استعفای محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که شب گذشته در فضای مجازی رسانهای شد، در اولین دقایق آغاز معاملات بازار سرمایه اثرگذاری خود را آشکار کرد و به شکلگیری موج منفی در این بازار دامن زد که البته در ادامه قدری از شتاب و قدرت آن گرفته شد. شاخص کل بورس تهران 2082 واحد افت کرده است.
همانطور که تحلیلگران بورسی از بدو انتشار خبر استعفای رئیس دستگاه دیپلماسی در شب گذشته پیشبینی کرده بودند، امروز معاملات بازار سرمایه با اثرپذیری نسبتاً شدید از این خبر آغاز شد و هرچند بهتدریج هیجان حاکم بازار اندکی رنگ باخت اما بازهم بیش از دوسوم نمادهای مورد معامله در این بازار در بازه منفی معامله شدند.
ریسک سیاسی ناشی از این خبر، در ابتدای امر توانست سهامداران هیجانزده را به صف فروش برخی از نمادها بکشاند تا تعداد قابلتوجهی از شرکتها معاملات خود را روی حداقل قیمت آغاز کنند اما رفتهرفته با فروکش کردن هیجان موقتی این دسته از سهامداران، روند معاملاتی سهام تغییر کرد و به درصدهای منفی ملایمتری رسید.
فارغ از اینکه از نظر تعداد نمادهای مورد معامله در بازار سرمایه، حدود یکسوم نمادها باوجود تحمیل ریسک سیاسی استعفای ظریف به بازار همچنان مثبت معامله شدند، نکته قابلتوجه این است که اغلب نمادهای اثرگذار بازار در گروههای بانک، نفت، معدن، فلزی و ... در بازه منفی باقی ماندند و بیشترین اثرگذاری را بر شاخص کل داشتند.
تحلیلگران معتقدند ریسک سیاسی استعفای ظریف، در وهله اول اثری هیجانی بر بازار داشته که کاملاً مورد انتظار و طبیعی بود اما در ادامه، بهواسطه دورنمایی که رفتن ظریف میتواند برای تغییر تعاملات آینده سیاسی کشور ترسیم کند، تصمیمگیریهای کلان سهامداران بازار نیز تغییر خواهد کرد.
این موضوع ازآنجاییکه میتواند بر تجارت خارجی، بازار ارز و تعامل تجاری شرکتهای ایرانی با جهان پیرامون تأثیرگذار باشد، میتواند اثرات قابلتوجهی بر گزارشهای سالانه شرکتها داشته باشد که اغلب حوالی خردادماه روانه کدال خواهد شد.
بر این اساس، میتوان پیشبینی کرد، بازار سرمایه حداکثر تا پایان جلسه معاملاتی فردا تحت تأثیر جو منفی استعفای ظریف باشد و دوباره از شنبه هفته آینده به مدار صعودی خود برگردد اما این روند مثبت در ادامه یقیناً خود را با دورنمای ترسیم شده برای دیپلماسی کشور مطابقت میدهد.