رئیس اتاق کرمان در نشست با سخنگوی دولت

انحصار دولت در بخش معدن و برق شکسته شود | ناترازی انرژی، مصداق عملکرد اقتصاد دولتی

رئیس اتاق کرمان با تاکید بر لزوم شکستن انحصار دولت در بخش معدن و برق، گفت: تا زمانی که حکمرانی اقتصادی اصلاح نشود و اقتصاد به بخش خصوصی سپرده نشود، شرایط به همین روال ادامه خواهد یافت و مشکلات کشور حل نمی‌شود.
تاریخ: 15 اردیبهشت 1404
شناسه: 85162

به گزارش روابط عمومی اتاق کرمان، سیدمهدی طبیب‌زاده، در نشست هیات نمایندگان و فعالان اقتصادی استان کرمان با سخنگوی دولت با اشاره به توجه رهبر معظم انقلاب به بخش خصوصی، افزود: تنها راه نجات کشور سپردن اقتصاد به بخش خصوصی است. امروز کشور با اقتصاد دولتی دست‌به‌گریبان بوده و به‌قدری درگیر جزئی‌ترین امور می‌شود که از اصل مسائل کشور بازمی‌ماند.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان با اشاره به اینکه اگر در شرایط مشابه انجام کاری به بخش خصوصی و دولتی سپرده شود، عملکرد بخش خصوصی قابل‌قبول‌تر خواهد بود، ادامه داد: اگر بخش خصوصی مقدرات اقتصادی کشور را به عهده بگیرد این‌همه مشکل وجود نخواهد داشت.

وی ناترازی انرژی را مصداق عملکرد اقتصاد دولتی دانست و خاطرنشان کرد: درخواست داریم که در دولت چهاردهم این موضوع مورد توجه قرار گیرد. وقتی رهبر معظم انقلاب با این صراحت به بخش خصوصی توجه می‌کنند چرا دولت همکاری نمی‌کند؟

وی انحصار دولت در بخش معدن را مورد توجه قرار داد و گفت: امروز ایمیدرو بخش بزرگی از معادن کشور را در اختیار دارد و 55 درصد از استخراج معادن به آن تعلق می‌گیرد که با این روند شرکت‌های بزرگ معدنی در دو سال آینده ضرر ده خواهند شد و حجم انبوهی از کارگران بیکار می‌شوند.

طبیب‌زاده قرارداد سه‌جانبه بین ایمیدرو، سازمان زمین‌شناسی و شرکت مس، برای در اختیار گرفتن بیش از 40 هزار کیلومتر از پهنه‌های معدنی کرمان را از مصادیق انحصار در بخش معدن دانست و خطاب به سخنگوی دولت، تأکید کرد: این انحصار را بشکنید.

طبیب‌زاده، به انحصار دولت در فروش برق نیز اشاره کرد و افزود: انحصار مانع توسعه نیروگاه‌ها شده و کشور را به سمت ناترازی می‌برد؛ این ناترازی نیز به‌راحتی جبران نمی‌شود و حتی کار از مسائل اقتصادی گذشته و به مسئله‌ای امنیتی تبدیل خواهد شد.

وی تصریح کرد: اگر تاکنون کشور علیرغم مشکلات، تحریم‌ها و همه موانعی که دولتی‌ها ایجاد کردند باز هم سر کار مانده، به همت و جانفشانی بخش خصوصی است؛ بنابراین از دولت درخواست داریم که نترسد و به بخش خصوصی اعتماد کند.

وی با اعلام آمادگی اتاق کرمان برای بررسی کارشناسی مسائل کشور و کمک به دولت برای حل این مسائل، خاطرنشان کرد: تا زمانی که قانون، دولت را در شرایطی قرار می‌دهد که بخش خصوصی برای حل مسائل خود باید التماس کند، شرایط تغییر نمی‌کند.

پیش بینی خسارت 20 میلیارد دلاری بخش صنعت و کشاورزی به دلیل قطعی برق در سال 1404

در ادامه رئیس کمیسیون صنعت اتاق کرمان به بیان موانع و مشکلات در حوزه صنایع و تجارت کسب و کارها پرداخت و گفت: ناترازی انرژی یکی از مشکلات جدی است و پیش بینی می‌شود که خسارت حوزه صنعت و کشاورزی در سال 1404 به دلیل کمبود برق حدود 20 میلیارد دلار باشد که معادل حدود هشتاد درصد صادرات غیرنفتی کشور، بودجه پنج نیروگاه اتمی بوشهر و معادل سه سال واردات ماشین آلات صنعتی در کشور است.

