در نشست فعالان اقتصادی خراسان رضوی با مدیران بازار سرمایه کشور، مطالبه شد:

اعتمادسازی برای ورود بخش خصوصی به بورس ضروری است

در نشست تخصصی فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی با مدیرعامل فرابورس و مدیرعامل بورس تهران، سوالات مربوط به ورود شرکت‌ها به بازار سرمایه و دغدغه‌های این حوزه پاسخ داده شد.
تاریخ: 04 خرداد 1404
شناسه: 85489

به گزارش اتاق محمود گودرزی، مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با اشاره به برگزاری نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس در مشهد گفت: اگر به دنبال ارتقای کیفیت خدمات مالی هستیم، باید مانند شهرهای توسعه‌یافته، بانک‌ها، بیمه‌ها، نهادهای مشورتی و نظارتی در یک مرکز تجمیع شوند. در تهران، دفتر منطقه‌ای بازار سرمایه مستقر است و ظرفیت ارائه خدمات در مشهد در این قالب نیز وجود دارد. باید از این فرصت استفاده کرد و هم‌افزایی میان نهادهای مالی و بخش خصوصی را تقویت نمود.

وی با اشاره به ضعف ساختاری در حوزه سواد مالی گفت: ارتباط مستقیمی میان گزارشگری مالی، آگاهی عمومی و کیفیت بازار وجود دارد. به‌طور میانگین، سواد مالی در کشور حدود ۳۲ درصد است که این عدد در برخی استان‌ها مانند مشهد، یزد، اصفهان، تبریز و کرمان وضعیت بهتری دارد. این استان‌ها به دلیل سهم بالاتر بخش خصوصی، بستر مناسبتری برای ارتقاء سواد مالی و ایجاد مراکز مالی منطقه‌ای دارند.

توسعه صندوق‌های انرژی تجدیدپذیر با حمایت بخش خصوصی

گودرزی با اشاره به ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی، گفت: اولین صندوق‌های انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور  طراحی شده و آماده ارائه خدمات به سرمایه‌گذاران در این حوزه هستیم. فعالان اقتصادی باید از دولت و حاکمیت خواستار شرایطی باشند که بخش خصوصی بتواند با خرید سهام این صندوق‌ها در تأمین مالی انرژی‌های پاک مشارکت کند.

وی افزود: این مدل تأمین مالی می‌تواند سرمایه‌های خرد را نیز به سمت پروژه‌های زیرساختی هدایت کند. ما آمادگی داریم در سطح کشور بیش از هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه خورشیدی را از طریق این صندوق‌ها تأمین مالی کنیم و در این زمینه تجربه پروژه‌هایی با حجم بالای ۳ هزار میلیارد تومان را داریم.

توسعه بازار فرابورس با تمرکز بر مسئولیت اجتماعی، انرژی‌های نو و صادرات‌محوری

«محمدعلی شیرازی»، مدیرعامل فرابورس ایران نیز در این نشست، ابعاد تازه‌ای از رویکرد این بازار مالی را در پذیرش و حمایت از پروژه‌ها و شرکت‌های واجد شرایط تشریح کرد.

وی در پاسخ به دغدغه‌های فعالان اقتصادی در خصوص امکان ورود شرکت‌های تولیدی به بازار سرمایه، تأکید کرد: فرابورس هیچ مانعی برای افزودن شرکت‌های تولیدی به تابلوی خود ندارد. در همین راستا، «بازار راهبری» را به‌ویژه برای شرکت‌های نوپا و دانش‌بنیان راه‌اندازی کرده‌ایم تا مسیر پذیرش تسهیل شود.

شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود به علل عدم موفقیت برخی پروژه‌ها در جذب منابع مالی اشاره کرد و توضیح داد: پروژه‌هایی که در تامین مالی ناکام می‌مانند، عموما فاقد توجیه اقتصادی هستند و حتی بخش عمده‌ای از طرح‌هایی که توسط شهرداری‌ها یا نهادهای دولتی تعریف می‌شوند نیز بدون منطق اقتصادی روشن بوده و طبیعتا مورد استقبال بازار نیز قرار نمی‌گیرد.

او در تبیین معیارهای مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها از منظر بازار فرابورس، سه مولفه بنیادین را مورد اشاره قرار داد و گفت: تولید، اشتغال و پرداخت مالیات، ارکان مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها در نگاه ما هستند. چنانچه شرکتی بتواند به هر سه بُعد به‌درستی پاسخ دهد، می‌توان گفت مسئولیت اجتماعی خود را به‌نحوی کامل ایفا کرده است.

مدیرعامل فرابورس همچنین هشدار داد که نباید با تحمیل وظایف بیش از اندازه، بنگاه‌ها را از ماهیت اقتصادی خود خارج کرد، چراکه در این صورت، نه‌تنها انگیزه‌ای برای ورود آنان به بازار سرمایه باقی نمی‌ماند، بلکه عملا مشارکت‌شان را نیز از دست خواهیم داد.

