السَّلامُ عَلیَکِ یا فاطِمَةَ الزَّهرا (سلام الله علیها)

رادیو مجازی اتاق ایران 14 آذر 1403

در همایش سلامت محصولات غذایی- کشاورزی مطرح شد

پرتودهی هسته‌ای در خدمت حل بزرگترین مشکل صادرات محصولات کشاورزی

همایش آموزشی، پژوهشی و تبیینی مشترک کمیسیون‌ کشاورزی اتاق‌ ایران و اتاق تبریز با محوریت «سلامت محصولات غذایی- کشاورزی» در دانشگاه بناب برگزار شد.

08 آذر 1403
کد خبر : 71905
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

به گزارش اتاق ایران آنلاین به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز، محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون‌ کشاورزی اتاق ایران در همایش آموزشی، پژوهشی و تبیینی مشترک کمیسیون‌‌های کشاورزی اتاق‌‌ ایران و اتاق تبریز که با محوریت «سلامت محصولات غذایی- کشاورزی» با حضور رؤسای کمیسیون‌های کشاورزی اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور، فعالان بخش خصوصی و اساتید دانشگاهی در دانشگاه بناب برگزار شد، بر لزوم ایجاد زنجیره ارزش تولید و همچنین تسری نگاه بلندمدت و پروژه‌ کارآمد در برنامه‌ها تاکید کرد. 

او یکی از بزرگترین مشکلات صادرات محصولات کشاورزی را باقی ماندن سموم در این محصولات عنوان کرد و افزود: در صادرات محصولات زعفران، پسته و سیب با مشکلاتی مواجه هستیم.

رضا جعفری، عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تبریز و رئیس انجمن صنایع غذایی استان آذربایجان شرقی نیز به جایگاه و قدرت آذربایجان شرقی در صنعت کشور تاکید کرد و افزود: آذربایجان ‌شرقی با دارا بودن بیش از ۵۶۰ واحد صنعتی و تولیدی، سهم بزرگی در تولید محصولات کشاورزی و صنایع غذایی دارد و تولید بیش از ۵۰ درصد صنعت شیرینی و شکلات کشور در این استان صورت می‌گیرد.

عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تبریز، بر لزوم حل مشکلات تحریم و پیوستن به پیمان FATF تاکید کرد و افزود: ما برای افزایش صادرات، تولید و حل مشکلات اقتصادی باید با سایر کشورهای تعامل داشته باشیم و امیدواریم سیاست دولت و مجلس در راستای مذاکرات سازنده باشد.

جعفری به حمایت دولت، بانک‌ها و سرمایه‌گذاران از صنایع تبدیلی تاکید کرد و گفت: با توجه به شرایط اکوسیستم کشور، ما باید در صنایع تبدیلی سرمایه‌گذاری کنیم. استفاده از پرتودهی هسته‌ای در حوزه آفت‌زدایی، دفع سموم و افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی در دنیا مورد توجه قرار دارد اما پرتودهی هسته‌ای باید برای کشاورز و صنایع تبدیلی صرفه اقتصادی داشته باشد.

او به توسعه حمل‌ونقل استان تاکید کرد و افزود: ناوگان حمل‌ونقل سردخانه‌ای کشور بسیار ضعیف است و ناوگان استان آذربایجان شرقی در رتبه‌های آخر کشوری قرار گرفته است‌.

بشیر جعفری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی تبریز در این نشست، بر لزوم ایجاد مراکز تجاری در کشورهای حوزه خلیج فارس در راستای افزایش صادرات محصولات کشاورزی تاکید کرد.

سید یوسف حسینی، رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی تبریز نیز در این نشست، به رفع تحریم‌های ظالمانه تاکید کرد و ادامه داد: متاسفانه با توجه به تحریم‌های همه‌جانبه، صادرکنندگان ما از بازارهای خارجی عقب ‌مانده‌اند و سقوط از رتبه دوم به پنجم در صادرات کشمش گواهی بر این امر است.

رضا لعلی، فرماندار شهرستان بناب در این نشست به ظرفیت و پتانسیل این شهرستان در تولید محصولات کشاورزی تاکید کرد و افزود: شهرستان بناب با ۱۵۲ هزار نفر جمعیت، دارای ۴۳۰ واحد صنعتی و تولیدی است.

وی گفت: سالانه بیش از ۳۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی با ارزآوری بیش از ۲۰۰ میلیون دلاری از بناب صادر می‌شود.

لعلی از رتبه نخست کشوری بناب در تولید کشمش خبر داد و گفت: ما از ۲۶ استان انگور جمع‌آوری و با انجام فرآوری‌های لازم، کشمش را به ۲۰ کشور خارجی صادرات انجام می‌کنیم.

فرماندار شهرستان بناب، بی‌آبی را چالش بزرگ و بحرانی برای این شهرستان عنوان کرد و افزود: بناب در آمایش سرزمینی، شهرستانی کشاورزی است ولی به‌دلیل سوء مدیریت، تبدیل به شهرستانی صنعتی شده است که با چالش کمبود آب کشاورزی، شرب و صنعتی مواجه هستیم.

لعلی با تاکید بر لزوم حل معضل باقی‌ماندن آفت‌کش‌‌ها در محصولات کشاورزی ادامه داد: با وجود فرآیندهای زیاد برای از بین بردن آفت‌کش‌ها، آثار این سموم بعد از مدتی بازگشته و از بین نمی‌رود و باید برای حل این مشکل چاره‌اندیشی شود.

