دومین کنفرانس روسای مجالس ایران، افغانستان، پاکستان، ترکیه، چین و روسیه درباره مبارزه با تروریسم صبح امروز با حضور حسن روحانی، رئیسجمهور آغاز شد.
رئیسجمهور در این کنفرانس با ارائه هشت راهکار برای تحقق منطقه قویتر، تأکید کرد که تهران برای مشارکت در ساخت این منطقه قویتر و ورود به دنیای پساآمریکایی آماده است؛ دنیایی که در آن آمریکا توانایی سلطه بر دیگران را ندارد و این ملتها هستند که در همپیمانی با هم، آرزوهای مشترکشان را پی میگیرند.
حسن روحانی با اشاره به تحولات اخیر جهانی، افزود: ما فرزندان تمدنهای بزرگ در معرض یورشی همهجانبه هستیم که نهتنها هویت و استقلال ما را تهدید میکند بلکه مصمم است پیوندهای دیرپای ما را از هم بگسلد.
او تصریح کرد: کشوری که جنگی تجاری با چین به راه انداخته، به پاکستان طعنه میزند، افغانستان را تحقیر، ترکیه را تنبیه، روسیه را تهدید و ایران را تحریم میکند، متهم ردیف اول در شکستن پیوندهاست. اگر آمریکا گمان میکند که میتواند ما را از هم جدا کند، سخت در خطاست و ما اینجا هستیم تا بگوییم که بنا نداریم این گستاخیها را تحمل کنیم و ما در برابر آنها خواهیم ایستاد.
روحانی با تأکید بر اینکه «از کسی که به دیوارها تعظیم میکند، انتظار نداریم که به پلها احترام بگذارد»، اظهار کرد: از چنین مسئولیت گریزی، نمیخواهیم که به مسئولیت تازهای گردن بنهد. از آن کس که تمدنها را تحقیر کرده، نمیتوان خواست که نگهدارنده پایههای تمدن مشترک باشد اما هرکجا که آمریکا در انهدام جوامع سهمی داشته باشد، اجازه نخواهیم داد که از هزینه خسارتها و ویرانیها بگریزد.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بهعنوان بزرگترین قربانی تروریسم، از بدو تأسیس تاکنون با این پدیده شوم مواجه بوده است، گفت: اقدامات تروریستی ازجمله شهادت ۷۲ تن از نمایندگان مجلس، دولتمردان و سیاستمداران در یک بمبگذاری در سال ۱۳۶۰ و شهادت رئیسجمهور و نخستوزیر وقت کشور، توسط تروریستها در بمبگذاری دیگری در همان سال و شهادت بیش از ۱۷۰۰۰ تن از مردم عادی در طول ۴۰ سال گذشته به دست گروهکهای تروریستی که هماینک متأسفانه در اروپا و آمریکا تحت حمایت دولتهای غربی هستند، شهادت دانشمندان هستهای در اوایل این دهه توسط عوامل تروریستی دولتهای بیگانه، حمله تروریستی داعش در سال گذشته به مجلس شورای اسلامی و حادثه تروریستی اخیر در شهر اهواز و همچنین حادثه دو روز گذشته در چابهار، کوچکترین خللی در عزم و اراده دولت و ملت ایران برای مبارزه بیامان با تمامی اشکال تروریسم وارد نکرده و نخواهد کرد.
روحانی تحریمهای اقتصادی ظالمانه و غیرقانونی آمریکا علیه ایران را شکل بارزی از تروریسم دانست که ملت را هدف قرار داده است و افزود: خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها و اقدامات این دولت علیه جمهوری اسلامی ایران و شرکای تجاریاش نمونه بارز تروریسم اقتصادی است؛ تروریسم اقتصادی به معنای وحشتآفرینی در مورد اقتصاد یک کشور و ایجاد رعب و ترس در دیگر کشورها جهت ممانعت از تجارت و سرمایهگذاری در ایران.
رئیسجمهوری اسلامی در ادامه با تأکید بر اینکه امروز منطقه در مقطع حساس تاریخی قرار گرفته است، از روسای مجالش 6 کشور حاضر در این کنفرانس خواست در راه تحقق منطقه قویتر تلاش کنند و 8 راهکار را پیشنهاد داد.
1- پیوندهای چندجانبه و دوجانبه را میان خود تحکیم کنیم.
2- ایجاد امنیت شبکهای با همه همسایگان خود را در دستور کار قرار دهیم و حس احترام به حاکمیت ملی آنها را به نمایش بگذاریم.
3- چندجانبهگرایی را در دیپلماسی و قراردادهای تجاری تعقیب کنیم.
4- مشارکت جدی در فرآیندهای صلحسازی در منطقه را داشته باشیم و در عین تقویت همهجانبه قدرت دفاعی، نظامیگری در سطح منطقهای را تقلیل دهیم.
5- بر تبادلات مردمی، علمی و فرهنگی و گردشگری منطقهای، را فارغ از تعلقات قومی و مذهبی بیفزاییم.
6- زیرساخت لازم را برای ترانزیت و انتقال انرژی و اطلاعات با همه همسایگان خود و سایر کشورهای علاقمند به استفاده از ظرفیتهای ترانزیتی، فراهم کنیم.
7- از تجارت کالا و خدمات بهخصوص کالاها و خدمات فرهنگی میان همسایگان حمایت کنیم.
8- به توازن قوای پایدار با همسایگان مبتنی بر خویشتنداری استراتژیک و عدم رقابت مخرب دست یابیم.
روحانی در پایان تأکید کرد: مسئولیت بر عهده ماست و امیدوارم در اینجا بتوانیم، سنگ بنای مستحکمی را برای دست یافتن به آرمانها و تفوق بر دشواریها و تهدیدات مشترک پایه بگذاریم و در این مسیر، جمهوری اسلامی ایران مانند همیشه آماده یاری رساندن به رسالت خطیر تمدنی خود در همکاری با شماست.