دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دیروز در سخنرانی خود، از تأیید پایبندی ایران به برجام خودداری کرد؛ او از تلاشهای آمریکا برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران سخن گفت. اما افزایش تنش میان ایران و آمریکا، چه تاثیری بر رفتار سرمایهگذارها و کشورهای اروپایی علیه ایران خواهد داشت؟
منصور معظمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و مدیرعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران میگوید: «شب گذشته، بار دیگر مردم ایران و مردم دنیا صحبتهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا را شنیدند؛ لحن و محتوای گفتار او تهی از هر گونه آداب دیپلماتیک بود.»
او ادامه میدهد: «من امروز صبح اخبار 37 رسانه خارجی را بررسی کردم؛ همه این رسانهها به اتفاق پایبندی ایران را به توافق برجام تأیید کرده و به سخنان بی پایه ترامپ و به کار بردن ادبیات بی ادبانه او اشاره کردهاند.» به گفته معظمی، رهبر دموکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا برخورد ترامپ با برجام را سبکسرانه خوانده است؛ او این تصمیم را برخلاف هشدارهای وزیر دفاع و وزارت خارجه آمریکا گرفته است.
مدیر عامل ایدرو ادامه می دهد: نخست وزیر ایتالیا از توافق برجام دفاع کرده و نقض آن را خلاف تعهدات بین المللی میخواند؛ یا زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان گفته است؛ ترامپ در حال ارسال پیام خطرناکی به جهان است و از بین بردن توافق برجام به معنای این است که دیگر هیچ کس به این توافقها اعتماد نکند.
او درباره رفتار اروپاییها میگوید: «اروپا از توافق برجام حمایت میکند؛ این را فدریکا موگرینی، مسئول سیاست اتحادیه اروپا و همچنین روسای دولت های اروپایی گفته است. دیروز هم تروئیکای اروپایی یعنی سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا با انتشار بیانیهای بر تعهد کشورهای خود بر ادامه اجرای برجام تأکید کردند.»
معظمی میگوید: «رفتارها و تصمیم ترامپ تأثیر آنی بر روی سرمایهگذاری اروپایی در ایران ندارد. اروپا تمایل دارد با ایران روابط اقتصادی مناسبی داشته باشد.»
او تصریح میکند: «علیرغم اینکه در در صحبتهای ترامپ حرف تازهای وجود نداشت ولی روی سرمایهگذاران خارجی و تصمیم آنها برای همکاری با شرکتهای ایرانی تأثیر جدی نمیگذارد.»
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ما باید در این دوره کارهای خود را با اروپا سریعتر پیش ببریم. الان وقت تردید نیست؛ ایران باید به تعهدات بینالمللی خود متعهد باشد.»
او میگوید: «بعد از گفتههای ترامپ، شاید اتفاق خاصی در عمل نیفتد ولی کار ما در بازارهای جهانی بیشتر خواهد شد. باید برای قانع کردن شریک تجاری و برای مذاکره با آنها بیشتر تلاش کنیم. ما باید بتوانیم با واقعیتهای موجود اروپا را آگاهتر کنیم.»
معظمی تاکید میکند:«در این دوره اروپا با امریکا مثل سالهای گذشته همراهی نخواهد کرد؛ یا حداقل در کوتاه مدت این همراهی دیده نخواهد شد. اگرچه اروپا ممکن است فشارهای خود را علیه ایران بیشتر کنند. اما اروپا شریک راهبردی ایران در دوره جدید است.»