رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: تا زمانی که سودآوری کارهای واسطه گری و دلالی چندین برابر تولید باشد و از مالیات هم معاف باشند، این ذهنیت در تولیدکنندگان شکل می گیرد که شفافیت و سالم زندگی کردن در این کشور جریمه دارد و در این وضعیت چطور می توان گفت تولید رونق پیدا میکند؟
غلامحسین شافعی در نشست فعالان پسته ایران که در اتاق مشهد برگزار شد با اشاره به مشکلات اقتصادی اخیر ایران و خروج امریکا از برجام اظهار کرد: گمان می کنم برنامه ریزان و تصمیم گیران ما در این رابطه مضطرب شدند و قبل از اینکه امریکا و اطرافیانش اثرگذاری موردنظر را در اقتصاد کشور ایجاد کنند، خودمان جلوتر از آن ها و بیشتر از آن ها حرکت کردیم و مشکلاتی برای اقتصاد کشور بوجود آوردیم که مدت های مدیدی طول می کشد تا اثرات آن جبران شود.
وی افزود: تعجیل در برخی تصمیم گیری های غیرکارشناسی در اقتصاد کشور بسیار اثرگذار بوده است.
شافعی خاطرنشان کرد: به دنبال تصمیم گیری های نادرست، بسیاری از صادرکنندگان حرفه ای خراسان کنار کشیدند و غیرحرفه ای ها جای آنها را گرفتند و شروع به خرید و فروش پیمان شد و کسانی به عنوان صادرکننده نمونه شناخته شدند و از دست رئیس جمهور وقت لوح گرفتند که حتی یک کیلوگرم کالا هم در بازار جهانی عرضه نکرده بودند.
وی ادامه داد: در عین حال در استان ما کسانی بودند که رقم های بسیار قابل توجهی صادرات داشتند و بعدا ناپدید شدند؛ امروز یکی از آن ها در دوبی زندگی می کند و از دیگری خبری نیست، آن ها رفتند و ارزی را هم برنگرداندند.
رئیس اتاق ایران با بیان اینکه این مسائل را به تصمیم گیران منتقل کردیم، تصریح کرد: ما در گذشته هشدارهای لازم را به مسئولان بانک مرکزی و دیگر مدیران داده بودیم. اما متاسفانه نوع نگاهی که از سوی تصمیم گیران به ما وجود دارد گاهی با تردید همراه است و آنها فکر میکنند به دنبال منفعت خودمان هستیم؛ اما نگاه ما به مسائل ملی و کشوری از شما مسئولان کمتر نیست. ما دلسوز این کشور هستیم اما برخیها این را قبول ندارند.
وی یادآور شد: در مورد اختصاص ارز 4200 تومانی برای برخی کالاها هم ما به دولت و مسئولان بانک مرکزی توصیه های لازم را داشتیم اما در حال حاضر که این نرخ ارز، ضایعاتی برای کشور به دنبال داشته است. گزارش می شود که ارز 4200 تومانی برای مصرف کننده نهایی نفعی نداشته و در مورد واردات و صادرات هم به توصیه های ما عمل نشده است.
شافعی تاکید کرد: جایی که سیاست های ارزی کشور با سیاست های تجاری هماهنگی ندارد، وضعیت این گونه می شود. ما امیدواریم این روش، رویه و مسیر اصلاح گردد و تغییری در این موضوع ایجاد شود وگرنه با مسائلی که مطرح است، هیچ وقت راه به جایی نمی بریم.
وی خاطرنشان کرد: فعالان اقتصادی همواره میهن پرستی خود را نشان داده اند و هیچ کس به اندازه آن ها در سالیان گذشته پایداری نکرده و علاقه مندی اش را به کشورش ثابت نکرده است؛ اما بپذیریم امروز سودآوری فعالیت های دلالی و واسطه گری بیش از تولید است.
رئیس پارلمان بخش خصوصی خواستار بازنگری مسئولان و تصمیم گیران در این نوع نگاه شد و نجات اقتصاد کشور را در گرو تغییر در نگاه و سیاستگذاری دولتمردان دانست.