در نشست کارگروه شورای گفت‌وگو مطرح شد

آیین‌نامه اجرایی برنامه صنعت طیور بازنگری می‌شود | تشکل فراگیر صنعت طیور باید با مشارکت همه ذینفعان شکل بگیرد

در نشست کارگروه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، اختلافات تشکلی مربوط به تدوین آیین‌نامه اجرایی برنامه صنعت طیور بررسی و مقرر شد این آیین‌نامه و ساختار فدراسیون صنعت طیور با لحاظ نظرات همه ذینفعان بازنگری شود.
تاریخ: 30 تیر 1404
شناسه: 86141

بررسی ارائه پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی برنامه ملی صنعت طیور ایران، در دستور کار نشست کارگروه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی بود. برنامه صنعت طیور یک برنامه پنج‌ساله از تولید تا عرضه است که از سوی فدراسیون صنعت طیور تدوین شده و سه سال پیش با حضور دست‌اندرکاران وزارت جهاد کشاورزی و فعالان این صنعت از آن رونمایی شد. اجرای این برنامه نیازمند تدوین یک آیین‌نامه اجرایی بود که باز هم از سوی این فدراسیون تهیه و تدوین شد. با این حال اما هر دو اقدام با اعتراض سه تشکل این صنعت یعنی انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یک روزه، اتحادیه مرکزی مرغداران میهن، اتحادیه سراسری تعاونی‌های کشاورزی مرغداران گوشتی ایران مواجه شد که از ابتدا نیز عضویت در فدراسیون صنعت طیور را نپذیرفته بودند و حالا این مخالفت‌ها، اجرایی شدن این برنامه و آیین‌نامه مربوط به آن را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

نمایندگان فدراسیون صنعت طیور در این جلسه توضیح دادند که تدوین برنامه ملی طیور و آیین‌نامه آن، اولین اقدام برای قانونمند کردن تدوین برنامه 5 ساله صنعت طیور با محوریت بخش خصوصی و نظارت وزارت جهاد است و اجرای آن می‌تواند از چندصدایی و تشتت در صنعت طیور جلوگیری کند که سود آن برای همه زنجیره تولید در این صنعت خواهد بود.

اما نمایندگان اتحادیه مرغداران گوشتی و اتحادیه میهن، معتقد بودند که این سند مصوب و قانونی نیست و این تشکل‌ها محتوای آن را قبول ندارند.

نماینده اتاق تعاون هم در این نشست گفت: فدراسیون صنعت طیور می‌خواهد نفر اول این صنعت باشد اما ساختار فدراسیون نیاز به اصلاح دارد تا تعارض‌های درون آن حل شود که از جمله می‌توان به وزن و جایگاه متفاوت تشکل‌های بخش خصوصی و تعاونی ذیل آن اشاره کرد.

مهدیزاده، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با تأکید بر اینکه تا زمانی که به صنعت طیور ارز 28 هزار تومانی داده می‌شود هیچ تشکلی نمی‌تواند آن را راهبری کند، گفت: طبیعی است که این سه تشکل عضو فدراسیون نشده‌اند. چرا که تعارض منافعی وجود دارد و این تشکل‌ها نمی‌توانند منافع خود را نادیده بگیرند. از سوی دیگر وزارت جهاد کشاورزی این سه تشکل بزرگ را به رسمیت می‌شناسد و با آن‌ها وارد قراردادهای کاری می‌شود. بنابراین تا پیش از حل مشکل فدراسیون و سه تشکل صنعت طیور، این طرح و برنامه قابل اجرا در صنعت طیور نیست.

محمدابراهیم حسن نژاد، معاون امور دامی وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اهمیت صنعت طیور کشور گفت: صنعت طیور در امنیت غذایی کشور بسیار مهم است. این صنعت سه میلیون تن گوشت مرغ تولید می‌کند و اگر فقط تولید 20 روز آن متوقف شود در کشور بحران ایجاد می‌شود. وزارت جهاد در این صنعت سیاست گزار است که وزارت با هماهنگی تشکل‌ها این سیاست گزاری را انجام می‌دهد.

او با تأکید بر اینکه سیاست گزار باید بتواند به مرور امورات تصدی‌گری را واگذار کند تا بتواند به درستی سیاست گزاری کند، ادامه داد: ما نیاز به تشکل بالادستی داریم که صنعت طیور را نمایندگی کند. بنابراین این تشکل باید با مشارکت همه ذی‌نفعان و بر اساس وزن هر یک از آن‌ها تشکیل شود. این نکته در ساماندهی تشکل‌ها مورد توجه باید باشد. الان متأسفانه ساماندهی با توافق همه تشکل‌ها انجام نشده و سه تشکل اصلی در صنعت طیور که از قضا رکن تشکل‌های صنعت طیور هستند در فدراسیون صنعت طیور حضور نداشته و منشأ اثر نیستند.

محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز پیشنهاد کرد، فدراسیون طیور کارگروه‌های تخصصی زیرمجموعه خود ایجاد کرده و مسئولیت هر کدام را به تشکل تخصصی آن بسپارد.

محمد اسکندری، مدیر دبیرخانه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی هم در جمع‌بندی نهایی گفت: در آیین‌نامه اجرایی برنامه صنعت طیور چند دغدغه وجود دارد که می‌توان با توجه به آن‌ها کار را پیش برد. به جای اینکه کل این آیین‌نامه رد شود می‌توان برای وزارت جهاد کشاورزی بند وتویی در نظر گرفت که اختیار مداخله در واگذاری‌ها را داشته باشد. همچنین ارکان اصلی صنعت طیور شناسایی شوند و این ارکان در بندی از آیین‌نامه قید شوند و به ازای هر رکن تشکل تخصصی آن، متولی همان رکن باشد. همچنین توجه شود که نمایندگان این ارکان حتماً در هیات رئیسه حضور داشته باشند. به علاوه می‌توان شرایط بازنگری فدراسیون صنعت طیور در آیین‌نامه با توجه به نظرات مختلف همه تشکل‌ها قید شود.

در همین رابطه