در نشستی به میزبانی اتاق بازرگانی البرز انجام شد:

آغاز فعالیت «کنسرسیوم رشد مهارت» و «طرح همنوا» در البرز با حضور معاون وزیر تعاون

در نشستی با حضور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای، تفاهم‌نامه‌های «کنسرسیوم رشد مهارت» و «طرح همنوا» در استان البرز به امضا رسید.
تاریخ: 11 شهریور 1404
شناسه: 86740

به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان البرز، غلامحسین محمدی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور، در نشستی که هم‌راستا با برنامه‌های تعاملی این سازمان با اتاق بازرگانی ایران و با محوریت تشکیل کنسرسیوم رشد مهارت و اجرای طرح همنوا در البرز برگزار شد، با اشاره به پیامدهای سیاست‌های نادرست گذشته یکی از عوامل مهم این وضعیت را فقر مهارتی دانست و افزود: طبق گزارش‌های اتاق بازرگانی ایران، کمبود نیروی کار ماهر جزو پنج مشکل اصلی کشور است و حتی در برخی بخش‌ها در ردیف دو مشکل اول قرار دارد.

تغییر ۴۴ درصد مهارت‌های کلیدی تا سال ۲۰۳۰

رئیس سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور با اشاره به روندهای رو به رشد جهانی گفت: پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۷۰ میلیون شغل ایجاد و ۹۰ میلیون شغل حذف شود و در این فرآیند، ۴۴ درصد مهارت‌های کلیدی تغییر خواهد کرد، بنابراین نیروهای کار باید به‌ طور مستمر مهارت‌های خود را به‌روز کنند.

وی با انتقاد از وضعیت آموزش در کشور بیان کرد: ایران در شاخص مهارت دانش‌آموختگان میان ۱۴۰ کشور رتبه ۱۳۶ را دارد؛ در حالی که از نظر سال‌های تحصیل رتبه آن ۶۱ است. این نشان می‌دهد آموزش‌ها بیشتر تئوری است و با نیاز بازار کار هم‌خوانی ندارد.

محمدی با این توضیح که سال گذشته از یک‌ میلیون و ۴۰۰ هزار کارجو تنها حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار نفر توانستند وارد شغل پایدار شوند، گفت: سازگاری آموزش‌های موجود با نیاز بازار کار تنها ۴۰ تا ۴۵ درصد برآورد می‌شود.

وی با اشاره به تجربه‌های بین‌المللی خاطرنشان کرد: طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد، تا سال ۲۰۲۷ باید حدود ۹۰ درصد آموزش‌ها مشارکتی باشد و تنها ۱۰ درصد در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی ارائه شود. این تغییر می‌تواند آینده اشتغال کشورها را تضمین کند.

تجهیز مراکز مهارتی کشور در حوزه اقتصاد دیجیتال

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: سازمان آموزش فنی‌حرفه‌ای کشور بالغ بر ۵۸ برنامه برای ارتقای مهارت تدوین کرده که بخشی از آن تجهیز مراکز آموزشی در ۱۶ رشته اقتصاد دیجیتال از جمله هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و رباتیک است، بدین منظور در سال جاری بالغ بر یک هزار میلیارد تومان اعتبار مالیاتی شستا اختصاص یافته است.

رئیس سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای همچنین از اجرای طرح "همنوا" برای ایجاد ۱۰۰ هزار فرصت کارآموزی دانش‌آموزی و طرح "کارآفند" برای توسعه خوداشتغالی خبر داد و افزود: در استان البرز نخستین بازارگاه مهارت‌آموزی برای عرضه تولیدات کارآموزان ایجاد می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت همکاری‌های منطقه‌ای تاکید کرد: تجربه استان کرمان نشان داده است که تشکیل کنسرسیوم‌های رشد مهارت می‌تواند نرخ بیکاری را یک تا دو درصد کاهش دهد، در این استان، نرخ اشتغال مهارت‌آموزان به ۸۰ درصد رسیده، در حالی که این شاخص در استان کهگیلویه و بویراحمد تنها ۱۰ درصد است.

محمدی همچنین اظهار امیدواری کرد با شکل‌گیری"کنسرسیوم رشد مهارت البرز" و همکاری دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی استان در قالب امضاء آن، نیازهای مهارتی شناسایی و تامین و زمینه برای رشد اشتغال پایدار و افزایش بهره‌وری فراهم شود.

نقش اتاق بازرگانی البرز در توسعه آموزش‌های کاربردی

در بخش دیگری از این نشست، حسین بیگ محمدزاده عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی البرز نیز با بیان اینکه امروز شاهد شکل‌گیری حرکتی تازه در راستای تقویت هم‌افزایی میان بخش خصوصی و نهادهای آموزشی هستیم؛ اظهار کرد: این حرکت می‌تواند آینده مهارت‌آموزی و اشتغال در استان را متحول کند.

