هدف‌گذاری برنامه ششم برای حفظ جایگاه جهانی طلای سرخ ایران

تاکید بر افزایش سطح زیرکشت و تولید زعفران

در برنامه ششم توسعه، بر افزایش تولید و سطح زیر کشت زعفران تاکید شده به‌گونه‌ای که در سال 96، حدود 16 تن، در سال 97،حدود 17 تن، سال 98، حدود 23 تن و در سال 99 حدود 30 تن افزایش تولید انجام شود.
تاریخ: 03 خرداد 1396
شناسه: 8569

در برنامه ششم توسعه، پیش‌بینی افزایش تولید و سطح زیر کشت زعفران دیده شده است. به‌طوری‌که در سال 96، 16 تن افزایش تولید مدنظر است. در سال 97، 17 تن، سال 98، 23 تن و سال 99 30 تن افزایش تولید در برنامه دیده شده است.

 زعفران ایران همچنان حرف اول و آخر را در دنیا می‌زند. اما کشورهای مختلف درصدد پیدا کردن سهمی در این بازار هستند. مثلاً در امریکا، استارت آپی راه افتاده است که زعفران از افغانستان می‌خرد و به مشتریانش در امریکا می‌فروشد. شرکت «رومی اسپایس»، یک گرم زعفران را 18 دلار و یک اونس آن را 140 دلار می‌فروشد. به گفته بنیان‌گذاران ارزش بازار زعفران در ایالات‌متحده 60 میلیون دلار است. یانگ، یکی از مؤسسان شرکت می‌گوید: ما واقعاً در صنعت ادویه فعال نیستیم. ما به دنبال ساخت یک برند جهانی زعفران و تولید سایر محصولات از زعفران هستیم.

از طرف دیگر هم قاچاق پیاز زعفران به افغانستان دردسرساز شده است. چندی پیش، غلامرضا میری در مصاحبه با رادیو اقتصاد اعلام کرد: متأسفانه قاچاق پیاز زعفران از ایران تازگی ندارد و سابقه آن به 10 تا 15 سال قبل برمی‌گردد، اوج قاچاق پیاز زعفران از دولت دهم قوت گرفت یعنی زمانی که به افغانی‌ها پیشنهاد کشت زعفران بجای خشخاش داده شد تا جلوی تولید مواد مخدر گرفته شود. به‌این‌ترتیب شاید تا چند سال دیگر افغانستان بتواند سهم مهمی در بازار زعفران دنیا به دست آورد.

چراکه هلدینگ­های مختلف جهانی هم در حال سرمایه‌گذاری در آن هستند. به گفته میری، سرمایه‌گذاری هلدینگ فرانسه، هلند، اسپانیا و ایتالیا در کشور افغانستان برای تولید زعفران و پشتیبانی آمریکا تهدیدی برای زعفران ایرانی در بازار بوده که مغفول واقع شده است. هلدینگ کشورهای اروپایی از پنج سال گذشته با شدت یافتن قاچاق پیاز زعفران شکل گرفت و اکنون اخبار موثقی از سرمایه‌گذاری صدها میلیاردی این هلدینگ برای تصاحب زعفران در دهه آینده توسط تأمین‌کننده ضعیفی به‌نام افغانستان وجود دارد.

به‌این‌ترتیب بر اساس گزارش‌های منتشرشده، ازآنجاکه تولید زعفران طی ۳۰۰ سال گذشته در ایران تغییر پیدا نکرده و شیوه سنتی نیز با استانداردهای بهداشتی تطبیق کاملی ندارد، شروع تولید زعفران در افغانستان، هشداری برای بازارهای صادراتی ایران است.

به‌هرحال هنوز هم بازار زعفران در دنیا در قبضه ایران است. سال 94، 95 هزار و 118 هکتار زیر کشت زعفران وجود دارد. در این سال میزان تولید 351 تن بوده است.

بر اساس گزارش معاونت امور باغداری وزارت جهاد کشاورزی، بیشترین سطح زیر کشت زعفران در خراسان رضوی با 75 هزار و 185 هکتار بوده است. میزان تولید سال 94 در این منطقه 279 هزار 903 کیلو بوده است.

بااین‌حال در برنامه ششم توسعه، پیش‌بینی افزایش تولید و سطح زیر کشت زعفران دیده شده است. به‌طوری‌که در سال 96، 16 تن افزایش تولید مدنظر است. در سال 97، 17 تن، سال 98، 23 تن و سال 99 30 تن افزایش تولید در برنامه دیده شده است.

 بر اساس گزارش معاونت امور باغداری وزارت جهاد کشاورزی، در 11 ماه سال 95، میزان صادرات زعفران 243 میلیون و 521 هزار و 840 دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال 94، 69 درصد رشد داشته است. همچنین هم تغییرات وزنی در این مدت، 76 درصد بوده است.