استان خراسان شمالی پتانسیل بسیار بالایی در حوزه کشاورزی و دامپروری دارد و با توجه به شعار سال این همت مدیران دولتی استان را میطلبد تا حمایت خود را جهت ورود سرمایههای بخش خصوصی به حوزه تولید استان بکار گیرند.
با توانمند کردن آنها شاهد اشتغالزایی زیادی در استان باشیم و یکسری دستگاههای دولتی بجای ایجاد مانع و خود تحریمی داخلی، سعی در حمایت از مشاغل خرد داشته باشند تا بخش خصوصی بتواند خودش را ثابت کند.
با توجه به اینکه به دلیل نداشتن زیرساختهای لازم حملونقلی و عدمحمایت سازمانهای دولتی امکان حضور سرمایهگذاران کلان داخلی و خارجی در استان وجود ندارد. پیشنهاد میگردد به سرمایههای خرد داخلی بها داده تا وارد چرخه فعالیت اقتصادی شوند و با کمترین سرمایهگذاری شاهد ایجاد اشتغال برای هزاران نفر و جلوگیری از مهاجرت روستائیان به حواشی شهرهای استان و یا به کلانشهرها و ایجاد مشاغل مرتبط به این حوزه در شهرهای استان خواهیم بود.
ایجاد این فرآیند نیازمند تغییر دیدگاه بعضی مدیران دولتی استان است که فکر میکنند ایجاد اشتغال زیاد حتماً نیازمند سرمایهگذاری کلان و ورود سرمایهگذاران خارجی است. در این خصوص به دو حوزه اشاره میشود:
۱-ایجاد چرخه کامل در حوزه دام سنگین جهت تأمین گوشت و شیر
در حال حاضر بخش زیادی از هم استانیهایمان در حوزه دامداری فعال هستند و در این حوزه تخصص و تجربه کافی دارند. در صورت حمایت دولت و عدم ایجاد موانع توسط بعضی دستگاهها برای هرکدام از این خانوارها تسهیلات یک رأس دام سنگین به ارزش ۱۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود و چرخه کامل خرید دام، خدمات دامپزشکی تهیه خوراک دام جمعآوری شیر و سایر خدمات آن از طریق شرکتهای پشتیبان استان برنامهریزی کامل گردد بدون هیچ مشکلی شاهد ایجاد اشتغال برای چند هزار نفر در روستاهای استان هستیم.
از طرفی مشکل بسیاری از کارخانههای لبنیات استان که به دلیل عدم تحویل شیر توسط مراکز جمعآوری غیرفعال شدهاند حل خواهد شد و در این حوزه هم شاهد فعال شدن کارخانهها و ایجاد اشتغال خواهیم بود. این هم نیازمند حمایت دستگاههای متولی جهت جلوگیری از خروج شیر به خارج از استان و عرضه سهمیه خوراک دام یارانهای فقط به مراکزی باشد که شیر را به داخل استان تحویل مینمایند و گردش مالی تمامی حوزهها داخل استان باشد نه اینکه در حال حاضر شیر را به خارج از استان میبرند و سهمیه خوراک دام دولتی دریافت میکنند.
۲- در حوزه محصولات کشاورزی و جلوگیری از هدر رفت محصول باغات استان
همهساله شاهد هدر رفت حدود ۴۰ درصد از میوههای استان به دلیل نبود صنایع تبدیلی درست در استان هستیم و با توجه به اینکه این میوهها قابلیت تبدیل به میوهجات خشک و ایجاد ارزشافزوده حدود ۱۰۰ درصدی و صادر به سایر کشورها را دارند.
اگر استانداری و مدیران بخش کشاورزی استان همت کنند میشود با در نظر گرفتن حدود ۵۰۰ دستگاه میوه خشککن خانگی به ارزش هر دستگاه حدود ۲۰۰ میلیون تومان قابلیت تبدیل روزانه حداقل ۳۰۰ تن از میوههای استان به میوه خشک را خواهیم داشت و از هدر رفت میلیاردها تومان میوه استان جلوگیری کنیم.
از طرفی با کمی سرمایهگذاری باعث ایجاد اشتغال پایدار برای حداقل ۳۰۰۰ نفر بهصورت مستقیم در این حوزه خواهیم بود و باوجود شرکتهای قوی در حوزه ساخت دستگاههای خشککن و شرکتهای صادر کنند این محصولات به سایر کشورها در استان میتوانیم چرخه خوبی در این حوزه با حمایت شرکتهای پشتیبان ایجاد نمود و بهنوعی استان خراسان شمالی را به قطب تولید میوه خشک کشور تبدیل کنیم.