حامد بدرآبادی ادامه داد: دولت برای کمبود برق از بخش خصوصی می‌خواهد که نیروگاه ایجاد کند اما از سوی دیگر حدود هفتاد روز است که سامانه جامع تجارت برای ثبت واردات تجهیزات نیروگاه خورشیدی اختلال شدید دارد و با این روند در زمان پیک مصرف انرژی امسال نمی‌توانیم به بیش از 20 درصد از تارگت دولت برای ایجاد نیروگاه خورشیدی دست پیدا کنیم.

وی اضافه کرد: 20 میلیون کشاورز در کشور داریم که سال گذشته بین 30 تا 35 درصد محصول آنها به دلیل قطعی برق و خاموشی موتور پمپ‌ها از بین رفت که این موضوع هم امنیت غذایی ما و هم اقتصاد 20 میلیون ایرانی را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

بدرآبادی ادامه داد: یکی دیگر از این موانع، عدم یکپارچه بودن درگاه ملی مجوزهاست که مانع بسیار بزرگی برای ایجاد کسب و کار جدید ایجاد می‌کند زیرا گاهی برای ایجاد یک واحد تولیدی نیاز به استعلامات و مجوزهای مختلف است که زمان بر بوده و بسیار طول می‌کشد به گونه‌ای که حتی تا زمان اخذ تمام مجوزها، اعتبار مجوزهای اولیه تمام می‌شود.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق کرمان، مشکل دیگر را در حوزه واردات ماشین آلات صنعتی دانست و افزود: گاهی بعضی از واحدهای صنعتی تا یک سال منتظر تخصیص ارز و ثبت سفارش برای واردات ماشین آلات هستند.

وی با گلایه از عدم همکاری کارشناسان صمت با واردکنندگان ماشین آلات صنعتی، گفت: به بهانه‌های مختلف به جای مانع زدایی، مانع ایجاد می‌کنند. بدرآبادی، ورود صنایع کشور به صادرات محصولات کشاورزی را آفتی بزرگ خواند که بازارهای صادراتی را تحت الشعاع قرار می‌دهد، تمرکز بر تولید را از بین می‌برد و صادرکنندگان سنتی را از بازار خارج می‌کند.

توسعه مکران نباید با فرمول‌های قبلی به دولت سپرده شود

رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و امور زیربنایی اتاق کرمان نیز با اشاره به اهمیت باز شدن فضای بین المللی و سرمایه گذاری خارجی در کشور، گفت: یکی از موضوعاتی که به وزارت راه و شهرسازی مربوط می‌شود در ارتباط با منطقه مکران است. این منطقه تنها فرصت سرزمینی ایران است که دست نخورده و آسیب ندیده است و در اتاق ایران از چند ماه پیش کار روی این موضوع را شروع کردیم اما متاسفانه دولت چهاردهم شورای توسعه سواحل مکران را منحل کرد و تصمیم دارند سازمان توسعه دریا محور مکران را شکل دهند اما همین الان نیز زمان را از دست داده‌ایم.

علی نقوی، با تأکید بر اینکه توسعه مکران نباید با فرمول‌های قبلی به دولت سپرده شود، گفت: کجای کشور، مدیریت، توسعه و مطالعه را به دولت سپردیم و خیلی آباد شد؟ اتاق ایران آمادگی دارد برای توسعه مکران همکاری کند و درخواست داریم در این ارتباط جلسه‌ای با وزارت راه و شهرسازی هماهنگ شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه برخلاف صدور کالا، صدور خدمات فنی و مهندسی، دیپلماسی قوی می‌خواهد و دولت‌ها باید با هم تعاملات قوی داشته باشند، تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که در کرمان با آن مواجه هستیم وضعیت نامناسب فرودگاه شهر کرمان است که در شأن مرکز استان نیست اما حل این موضوع درگیر بروکراسی‌های اداری شده در حالی که سرمایه گذار آماده کار است و امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.

بزرگ‌ترین مشکل صادرکنندگان عدم هماهنگی بین سیاست‌های ارزی و گمرکی است

در ادامه رئیس کمیسیون واردات و تجارت داخلی اتاق کرمان با تأکید بر اینکه صادرات و واردات از مسائل مهم هر کشوری است، از عملکرد دولت چهاردهم در این باره گلایه کرد و گفت: در یک سال گذشته مشکلاتی از قبیل مشکلات بانکی، برگشت ارز، سامانه جامع تجارت و تعهد ارزی نه تنها بهتر نشد، بلکه وضعیت بدتری نسبت به قبل پیدا کرده‌اند.