وی با اشاره به همکاری‌های ملی اتاق ایران و سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور، افزود: امضای تفاهم‌نامه‌های مشترک در سال گذشته برای ارتقای مهارت نیروی کار و تطبیق آموزش‌ها با نیاز واقعی بازار، گامی مؤثر در راستای توانمندسازی سرمایه انسانی کشور بوده است.

بیگ محمدزاده در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های صنعتی البرز گفت: این استان با برخورداری از بیش از ۴ هزار واحد صنعتی فعال، سهمی قابل توجه از اشتغال صنعتی کشور را به خود اختصاص داده است. همچنین اداره‌کل آموزش فنی‌وحرفه‌ای استان طی سال گذشته آموزش‌های گسترده‌ای در بخش‌های غیردولتی ارائه کرده که بستر مناسبی برای طراحی و اجرای برنامه‌های مهارتی هدفمند فراهم آورده است.

وی تاکید کرد: اتاق بازرگانی البرز آمادگی دارد با استفاده از ظرفیت‌های موجود در حوزه صنعت، کشاورزی و بازرگانی و همچنین شبکه‌های ارتباطی ملی و بین‌المللی خود، در کنار سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای، زمینه تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد را برای بنگاه‌های اقتصادی استان مهیا کند.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی البرز با اشاره به تفاهم‌نامه سال گذشته میان این اتاق و اداره‌کل آموزش فنی‌وحرفه‌ای استان افزود: این همکاری‌ها با نیت نیازسنجی جوامع هدف اتاق و ارتقای صلاحیت‌های حرفه‌ای شاغلان طراحی شده است و با مشارکت همه‌جانبه می‌تواند در ارتقای مهارت و اشتغال استان نقش‌آفرینی کند.

بیگ محمدزاده در ادامه تشکیل ائتلاف هم‌افزایی(کنسرسیوم) رشد مهارت استان البرز را دستاورد مهم این نشست دانست و گفت: این کنسرسیوم فرصتی مناسب برای هم‌افزایی مجموعه‌های آموزشی، صنعتی و سازمانی است و می‌تواند نقطه آغاز حرکتی در جهت طراحی آموزش‌های کاربردی و متناسب با نیاز بازار کار باشد. با اتحاد و همکاری همه‌جانبه، گام‌های بلندی برای ارتقای مهارت‌های نیروی کار و توسعه اقتصادی پایدار البرز برداشته خواهد شد.

تاکید بر حضور بخش خصوصی در ایجاد اشتغال پایدار

در بخش دیگری از این نشست، عزیزاله افضلی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز با اشاره به افزایش نرخ بیکاری این استان در سال جاری علیرغم روند کاهشی که در سال گذشته داشته است، افزود: مهارت‌آموزی راهکاری اساسی برای کاهش بیکاری و ایجاد فرصت‌های کارآفرینانه دانست.

وی تاکید کرد: حضور بخش خصوصی در مسیر ایجاد فرصت‌های کارآفرینی و اشتغال‌زایی کلیدی است و بدین منظور باید آموزش‌ها متناسب با نیاز واقعی صنایع و بنگاه‌های اقتصادی بازنگری شود.

هشدار نماینده مجلس: بدون اشتغال، قانون جوانی جمعیت به نتیجه نمی‌رسد

علیرضا عباسی، نماینده مردم کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه بدون اشتغال پایدار، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به نتیجه نخواهد رسید، گفت: در برنامه هفتم توسعه، ۴۰ درصد آموزش‌ها باید مهارت‌محور باشد تا فارغ‌التحصیلان بتوانند وارد بازار کار شوند.

نماینده مردم کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا در مجلس شورای اسلامی همچنین البرز را برای پایلوت اجرای طرح‌های مهارت‌محور مناسب برشمرد و بر تقویت زیرساخت‌های مراکز مهارتی استان تاکید کرد.

البرز پایلوت ملی اجرای طرح‌های مهارت‌محور

در بخش پایانی این نشست و براساس تفاهم‌نامه "کنسرسیوم رشد مهارت" مقرر شد که همکاری میان اتاق بازرگانی البرز با استانداری، ادارات‌کل فنی‌وحرفه‌ای و صمت و اتاق‌های تعاون و اصناف این استان برای تربیت نیروی کار ماهر و ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار شکل گیرد.

همچنین در قالب طرح همنوا و امضاء تفاهم‌نامه‌ای بدین منظور، آموزش و پرورش و اداره‌کل فنی‌وحرفه‌ای استان البرز در قالب عقد یک تفاهم با هدف هم‌افزایی امکانات هنرستان‌ها و مراکز آموزشی، نوسازی زیرساخت‌ها و تربیت نیروی انسانی کارآمد همکاری خواهند کرد.

موضوعات :
در همین رابطه