شیرازی در حوزه انرژی‌های نو، با اشاره به عملکرد موفق فرابورس در حمایت از نیروگاه‌های بادی اعلام کرد: ۹۰ درصد نیروگاه‌های بادی کشور از جمله نیروگاه بینالود از طریق فرابورس پذیرش شده‌اند. در مورد نیروگاه‌های خورشیدی نیز آمادگی لازم را داریم، اما برخی چالش‌های ساختاری در این حوزه وجود دارد.

محمدعلی چمنیان، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به روند رو به رشد شفافیت در اقتصاد استان اظهار کرد: یکی از موانع ورود به بازار سرمایه، نبود شفافیت بود که خوشبختانه اکنون بسیاری از این چالش‌ها برطرف شده و بستر شفافیت به طور ناخودآگاه در حال گسترش است. با این حال، همچنان برخی فعالان اقتصادی دچار تردید یا نگرانی درباره ورود به این عرصه هستند.

وی خاطرنشان کرد: مدیران بازار سرمایه بایستی اقداماتی را برای افزایش اعتماد سهامداران و فعالان اقتصادی در دستور کار داشته باشند؛ چراکه حفظ ثبات در این بازار، به‌ویژه در شرایطی که فضای رسانه‌ای و اظهارنظرهای مختلف می‌تواند به‌سرعت بر بورس اثر بگذارد، کار ساده‌ای نیست. بازار سرمایه نخستین جایی است که از نوسانات و تلاطم‌های ناشی از فضای اقتصادی و سیاسی تأثیر می‌پذیرد.

ضرورت تامین مالی پروژه‌های بلندمدت از سوی بازار سرمایه

غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی نیز در این نشست با تاکید بر بهره برداری از فرصت نمایشگاه مشهد اینوکس– فاینکس اظهار امیدواری کرد این نمایشگاه هر ساله استمرار داشته و در تقویم زمانی نمایشگاه‌های استان و کشور ثبت شود.

مظفری با اشاره به اینکه 90 درصد تامین مالی کشور توسط نظام بانکی انجام می‌شود، این موضوع را نقص اقتصاد کشور دانست و گفت: در یک اقتصاد پویا، بانک‌ها تامین مالی پروژه‌های کوتاه مدت را برعهده دارند و بازار سرمایه، تامین مالی پروژه‌های بلندمدت را برعهده می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه در نخستین روز نمایشگاه تفاهم نامه چند همتی بین شهرداری مشهد و بانک رفاه امضا شد، گفت: با وجود 6 هزار واحد تولیدی، 600 شرکت دانش بنیان و 400 واحد R&D و چندین کارخانه بزرگ و پارک علم و فناوری در استان ظرفیتهای بالقوه ای داریم که باید از آن به نحو مطلوب بهره گرفت.

بازار سرمایه برنامه خود برای حفظ ارزش شرکت‌های کوچک و نوپا را اعلام کند

در بخش دیگری از این نشست، محمدحسین روشنک، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به دغدغه‌های فعالان اقتصادی، پرسش‌هایی را از مدیران بورسی حاضر در جلسه مطرح کرد و افزود: سوال این است که با توجه به حساسیت شرایط کنونی و موج ورود شرکت‌ها به بورس، بازار سرمایه چه برنامه‌ای برای حفظ ارزش شرکت‌های کوچک و نوپا دارد؟ مشابه اتفاقی که در گذشته در موضوع تسهیلات زودبازده رخ داد و بخش زیادی از سرمایه‌ها بدون بازگشت باقی ماند، نگران آن هستیم که ورود بی‌برنامه به بازار سرمایه نیز پیامدهای مشابهی داشته باشد.

وی ادامه داد: سوال دوم درباره شرکت‌هایی است که به‌عنوان واسطه میان شرکت‌های اقتصادی و بازار سرمایه فعالیت می‌کنند و در ازای دریافت مبالغ سنگین، خدماتی برای ورود به بورس و فرابورس ارائه می‌دهند. سوال این است که این مبالغ چشمگیر به چه دلیل گرفته می‌شود و چه سازوکار نظارتی برای کنترل این فرآیندها تعریف شده است؟

در پایان این نشست، دو تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی و استانداری خراسان رضوی، و به ترتیب «بورس اوراق بهادار تهران» و «فرابورس ایران» به امضا رسید. هدف از این تفاهم‌نامه‌ها، تسهیل مسیر سرمایه‌گذاری، ارتقای ضریب نفوذ بازار سرمایه، و ایجاد بسترهای تخصصی برای جذب و تامین منابع مالی برای بنگاه‌های اقتصادی استان عنوان شده است.

موضوعات :