مظفر محمدی، اظهار کرد: بزرگ‌ترین مشکل، عدم هماهنگی بین سیاست‌های ارزی و گمرکی است و ارزش گمرکی کالاها با نرخ سامانه ارزی اصلاً همخوانی ندارد. امروز در دنیا هر کشوری که پیشرفت داشته به موضوع صادرات اهمیت داده است بنابراین درخواست داریم این موضوع در ایران هم مورد توجه ویژه باشد.

وی با بیان اینکه دولت باید بداند که صادرکنندگان پول چاپ نمی‌کنند و پول آنها باید به کشور بازگردانده شود تا دوباره بتوانند صادرات انجام دهند، ادامه داد: کسی که موضوع تعهد ارزی را مطرح کرد خائن‌ترین فرد کشور بود زیرا می‌خواهد صادرات و واردات منحصر به افراد خاصی باشد.

محمدی، به مشکلاتی که پلیس امنیت اقتصادی برای صادرکنندگان ایجاد می‌کند نیز اشاره کرد و گفت: تک نرخی شدن ارز از جمله موضوعاتی است که اگر محقق شود بسیاری از مشکلات رفع می‌شود.

انتقاد نایب رئیس اتاق کرمان از عدم توجه دولت به موضوع گردشگری

نایب رئیس اتاق کرمان نیز در این نشست به اهمیت موضوع گردشگری به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصادی اشاره کرد و گفت: متأسفانه دولت چهاردهم هیچ نگاهی به موضوع گردشگری نداشته است. ایران جزو 10 کشور آثار ثبت جهانی طبیعی و تاریخی دنیاست اما رتبه 73 دنیا را در گردشگری دارد و کشورهای همسایه امارات، ترکیه و عربستان در موضوع گردشگری از ایران سبقت گرفته‌اند.

محمدرضا بهرامی، در بخش دیگری موضوع عدم بازگشت حقوق معادن به استان را مطرح کرد و گفت: سالانه حدود 500 همت از معادن کرمان به خزانه دولت واریز می‌شود اما از 15 درصد حقوق دولتی که قرار بود دولت به کرمان برگردانده شود، کمتر از یک درصد برگشت داده شده است در حالی که کرمان از وجود معادن بسیار آسیب می‌بیند که خراب شدن جاده‌های استان و در نتیجه بالا رفتن آمار تصادفات، افزایش آلودگی محیط و بیماری سرطان از جمله این آسیب‌هاست.

وی با بیان اینکه با وجود ثروت زیادی که در استان وجود دارد اما متاسفانه حتی نمی‌توانیم زیرساخت‌های درمان را در استان تأمین کنیم، خاطرنشان کرد: در استان اتباع بسیاری وجود دارند؛ همچنین از سیستان و بلوچستان برای درمان به کرمان می‌آیند اما نمی‌توانیم پاسخ گوی این نیازها هم باشیم بنابراین درخواست داریم 15 درصد حقوق دولتی که حق مردم کرمان است به استان برگردانده شود.

دولت مانع افزایش سقف تعهد ارزی شود

در ادامه عضو هیات رئیسه اتاق کرمان به موضوع تعهد ارزی و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز توجه کرد و گفت: این قانون به شدت سختگیرانه است و اثرات تخریبی بسیاری دارد اما در اجرای همین قانون نیز سازمان توسعه تجارت و بانک مرکزی به گفتمان مشترکی رسیده بودند و کارت‌هایی که تا 60 درصد رفع تعهد کرده بودند، اجازه فعالیت یافتند. اما افزایش این میزان تعهد ارزی تا سقف 70 درصد در کمیته ارزی تصویب شده و درخواست داریم دولت پیش از ابلاغ این مصوبه برای لغو آن پیگیری کند.

آرش علوی، از عملکرد مرکز مبادلات ارز و طلای ایران، قیمت‌های دستوری و همچنین عدم تغییر در بعضی از مسئولان انتقاد کرد و گفت: موضوع دیگر قانون اتاق بازرگانی است که در مجلس در حال بررسی است اما نکته قابل توجه اینکه حمایتی که در کلام از دولت می‌بینیم در کمیسیون‌های بررسی کننده قانون نمی‌بینیم و درخواست داریم به این موضوع توجه شود.

وی حذف یارانه‌های انرژی را ضروری دانست و گفت: با قیمت‌هایی که در حال حاضر برای برق و بنزین داریم شاهد قطعی برق و قاچاق سوخت خواهیم بود.

