وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه خوارزمی در مورد حمایت وزیر اقتصاد از توسعه صادرات غیرنفتی گفت: مجموعهای از عوامل مانند نبود نقشه راه، تغییرات مکرر آیین نامهها و مصوبات، وجود مقررات مزاحم، عدم وجود نظام حمایتی مشخص از صادرکنندگان و عدم استفاده از ابزارهای اقتصادی در گسترش و رونق صادرات غیرنفتی و... باعث شده صادرات غیرنفتی ما با مشکلاتی روبهرو شود.
وی ادامه داد: به نظر بنده اولین گام در توسعه صادرات غیرنفتی تعریف نقشه راه برای صادرات است تا براساس آن اولویتها، کالاها، بازارهای هدف و... مشخص شود بطوریکه در نبود این نقشه راه ما نتوانستیم در بازارها هدف تنوع ایجاد کنیم و به نوعی این بازارها را محدود به چند کشور کردهایم.
استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی تصریح کرد: وقتی شبانه مصوبهای صادر میشود یا به یکباره صادرات یک کالا را ممنوع یا آزاد میکنیم بدون تردید صادرکننده نیز بلاتکلیف خواهد بود.
شقاقی با بیان اینکه نتوانستیم از ابزارهای اقتصادی برای توسعه صادرات غیرنفتی استفاده کنیم، گفت: ما از ابزارهایی مانند نرخ تعرفه یا نرخ سود نتوانستیم بهره کافی را ببریم و عمدتا به جای حمایت در راستای از صادرات غیرنفتی، در واقع به آن ضربه زده است.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: ما یک بار سند راهبردی توسعه صنعتی را تصویب کردیم و در پانزده سال اخیر آن را چند بار تغییر دادیم که موضوعی خندهدار است. مشکل ما این است که برنامهای نداریم و اگر هم داشته داشته باشیم، اجماعی برای آن وجود ندارد.