دبیرکل جدید D8 با حضور در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور دیدار کرد. وی هدف از این نشست را بهرهگیری گستردهتر از توان بخش خصوصی کشورهای عضو با محوریت اتاق بازرگانی این کشورها عنوان کرد و از برنامههایی گفت که قرار است با مشارکت اعضا اجرایی شوند.
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران نیز به دغدغههای اعضا در مورد آنچه توافق میشود اما عملیاتی نمیشود، اشاره و تصریح کرد: امضای موافقتنامههای تجارت ترجیحی، ارائه تسهیلات ویزایی و گمرکی سه موردی هستند که اعضای D8 در گذشته روی آنها به توافق رسیده بودند اما متأسفانه همچنان اجرایی نشدهاند. به این معنا که سازوکار اجرایی شدن آنها توسط اعضا تهیه نشد.
بر اساس اظهارات وی مبادلات بین کشورهای عضو در حدود 110 میلیارد دلار برآورد میشود، رقمی که بههیچوجه با ظرفیت کشورهای عضو همخوانی ندارد. شافعی معتقد است کشورهای عضو D8 در صورت مشارکت و همکاری میتوانند حدود 60 درصد از نیاز یکدیگر را تأمین کنند.
رئیس اتاق ایران دو پیشنهاد هم در راستای پررنگ شدن نقش اتاقها در فعالیتهای D8 مطرح کرد. وی با تکیهبر این موضوع که روابط اقتصادی بین دو کشور موجب توسعه سطح مناسبات سیاسی آنها میشود، خواستار دعوت از اتاقها برای حضور در جلسات دولتی D8 شد و همچنین بر تکمیل پروژه تأسیس فدراسیون اتاقهای D8 تأکید کرد.
داتوکوجعفر کوشاری، دبیرکل گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه D8 که از ژانویه 2018 به این سمت منصوب شده است در واکنش به انتقاداتی که رئیس اتاق ایران مطرح کرد، ضمن تأیید مشکلات و دغدغههای موجود از برنامهریزیهای انجام شده در راستای ارتقای فعالیتهای D8 و گسترش سطح همکاریها خبر داد و گفت: دو پیشنهادی که مطرح شد در دستورکار قرار خواهد گرفت.
وی همچنین از برگزاری نشستی به منظور بررسی جامع مشکلات موجود با حضور نمایندگان دولتی اعضا در ماه اکتبر یا نوامبر خبر داد و افزود: در این نشست از روسای اتاقهای کشورهای عضو نیز دعوت میشود. همچنین قرار است به منظور توسعه فعالیتهای بنگاههای کوچک و متوسط نشستی با اتاقهای کشورهای عضو داشته باشیم. از طرفی سال آینده کنفرانس اقتصاد خلاق را برگزار خواهیم کرد.
کوشاری استفاده از تجربیات و آشنایی با اقدامات شرکتهای چندملیتی را اقدامی مهم ارزیابی کرد و گفت: به طور حتم برای موفقیت باید از این تجربهها در سطح گستردهتری بهره ببریم.
دبیرکل گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه D8 در ادامه به پیشنهاد کشور ترکیه برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی بین اعضا اشاره کرد و گفت: استفاده از دومین فرودگاه بزرگ این کشور به عنوان فرودگاه کشورهای عضو D8 در دستور کار است تا از این طریق مبادلات و حملونقل کالا با سهولت بیشتری بین اعضا انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: میخواهیم از ظرفیت همه کشورهای عضو بهترین استفاده را ببریم و در این مسیر باید پیشنهادها و ایدههای خود را با ما در میان بگذارید؛ درها برای هرگونه همکاری باز است.
کوشاری همچنین از برگزاری نمایشگاهی به همت کشورهای عضو OIC با محوریت صنایع غذایی حلال در ترکیه خبر داد و گفت: قرار است پاویون D8 نیز در این نمایشگاه دایر باشد. در این راستا همه کشورهای عضو باید همکاری داشته باشند.
لازم به ذکر است جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه اعضای گروه D8 هستند.
اعضای گروه دی 8 کشورهای مسلمان درحالتوسعه هستند و این گروه از جمله پیمانهای منطقهای است که به منظور ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای درحالتوسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی تشکیل شده است.
پایهگذار گروه D8 نجمالدین اربکان نخستوزیر اسبق و اسلامگرای ترکیه بود که با سفر به 8 کشور عضو در تیرماه سال 1375 زمینه تأسیس این گروه را فراهم کرد.
اعلام رسمی موجودیت این گروه در 15ژوئن 1997 از طریق بیانیه استانبول صورت گرفت.