سرپرست سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: با توجه به اینکه خودرو جزو نیازهای ضروری و مصرفی جامعه به شمار نمیرود، فعلاً هیچ برنامهای برای ازسرگیری فعالیت سایت ثبت سفارش واردات خودرو وجود ندارد.
محمدرضا مودودی در نشست خبری افزود: خوشبختانه در طول هفتههای گذشته با موافقتی که از جلسه مشترک و دستورات ارائه شده از سوی معاون اول رئیسجمهوری نهایی شد، مجوز تخلیه گمرکات از تعدادی از خودروهای باقیمانده در گمرک صادر شد که البته اجرایی شدن این فرآیند منوط به نهایی شدن تصمیمات در جلسه سران قوا بود که امیدواریم در آینده نزدیک نتایج آن مشخص شود.
وی ادامه داد: البته تصمیماتی که گرفته شده فعلاً در رابطه با خودروهایی است که قبل از تاریخ ۱۶ مردادماه ۱۳۹۷ وارد گمرک شده است و باید یک برنامهریزی جداگانهای نیز برای خودروهایی که پسازاین تاریخ وارد شدهاند، انجام شود.
سرپرست سازمان توسعه تجارت درباره امکان ازسرگیری فعالیت سایت ثبت سفارش واردات خودرو نیز گفت: با توجه به اینکه کشور در شرایط اقتصادی خاصی به سر میبرد و ما نیاز داریم که واردات را اولویتبندی کنیم، در حال حاضر خودرو جزو اولویتهای مصرفی مردم به شمار نمیرود ازاینرو فعلاً برنامهای برای ازسرگیری فعالیت سایت ثبت سفارش خودرو پیشبینی نشده است.
مودودی درباره آخرین وضعیت واردات لاستیک موردنیاز خودروهای سنگین نیز توضیح داد: خوشبختانه عملکرد ماههای گذشته ما اینگونه بوده که کسریها و کمبودهای موجود در این بازار که از ماههای قبل شکل گرفته بود تا حدی زیادی برطرف شده است. اساسیترین مشکل در این بازار این بود که تا قبل از این شرکتهای بزرگ وارداتکننده ما در حوزه واردات لاستیک فعالیت نمیکردند.
وی ادامه داد: با توجه به برنامهریزی دولت برای برطرف کردن این مشکل چند شرکت واردکننده ایرانی بهطور رسمی وارد این حوزه شدند و خوشبختانه لااقل کمبودهای ماههای قبل امروز جبران شده است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت درباره ابهامهای مطرح شده در آمارهای صادراتی سال ۱۳۹۷ نیز توضیح داد: ما باید تلاش کنیم که رشد آمارهای صادراتی را با مقیاسهای رسمی سازمانهای اصلی کشور تطبیق دهیم و امروز گمرک اعلام کرده که کمیته نرخگذاری فعال در این بخش آماده است تا نظر بخشهای مختلف اقتصادی کشور را جویا شده و در صورت رسیدن به یک جمعبندی نهایی پایههای نرخگذاری در حوزههای صادراتی را تغییر دهد.
سرپرست سازمان توسعه تجارت در پاسخ به سؤالی درباره فعالیت شرکتهای خارجی در زمینه واردات کالاهایی همچون برنج اظهار کرد: در شرایط خاص اقتصادی ما قاعدتاً از هرگونه فعالیتی که تأمین نیاز ضروری مردم را تضمین کند، حمایت خواهیم کرد و اگر باوجود تحریمهای بینالمللی شرکتهای خارجی باشند که با رعایت کردن قوانین داخلی ایران امکان تأمین این نیازها را داشته باشند، قطعاً از آنها استقبال خواهد شد.
وی اظهار کرد: بر اساس آمارهای بانک مرکزی در سال جاری تأمین ارز رسمی برای واردات کالاهای ضروری ۴۲ درصد رشد داشته، ولی بااینوجود ما باید مراقب باشیم که در این زمینه سودجویی صورت نگیرد و ارزی که با نرخ دولتی به واردکنندگان تعلق میگیرد درنهایت تنها به تأمین نیازهای ضروری مردم بپردازد.
مودودی در پاسخ به سؤالی درباره چگونگی پیگیری طرح واردات در ازای ارز حاصل از صادرات نیز تصریح کرد: با توجه به شرایط کشور در حال حاضر موضوع بازگشت ارز از یک توصیه به یک خواسته و نیاز رسمی بدل شده است. ما تعهد داریم که ارز موردنیاز کارخانهها را بهمنظور بالا بردن میزان اشتغال تأمین کنیم، اما اینکه ارز تأمین شود ولی به کشور بازنگردد قطعاً در حوزه برنامهریزیهای صورت گرفته خلل ایجاد میکند ازاینرو حمایت ما از صادرکنندگان ادامه خواهد داشت، اما درعینحال موضوع بازگرداندن ارز به چرخه اقتصادی کشور نیز به شکل جدی دنبال میشود.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ادامه داد: در موضوع استفاده از واردات بهجای بازگرداندن ارز صادراتی نیز بانک مرکزی سؤالهایی دارد که باید برایش یک پاسخ نهایی ارائه شود. اینکه واردات بدون انتقال ارز کدامیک از نیازهای اقتصاد ایران را برطرف میکند قطعاً مسئلهای مهم و جدی است که در صورت نهایی شدن، ارزیابیهای بعدی در رابطه با آن انجام خواهد شد.
وی درباره چگونگی استفاده ایران از بازارهای صادراتی منطقه نیز اظهار کرد: خوشبختانه آمارهای چندماهه ابتدایی نشان میدهد که بخش قابلتوجهی از رقم صادراتی کشور از محل تجارت با کشورهای همسایه اجرایی شده است. در کنار آن ما برنامهریزی داریم که با حضور در بازار کشورهای آسیای میانه از فرصت قابلتوجه اقتصادی این کشورها نیز استفاده کنیم.
سرپرست سازمان توسعه تجارت درباره آخرین وضعیت راهاندازی کانال مالی مشترک میان ایران و کشورهای اروپایی نیز گفت: آنچه قبل از هر چیز برای ما اهمیت داشته، موضوع استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در فضای پسابرجام بوده است. قبل از هر چیز باید توجه داشته باشیم که ایران توافق برجام را نه با یک کشور که با شش کشور به امضا رساند و در این مسیر اگر آمریکا از برجام خارج شده دلیل نمیشود که دیگر کشور به تعهدات خود عمل نکند. این موضوع برای اروپا نیز مهم است زیرا اگر نتواند به تعهدات خود عمل کند در آینده باید پاسخ دهد که توافقات بعدی را تحت چه شرایطی اجرا خواهد کرد.
مودودی در پایان خاطرنشان کرد: ما چند روز قبل مذاکراتی را نیز با سفیر سوئیس در ایران داشتیم و وی تأکید کرد که اروپا موضوع کانال مالی را دنبال میکند، اما آنها صرفاً بر موضوع کالاهای بشردوستانه تأکید داشتند که ما نسبت به آن اعتراض داشتیم، زیرا معتقدیم با توجه به اینکه ایران به تمام تعهدات خود در برجام پایبند بوده، این کانال مالی باید لااقل در حوزه کالاهای غیرتحریمی فعال شود. البته تجربه ۴۰ سال گذشته نشان داده که ما نباید به مسائل اینچنینی وابسته شویم، ازاینرو تلاش میکنیم که نیازهای خود را از طریق برنامهریزیهای داخلی پاسخ دهیم.