهر، بندر امام و چابهار وجود دارند و بار صادراتی صادرکنندگان متوقف نخواهد شد.