اقدام اتاق کرمان برای ساخت مدارس جریان ساز بود

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان نیز از عملکرد اتاق کرمان و فعالان اقتصادی استان برای کمک به مدرسه سازی قدردانی کرد و گفت: با اقدامات اتاق کرمان، موجی در زمینه ساخت مدارس در کشور ایجاد شد و رئیس اتاق کرمان همواره پشتیبان ما در ساخت مدارس بوده است.

محمدرضا فرحبخش در ادامه به معضل قاچاق سوخت در جنوب استان و تأثیر آن بر آموزش اشاره کرد و افزود: قاچاق سوخت هویت آموزشی و اجتماعی را در جنوب کرمان تحت تأثیر قرار داده و به مشکل بزرگی تبدیل شده است و از دولت می‌خواهیم برای این موضوع چاره اندیشی کند.

فعالان اقتصادی برای حل مشکلات بخش خصوصی راهکار ارائه کنند

در پایان این نشست سخنگوی دولت به دغدغه فعالان اقتصادی در زمینه‌های مختلف پاسخ داد و گفت: فعالان اقتصادی درگیر موضوعات مختلف هستند و بهتر از دیگران مشکلات را می‌شناسند، بنابراین از آن‌ها می‌خواهیم راهکارها و پیشنهادات مشخص خود را برای اصلاح موضوعاتی مانند تعهدات ارزی، گمرک، تنظیم بازار و… ارائه کنند.

فاطمه مهاجرانی، با بیان اینکه‌ای کاش حکمرانی بهتری داشتیم تا امروز به جای مشکلات می‌توانستیم دستاوردها را مطرح کنیم، تصریح کرد: در فاصله کوتاه بعد از انقلاب اسلامی شاهد فضای سنگینی راجع به بخش خصوصی بودیم و این یکی از دلایلی بود که روند اصلاح حکمرانی در کشور را به تأخیر انداخت.

وی با اشاره به ضرورت اصلاح حکمرانی، گفت: تغییرات باید آهسته، پیوسته و معطوف به هدف باشد؛ همان الگویی که در اصلاحات اقتصادی و نظام اداری باید دنبال شود.

سخنگوی دولت با بیان اینکه همه دولت برای تقویت بخش خصوصی هم نظر هستند، خاطرنشان کرد: همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم و اگر نگاه جامعی نداشته باشیم نمی‌توانیم مشکلات را حل کنیم اما گاهی دولت به دلیل دغدغه‌هایی که ایجاد می‌شود مجبور است مقررات ویژه‌ای وضع کند.

مهاجرانی، با اشاره به مداخلاتی که دولت در بازار اعمال می‌کند، اضافه کرد: ما با واقعیتی رو به رو هستیم که بخشی از جامعه به شدت جامعه فقیری هستند پس دولت مجبور است ستاد تنظیم بازار داشته باشد در حالی که در بسیاری از کشورها اینگونه نیست و مکانیسم‌های بازار خودش را مدیریت می‌کند.

وی در بخش دیگری از سخنانش برگزاری چنین نشست هایی با فعالان اقتصادی را مفید خواند و گفت: بعضی از مسائل مطرح شده در این نشست باید به صورت استانی حل شود و موضوعات در سطح ملی را پیگیری خواهیم کرد.

سخنگوی دولت برای حل موضوعاتی از قبیل برگزاری نشست با وزیر راه و شهرسازی برای توسعه مکران، حل مشکلات دانش بنیان‌ها، عدم یکپارچگی درگاه ملی مجوزها، بازگشت حقوق استان‌ها، صندوق توسعه ملی استان‌ها، تخصیص ارز برای واردات و… قول پیگیری داد.

وی ادامه داد: کرمان از نظر گردشگری ظرفیت بالایی دارد و می‌تواند به‌راحتی تورهای گردشگری جذابی برگزار کند؛ برنامه “لبخند دنیا به کرمان 1405” اتفاق خوبی است که می‌تواند سبب جذب گردشگر شود. مهاجرانی، بر ضرورت توجه به بنگاه‌های کوچک و متوسط در استان تأکید کرد و گفت: مشکلات گمرکی از جمله موضوعاتی است که باید درون استان حل شود.

در این نشست فعالان اقتصادی استان کرمان به بیان مهمترین مشکلات خود در بحث صادرات محصولات کشاورزی، بازگشت ارز، توجه به تشکل‌های بخش خصوصی، تعهدات ارزی، سامانه جامع تجارت، ناترازی انرژی، شرکت‌های دانش بنیان استان و… پرداختند.

موضوعات :
در همین رابطه