رئیس اتحادیه طلا و جواهر اعلام کرد: نامهنگاری با مراجع و نهادهای مرتبط برای بستن همه سایتهای فروش آنلاین سکه و طلا را آغاز کرده و از مردم انتظار دارد از سرمایهگذاری در این نوع خریدوفروش غیرقانونی، بپرهیزند.
آیت محمدولی اظهار کرد: اتحادیه طلا بههیچعنوان مجوز خریدوفروش آنلاین و مجازی مسکوکات و مصنوعات طلا را نمیدهد؛ برخی از کسانی که تجارت آنلاین طلا به راه انداختهاند، از اتحادیههای استانی مجوز ایجاد واحد صنفی و فروش فیزیکی طلا را دریافت کرده اما پس از اخذ مجوز، کسبوکار خود را به فضای مجازی بردهاند.
وی تأکید کرد: «مجوزی که اتحادیه طلا برای سکه فروشی یا طلافروشی میدهد به این معنی نیست که واحد صنفی مربوطه میتواند خریدوفروش آنلاین انجام دهد و از وزارت صنعت مجوز تجارت الکترونیک بگیرد، بلکه این مجوز یک مجوز صنفی است و باید کالا بهطور فیزیکی به مشتری عرضه شود.»
وی گفت: خریدوفروش طلا شرایط خود را دارد و کالای فروخته شده باید از نظر فنی، عیار و سایر ویژگیها بررسی و جلوی چشم مشتری برای آن فاکتور فروش صادر شود؛ طلا فلزی است که بهسادگی نمیشود با یک عکس در فضای مجازی آن را فروخت.
محمدولی درباره چرایی مخالفت اتحادیه طلا با فروش آنلاین طلا اظهار داشت: از نظر این اتحادیه هنوز جامعه از نظر فرهنگسازی تجارت آنلاین مهیای خریدوفروش طلا اعم از مسکوکات و مصنوعات به این شیوه نیست و عامه مردم نیز اطلاعات فنی کامل نسبت به طلا ندارند و ممکن است با پدیده کلاهبرداری و کمفروشی روبرو شویم.
شناسایی چند سایت فروش آنلاین
رئیس اتحادیه طلا در پاسخ به اینکه بهجز سکه ثامن چند سایت آنلاین دیگر خریدوفروش طلا نیز در فضای مجازی فعال است، گفت: درباره فعالیت آنها و غیرقانونی بودن آن با نهادهای ذیربط مکاتبه کردهایم تا جلوی فعالیت آنها گرفته شود.
محمدولی افزود: اتحادیه طلا مجوز سایت نمیدهد بلکه برخی واحدهای صنفی به اتکای مجوز خود، از وزارت صنعت درخواست نماد تجارت الکترونیک میکنند که با آن موافقت میشود درحالیکه این رویه غلط است و نباید برای خریدوفروش آنلاین طلا، مجوز داد.
وی از نامهنگاری با وزارت صنعت برای رفع این مشکل و جلوگیری از زیان مردم خبر داد و گفت: از وزارت صنعت خواستهایم که به واحدهای صنفی طلا مجوز تجارت الکترونیک ندهد.
احتمال خریدوفروش صوری طلا وجود دارد
رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره سکه ثامن نیز گفت: درباره این تخلف با دادستانی تهران نامهنگاری داشتهایم زیرا ممکن است در فضای مجازی، خریدوفروشهای انجام شده صوری باشد و هیچ کالایی مبادله نشده باشد.
وی تأکید کرد: اینکه در فضای مجازی کالایی را بدون آنکه تحویل بگیری، به فرد دیگری بفروشی این معنی را میدهد که کالایی که وجود ندارد، دادوستد شده که از نظر شرعی نیز این معامله اشکال دارد و باطل است.
وی گفت: در گذشته نیز شاهد دلالان سرپایی در بازار طلا و سکه بودیم که شبیه همین کار را میکردند؛ امروز سکهای را به فردی میفروختند بدون آنکه کالا تحویل دهند و فردا همان سکه را از فرد میخریدند که بساط آنها جمع شد اما گویا همان رویه به فضای مجازی کشیده شده است و در سایتها به همین شکل طلا خریدوفروش میشود.
مردم هوشیار باشند
رئیس اتحادیه طلا و جواهر از مردم خواست در سرمایهگذاریهایی که سودهای اغواکنندهای به فرد پیشنهاد میشود، باید دقت بیشتری داشته باشد زیرا در فضای اقتصادی کنونی نمیتوان با روش عرفی به سودهای چند برابر حد معمول رسید مگر آنکه پای سوءاستفاده، کلاهبرداری یا پولشویی مطرح باشد.
محمدولی اظهار داشت: برخی از مردم انتظار دارند یکشبه به سود برسند و وارد چنین معاملاتی که از اساس اشکال شرعی و قانونی دارد، میشوند اما در نهایت خودشان ضرر میبینند.
سکه ثامن که مدعی تجارت آنلاین سکه و طلای آب شده بود، هفته گذشته اعلام ورشکستگی و اتحادیه طلا نیز اعلام کرد که این شرکت مجوز خریدوفروش آنلاین نداشته است؛ اکنون این شرکت پلمپ و حسابهای مدیر آن مسدود شده است و پرونده در مراجع قضایی در دست رسیدگی قرار دارد.
هنوز تعداد مالباختگان این شرکت و میزان سرمایه از دست رفته آنان مشخص نیست اما به گفته برخی از کسانی که در این شرکت سرمایهگذاری میکردند، تعداد آنها به حدود سه هزار نفر میرسد.
روش کار در سکه ثامن بهاینترتیب بود که هر فرد با داشتن حداقل یک گرم طلا میتوانست کد کاربری بگیرد و عضو شود و در فضای مجازی سکه بخرد و در همان فضا بفروشد.
یکی از مالباختگان گفته است که سکه تحویل فرد نمیشد بلکه در همان فضای مجازی به فرد دیگری میفروختیم؛ به گفته وی، سرمایهگذاران بسته به میزان سرمایه اولیه خود ماهانه بین 9 تا 25 میلیون عادی داشتند.