وی به بهره‌مندی از دانش هسته‌ای در حوزه آفت‌زدایی، دفع سموم و افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی تاکید کرد و افزود: مرکز پرتودهی هسته‌ای بناب در راستای تولید مواد دارویی و کشاورزی فعالیت می‌کند، ولی متاسفانه ما در معرفی و شناساندن این امکانات و خدمات درست عمل نکرده‌ایم.

فرماندار بناب به برگزاری نشست و جلسه‌های هم‌اندیشی و همفکری برای افزایش تولید محصولات کشاورزی، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید تاکید کرد.

محمد حجازی؛ استاد دانشگاه تبریز نیز در این مراسم به افزایش بهره‌وری در تولید محصولات کشاورزی تاکید کرد و افزود: ما باید میانگین استفاده از میزان برداشت سطح محصولات کشوری را به متوسط جهانی نزدیک کنیم.

وی تصریح کرد: ما باید محصولات کشاورزی را با ایجاد زنجیره ارزش افزوده به محصول با ارزش‌تر تبدیل کنیم، چراکه تکمیل این زنجیره موجب ارتقای کیفیت، افزایش بهره‌وری از خاک و آب و ارتقای سلامت خواهد شد.

محمد زادشکوریان؛ رئیس دانشگاه مراغه نیز این شهرستان را پیشرو در تولید سیب، عسل و ماهی قزل‌آلا در کشور دانست و گفت: مراغه ‌شهری گردشگری و باغی است.

وی هر روستا را یک شرکت دانش‌بنیان عنوان کرد و گفت: ماموریت اصلی دانشگاه را برای تامین امنیت غذایی در ذیل توسعه پایدار قرار داده‌ایم و چهار دانشکده دانشگاه مراغه شامل دانشکده‌های علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه و کشاورزی در راستای امنیت غذایی فعالیت می‌کنند. 

اکبر کرامتی، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان آذربایجان‌ شرقی نیز از زیر کشت رفتن سالانه یک میلیون هکتار از اراضی استان خبر داد و گفت: سال گذشته ۵/۲ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، دامی، زراعی و شیلاتی در استان با ارزشی بالغ بر ۱۰۷ هزار میلیارد تومان به تولید رسید.

وی از تولید یک ‌میلیون تن محصولات باغی در این استان خبر داد و گفت: بیشترین محصول تولیدی باغی، سیب است که بعد از استان آذربایجان غربی در رتبه دوم کشوری قرار داریم.

کرامتی تصریح کرد: سال گذشته حدود ۳۰۰ هزار تن انگور و ۸۰ هزار تن کشمش در استان تولید کردیم که ۳۵ هزار تن محصول صادرات داشتیم.

وی با بیان اینکه نزدیک به ۱۳ میلیون تن ظرفیت افزایش صنایع تبدیلی در استان داریم، ادامه داد: با وجود اینکه ما تولیدکننده خرما نیستیم، ولی بالاترین میزان صادرات خرما را در کشور داریم.

در ادامه این نشست، کاظم رمضانی، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، به نقد و بررسی سلامت محصولات کشاورزی، سرنوشت باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی و محیط زیست، مدیریت ارزیابی ریسک آفت‌کش‌ها، چالش‌های اندازه‌گیری و تعیین باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در سطح بین‌المللی و ملی، راهکارهای کنترل و کاهش میزان سموم و آفت‌کش‌ها پرداخت.
رمضانی، شعار روز جهانی سلامت غذا را «آمادگی برای موارد غیر منتظره» عنوان کرد و افزود: دولت‌ها، مراکز آموزشی، تولیدکنندگان، بازار، مصرف‌کنندگان و صنایع، همگی در سلامت محصولات کشاورزی نقش اساسی و مهمی دارند.
وی دلایل، راه‌حل‌ها و راهکارهای کاهش سموم در محصولات کشاورزی را تشریح کرد و گفت: امروزه اکثر تولیدکنندگان، محصولات کشاورزی را به‌دلیل عدم وجود استانداردهای لازم و مدنظر کشورهای پیشرفته نمی‌توانند صادر کنند.

بعد از برگزاری دوره آموزش تخصصی، شرکت‌کنندگان در این دوره از مجموعه‌های زنجیره ارزش‌افزوده تولید کشمش بناب بازدید کردند.
مختاری؛ مدیرعامل کارخانه خشکبار آذرتاک در حاشیه بازدید از این مجموعه، فرآیند تاسیس این کارخانه را تشریح کرد و افزود: فاز اول کارخانه آذرتاک از سال ۱۳۸۹ و فاز دوم از سال ۱۳۹۹ با سرمایه‌گذاری بیش از ۸۰ میلیاردی وارد مرحله تولید شده است که ظرفیت تولید نزدیک به ۶۰ تن محصول در روز دارد.

وی به مشکلات موجود در عرصه تولید کشمش اشاره کرد و گفت: متاسفانه با مشکل قطعی آب، برق و گاز مواجه هستیم و همچنین به‌دلیل تحریم‌های همه‌جانبه برای صادرات به کشورهای خارجی با موانع بسیاری مواجه هستیم.

در همین رابطه