در نشستی با حضور رئیس و جمعی از اعضای هیات نمایندگان اتاق کرمان، مشکلات مربوط به بازگشت ارز حاصل از صادرات سال 97 برخی از فعالان اقتصادی بررسی شد.
رئیس اتاق کرمان در این نشست با اشاره به اینکه بخش مهمی از فعالیتهای کنونی اتاق کرمان در مورد مشکلات پیمانسپاری ارزی صادرکنندگان و واردکنندگان است، گفت: این مسائل بهصورت سیستماتیک از سوی اتاق ایران پیگیری شده و اعضای هیات رئیسه اتاق کرمان در جلساتی در بانک مرکزی با همین موضوع شرکت داشتهاند.
سیدمهدی طبیب زاده، در رابطه با اینکه بر برگشت ارز حاصل از صادرات تأکید شده، افزود: کشور شرایط دشواری را ازنظر تأمین ارز سپری میکند بهگونهای که اعلام میکنند برای تأمین ارز موردنیاز دارو نیز مشکل دارند و به همین دلیل باید ارز حاصل از صادرات برگردانده شود.
او با تأکید بر لزوم تسهیل شرایط بازگشت ارز حاصل از صادرات، ادامه داد: اتاق کرمان همه تلاش خود را برای تحقق این مهم انجام خواهد داد تا هم نیاز ارزی کشور تأمین شود و هم صادرکنندگان برای بازگشت ارز مشکلات کمتری متحمل شوند.
در ادامه عضو هیات رئیسه اتاق کرمان و نماینده اتاق ایران در کمیته ارزی کشور، گفت: سال 97 به دلیل بیثباتی و تناقض در سیاستهای دولت، سال بسیار بدی برای صادرکنندگان بود و ضربه سنگینی را به آنها وارد کرد که البته صدای آن در سال 98 و 99 درآمد.
آرش علوی تصریح کرد: در سال 97 مشکلات بسیاری به وجود آمد، دو وزیر اقتصادی و رئیسکل بانک مرکزی تغییر کرد، فاجعه اعلام قیمت ثابت 4 هزار و 200 تومانی ارز و عدم آمادگی کشور در خروج آمریکا از برجام ازجمله آن است.
او اظهار کرد: ازجمله موارد متناقض مربوط به صادرات در سال 97، صادرات ریالی به عراق و افغانستان و بازگشت ارز ریالی آن و همچنین معافیتهای کمتر از یکمیلیون یورویی بود که البته بهطور رسمی اعلام نشد؛ دولت معتقد است اولین بخشنامه بانک مرکزی در تاریخ 22 فروردین 97 بوده و بر اساس آن تعهد ارزی مطرح است و صادرات ریالی به دو کشور افغانستان و عراق نیز تا مردادماه 97 بهشرط ثبت در سامانه قابلقبول است.
علوی، با اشاره به اینکه بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت ایران در مواردی کمکاری کردند، افزود: در مواردی در حق فعالان بخش خصوصی اجحاف شده و به نظر میرسد دولت اشتباه خود را پذیرفته و به همین دلیل تاریخ رفع تعهد ارزی را عقب انداختند.
عضو هیات رئیسه اتاق کرمان گفت: درهرحال صادرکنندگان بر اساس بخشنامه بانک مرکزی در رابطه با صادرات سال 97 خود، 80 درصد ارز حاصل از صادرات خود را با روشهایی که بانک مرکزی در بخشنامههای خود اعلام کرده به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند و افرادی که تاکنون 70 درصد این مهم را انجام داده باشند از معافیت مالیاتی برخوردار خواهند بود.
او تصریح کرد: سامانه امور مالیاتی برای رفع تعهد ارزی سال 97 بسته شده اما در صورت رفع تعهد ارزی سال مذکور، در حساب مالیاتی سال 98 آنها اعمال خواهد شد اما درهرصورت رفع تعهد ارزی را باید انجام دهند.
علوی افزود: مطابق با دستورالعملهای بانک مرکزی، صادرکنندگان درصورتیکه رفع تعهد ارزی سال 98 خود را تا پایان تیرماه جاری انجام دهند از معافیت مالیاتی برخوردار خواهند بود.
در این نشست که توسط کمیسیونهای بازرگانی و بیمه، بانک و مالیات برگزار شد، جمعی از صادرکنندگان و فعالان اقتصادی مسائل و مشکلات خود در رابطه با تعهد ارزی مطرح کردند.